Sorgens ord

Jag instämmer med Lennart Holmlund kring alla partiers ansvar att bekämpa extremismen. Istället för att försöka själv formulera min känsla och sorg över terrorattackan, citerar jag Anna-Karin Hatt, som på sin blogg uttrycker det så väl:  

"Mer än 90 personer har dödats av besinningslöst våld i Norge. Ett faktum som är nästan omöjligt att ta till sig.

En bomb i fredagsmyllret mitt i Oslo. En kallblodig mördare som skjuter ned minst 85 ungdomar på ett läger för politiskt engagerade ungdomar, just när fredags-eftermiddagen var på väg att övergå i kväll.

Så många söner kommer aldrig mer att komma hem till sina föräldrar.

Så många döttrar har för alltid slutat att drömma om framtiden.

Så många unga kvinnor och män kommer saknas i skolbänkarna på gymnasieskolorna och universiteten när höstterminen börjar om bara några veckor.

Så många syskon, föräldrar, anhöriga och vänner har lämnats kvar i avgrundsdjup sorg.

För detta otänkbara finns inga ord. Bara bottenlös och förutsättningslös medkänsla och omtanke. Med varenda en som blivit berövad livet. Med varje överlevande som för alltid kommer ha skräckens ljud och skräckens bilder med sig inombords. Men alla de anhöriga som länge, länge kommer sörja och söka efter svar.

Och samtidigt som orden fattas är det dagar som denna som vi andra måste vara fast beslutna om att alltid, alltid stå upp för öppenheten och till demokratins försvar.

Till den som förgriper sig på andra människors rätt att leva i fredlig demokrati och öppenhet finns bara ett enda budskap:

Vår kärlek till öppenheten kommer alltid, alltid att vara starkare än varje försök att kuva den. "
 

Etiketter: , ,

En kommentar

 1. Maxim Gorkij

  Jag rekommenderar att ni går in på
  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sverigedemokraterna.
  Läs den där Björn Söders inlägg. Han menar att det inte skall göras politiska vinklingar av en tragedi när den handlar om ett attentat av högerextremismen.
  I närhistorien har vi både händelserna på Balkan och tidigare så har vi Hitlertidens oöverträffade bevis på vad nationalistisk extremism är i stånd till.

  Nej då… Den där Åkesson med pågar vill inte se det politiska i detta fruktansvärda dåd. Ett dåd som historien kommer att nämna i samma mening som, Oradour, Sharpeville, Babij-Jar, etc.
  MEN OM EN STRESSAD MUSLIM KRÄNGER SIG FÖRE I KÖN… JA DÅ BLIR DET POLITIK!
  Var finns SD- partiets känsla för vad som är en korrekt tolkning av begreppet politik?

  Vi samtliga demokratiska krafter. Vi från normal vänster till normal höger, vi måste samstämmigt slå klackarna i golvet. Låt de vid riksdagens högtidliga öppnande i höst, och gärna från talmannen eller kungen höra, låt de lyssna
  till vad Sverige står för. Låt de förstå att de är en främmande fågel som likt en fördriven ängel, ej har att skaffa bland demokratiska partier och i demokratins boningar.

  Jag uppmanar Sverigedemokraterna. Vik hädan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.