På väg till Åre

 

 

Medan andra partier lägger sina stämmor och kongresser i någon större stad i Mellansverige drar Centerpartiets drygt 500 ombud till lilla Åre i slutet september. Med chartrade tåg och stora förväntningar.
 
Idag har Centerpartiets styrelse ordinarie sammanträde i Riksdagshuset för att förbereda den kommande partistämman. Efter Maud Olofssons besked i fredag har Centerpartiet åter hamnat i mediernas fokus. Och inför Åre kommer givetvis huvudintresset att vara: Vem kommer valberedningen att föreslå till ny centerledare?
 
 
Bilden: I media spekuleras vilt om möjliga kandidater. Anna-Karin Hatt, Eskil Erlandssom och Annie Johansson är några av namnen. Om unge Anton Hatt ingår i kretsen är dock oklart.
 
Maud har idag än en gång fått bekräftelse på sin starka ställning i partiet. Dagens blommor från CUF och Högskoleförbundet illustrerar detta. Snacket som oppositionen och Expressen drivit Maud ”tvingats bort” är just snack! Hon hade mandatet att leda partiet. Och mandatet att sätta punkt.   
 
Men dagens möte handlar för partistyrelsen del inte om kandidater utan om att diskutera motioner och programförslag. Motionsbunten som styrelsen ska skriva yttrande på har över 500 sidor. Varje motion ska bedömas och besvaras. Sen får stämman besluta. Samma sak med programförslagen som sammanfattar de fem förnyelseprocesser som Centerrörelsen jobbat efter valet 2010.
 
Ibland måste man också som parti gå iland för att reparera nät och segel. Det har centern nu gjort det senaste halvåret. Snart tar nästa etapp i seglatsen vid. Med förnyad politik och ett nytt ledarskap.
 
De hundratals motionerna ger en massa viktig inspiration inför Åre. I kombination med en öppen och positiv process (till skillnad från socialdemokraternas) där alla partiledarkandidater i god tid presenterar sig själva och de politiska frågor de brinner för, kan det bli en mycket spännande syntes.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.