Lennart läxar upp

Ränderna går inte ur. Kommunstyrelseordföranden i den kommun som vi alla hoppas ska leva upp till ett kulturhuvudstadsledarskap värdigt Europa, använder än en gång maktspråk för att sätta oliktänkande på plats.

Idag hänger Lennart Holmlund ut Urban Bengtsson på sin blogg. Bengtsson är en frispråkig privatperson som gillar att diskutera. Som står upp för sin uppfattning även om beslut fattats. Som helt enkelt ha en massa idéer och är road av att gång på gång berätta det.

Men Holmlund är trött på Bengtsson.

Trött på att läsa Bengtssons inlägg. 

Trött på 50-metersbassängdiskussionen.

Och det har Lennart Holmlund sin fulla rätt att vara. Det är en sak. En helt annan är att genom maktargument, typ ”Bygg en simhall själv, Urban Bengtsson”, försöka få tyst på medborgarröster i debatten.

Det sätt som kommunalrådet debatterar med vanliga Umebor på, lämnar en hel del övrigt att önska.

I dag är det Urban Bengtsson som läxas upp. I morgon kanske det är du!
 

Etiketter: , ,

13 kommentarer

 1. Lennart (inte Holmlund)

  Ränderna går aldrig ur, skriver du och får det att låta som om att det är hopplöst (för att inte säga riskabelt) att diskutera med Lennart Holmlund. Jag har en helt annan erfarenhet. Min erfarenhet (den må vara liten, men är ändå en erfarenhet…) är att Lennart Holmlund är den överlägset mest tillgängliga av stans ledande kommunalpolitiker.

  Ett exempel. När jag läste i tidningen att Gammliavallen skulle byta namn, blev jag så upprörd att jag tillskrev stans ledande partiföreträdare (men jag glömde i min upprördhet Kristdemokraterna!). Av sex ledande kommunalpolitiker var det bara en som svarade på mina rader – Lennart Holmlund.

  Han gjorde det snabbt (och mångordigt), och även om han inte delade min kulturhistoriska syn på Gammliavallen, så svarade han i alla fall. Stans övriga politiska elit struntade däremot i mina åsikter. Sådana politiker är det svårt att föra samtal med…

 2. Lars Weinehall

  Hej Lennart,
  Jag tror att du missförstår min kritik. Precis som du säjer har Holmlund förtjänster i kontakter med allmänheten. Du ger ett exempel.
  Det jag kritiserat är Holmlunds sätt att läxa upp en oberoende debattör.
  Hälsningar
  Lars

 3. Maria Skiddi

  =) ja, han förnekar sig inte. Min blogg ville han helt enkelt ”stänga” =)) men jag är ärad av att han öht brydde sig över vad jag skrev!Det innebär att jag är ett litet skavsår i S ét.

 4. Karl-Gustav Sjöström

  Jag kan hålla med dig i mycket du skriver, men… det här citatet förstår jag inte:

  ”Det sätt som kommunalrådet debatterar med vanliga Umebor på, lämnar en hel del övrigt att önska.”

  Menar du verkligen att Urban B är en VANLIG Umeåbo? Av alla ”vanliga” Umeåbor jag känner, så är han den mest ovanliga.

 5. Lars Weinehall

  Karl Gustav,

  Jag delar din uppfattning att Urban Bengtsson är en ovanligt debattglad och idérik Umebo. På det sättet är han ’ovanlig’.

  Det var dock inte i den betydelse jag använde ordet. Jag använde istället i mitt inlägg ordet ’vanlig’ för att jämföra Bengtsson ur maktposition med Holmlund som Umeås ledande kommunalpolitiker. Bengtsson representerar ingen annan än sig själv. Han är vanlig medborgare. Hans verktyg är pennan. Visserligen en ivrig penna. Men ändå. Och om han hutas åt på detta sätt från maktens höjd: Vem vågar då upphäva sin röst?

 6. Pär Andersson

  I likhet med Karl Gustav känner jag Urban Bengtsson som en högst ovanlig umebo. Även Lennart är ovanlig i sin roll som ledande politiker. Man kan inte dra slutsatsen att denna åthutning skulle skrämma någon av de ”vanliga” rösterna i etern. Syftet med ditt inlägg är nog snarare att spä på de underströmmar av förakt för den förment simple Holmlund och de styrande sossarna i Umeå.

 7. Lars Weinehall

  Pär,

  Jag delar inte din uppfattning.

  Jag tycker inte det faktum att Bengtsson är en ovanligt aktiv tyckare ursäktar Holmlunds sätt att läxa upp.

  Jag tror inte att man ska underskatta den signaleffekt som offentliga uppläxningar ger.

  Och jag kan försäkra dig om att jag inte alls är intresserad av att spä på några underströmmar. Mina motiv är rent ideella!

 8. Urban Bengtson, idékonsult

  Tack för uppmärksamheten, alltid intressant att läsa/höra hur andra ser på det man gör. Och att få medhåll känns bra. Hoppas också att min ambition att få ansvariga politiker att inse det felaktiga och dyrbara att genomföra badplaneringen på Nanna.

  På sätt och vis inser Lennart Holmlund det nu, därav hans ilska mot mig i sin blogg. Och att för första gången på fyra år gå i polemik, Men han har många sakfel som då bekräftar att Nannabadplanerna är illa skötta. T ex påstår han ang. stora tävlingar att det är vart 20:e år.

  Men, 1972-2006, under 35 år, hade Umeå och Umeå SS 15 olika slags SM-tävlingar, nästan vartannat år. Och så här är det med andra fakta Holmlund påstår, om badekonomi, om 50:an, mm, felaktigheter överallt.

  Därför debatterar jag i hopp att politiker i Umeå släpper prestigen och kliver av Nannabadplanerna. Börjar ett parti så kan det bli dominoeffekt och alla sätter stopp. Så var det med 50:an, först var alla partier emot, sedan sa M ja och så följde övriga efter, med S som sist.

  Det kan alltså ganska snabbt bli en majoritet av en minoritet som vågar bryta mönstret och säga det alla egentligen ser, som nakenheten i Kejsarens nya kläder. Så Centerpartiet får gärna bli först och det borde passa eftersom S och Holmlund är så emot C i många sammanhang.

 9. Lars Weinehall

  Urban,

  Det jag ville fästa uppmärksamheten på var Lennart Holmlunds sätt att bemöta dig på bloggen. Jag tyckte inte att Holmlund uppläxning gentemot dig var rimlig.
  Mitt inlägg handlade inte om sakfrågan, dvs badhuslösningarna i sig, utan om formerna för det offentliga samtalet.

 10. Arbetare

  Instämmer med Pär.
  Har följt UBs debattinlägg i media i många år, dessutom förstår jag att UB flitigt, nästan maniskt,skriver till kommunens politiker.
  Nu föreslår jag att UB skriver till dig sina förslag i allt så kan du själv inom C försöka besvara och realisera alla ideer. En uppgift framöver så god som…

  LH är en av få politiker som svarar på alla mail, och så gott som genast,jag vet som fått svar direkt flera gånger. Dessutom är han inte högfärdig el arrogant som många andra. Så..lägg ner kritiken, vi har röstat redan!

 11. Urban Bengtson, idékonsult

  Jag förstår bakgrunden till att du uppmärksammar ”Holmlunds uppläxning” och det är bra. Men det är just sakfrågorna som Holmlund irriterar sig på att folk tycker annat än han gör, inte minst om man gör det efter att han drivit igenom ett beslut. Och än mer om man fortsätter att hitta brister i dessa beslut. Av detta kommer hans utfall.

  Vi är nog många som minns snabbeslutet om nya läktare på Gammlia för tiotalet år sedan. Då var det S+M genom Holmlund och Sjölund som snabbeslutade igenom läktaren som hamnade på skuggsidan. Då var många kritiska, inkl. jag. Nu finns en ny läktare på solsidan, vilket visar på det felaktiga beslutet då.

  Samma mönster är det om Nannabad, snabbeslut med S+M i spetsen, nu Holmlund och Ågren. Därför är sakfrågan viktig i att komma till rätta med ”uppläxningar”, det är som i idrotten att man behöver förlora för att tänka om, bli ödmjuk och förnya sig.

  För nog är det märkligt att ingen ansvarig politiker i Umeå ser hur illa det är med
  att snabbesluta för 4,5 år sedan,
  utan underlag och utan förvarning (då var det kajen som gällde för badet),
  emot kommunens badutredning (sa nej till bad med 50:a på Nanna)
  ihop med handel som nu blivit parkeringar och
  bassänger fyra våningar upp (utan underlag även här).

  När riksmedia uppmärksammar detta hopkok till bad med 50:a utan möjlighet till stora tävlingar, då blir det sakfrågorna som tas upp och Umeås politiker får försöka svara på.

  Då kan det vara bra att ha tänkt till före, dvs att begära att passusen i badavtalet ”annan anledning” för att avbryta planeringen, används, särskilt som det nu finns flera ”annan anledning”, inte minst det som går att skapa på campus vid IKSU-hallen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.