Dagens Medicin: Åk till Västerbotten!

I veckans Dagens Medicin talar chefsredaktör Mikael Nestius klarspråk till VårdSverige:

– Sluta påstå att hälsokollar inte fungerar – åk till Västerbotten!

– De sjukvårdshuvudmän som menar allvar med att arbeta med förebyggande hälsovård och för en jämlik vård borde ta efter Västerbottens Hälsoundersökningar (VHU).

Det var först i Almedalen i sommar som Dagens Medicin verkligen fick upp ögonen på det imponerande arbetet för att förebygga hjärtinfarkter, slaganfall och diabetes som de senaste 25 åren bedrivits på alla vårdcentraler i Västerbotten. Margareta Norberg, allmänläkaren och VHU-koordinator inom landstinget och forskare vid Epidemiologi och Global hälsa, Umeå universitet, som presenterade VHU vid ett seminarium i Visby.

I DM-ledaren beskrivs de stora framsteg i folkhälsan som gjorts i Västerbottens län sedan de s.k. Västerbottensundersökningarna startade.

– Hälsoundersökningarna och samtalen har lett till att västerbottningarna gått från att vara sjukast i landet till att tillhöra de friskaste, skriver Nestius.

Samtidigt konstaterar Mikael Nestius att "det är alldeles för lite publicerat kring det arbete som sker i Västerbotten, men snart kommer en mer genomgripande vetenskaplig studie."

Och ledaren i Dagens Medicin avslutas med en uppmaning till landets sjukvårdspolitiker:

– Åk till Västerbotten och ta efter deras arbete med hälsoundersökningar!

Etiketter:

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.