Maud blir internationell

Idag rapporterar riksmedia att Maud Olofsson blir rådgivare åt Hillary Clinton efter att hon lämnar ordförandeskapet i Centerpartiet. Hon ska tillsammans med bl.a Cherie Blair, gift med förre premiärministern Tony Blair, och Indra Nooyi, vd för Pepsi, ingå i den amerikanska utrikesministerns nyinrättade råd International Council on Women’s Business Leadership. Rådets uppdrag är enligt Hillary Clinton, att arbeta för ökat ekonomiskt inflytande för kvinnor ”för en mer välmående och fredlig värld”.

Det här är uppdraget passar mycket bra i Mauds portfölj. Hon har sedan 80-talet ägnat stort intresse åt kvinnors företagande. Som politiskt sakkunnig åt dåvarande arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund, under den borgerliga regeringen 1991–94, ansvarade Maud Olofsson för ett program för kvinnors företagande. Ett arbete som hon återupptog som näringsminister.

Under sin tid som vice statsminister, deltog hon engagerat i en rad internationella möten kring betydelsen av att regeringarna ger stöd till kvinnors företagande i låg- och medelinkomstländer. Därför är det inte nån tillfällighet att Maud Olofsson nu får detta uppdrag.

Igår hyllade statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal Maud Olofssons avgörande betydelse för att Sverige fick regeringsskifte 2006 och för hennes stora och betydelsefulla insats som statsråd. Idag rapporterar medierna om hennes nya uppdrag som internationell rådgivare.

Som vanligt kommer erkännanden oftast i efterhand.
 

 

Etiketter: ,

7 kommentarer

 1. Riktig foretagare

  Ha ha ha – politikerskraets sjalvgodhet vet inga granser! Att framhava rollen som ”radgivare at Clinton” ligger val i linje hur pratkvarnarnas pratkvarn i regel brukar sjalvforharliga sig sjalv. Nagot som de flesta politiker agnar sig at – dock inte lika framgansrikt som henne.Men da far man i stallet – som du – agna sig at papegojjande…

  Sanningen ar att det ar 10-tusentals personer som i stort ingar i gruppen och det ror sig om nagot mote per ar. Vad Maud vet och kan om foretagande, samt att verka till deras fordel – ja det har vi sett: ett valdigt svagt resultat over huvud taget – och annu svagare om det stalls mot hennes konstanta glappande om hur ”viktiga smaforetagen ar for jobben”.

  Sa var det med det.

 2. Lars Weinehall

  Svar till Riktig foretagare (2011-08-21 19:44)
  Hej Riktig Företagare,

  När jag läser din kommentar kommer påminner jag mig om det Oscar Wilde en gång sa:

  ”Varje gång man åstadkommer nåt skaffar man sig en fiende. Man måste vara en medelmåtta för att förbli populär”

 3. Riktig foretagare

  Vet inte, jag hade hoppats pa mera an ett undanglidande citat…Lite besveiken (men foga forvanad). Och nagons fiende i nagon elak bemarkelse ar jag ju inte – jag ar nog snallare an man kan tro av mitt inlagg att doma (som kanske var lite val ”aggresivt”).

  Sa, tala da om for mig vad hon konkret har astadkommit, du som verkar veta mycket om henne…? Na? Rada upp nagra ”bullet points”….? (och da tanker jag inte pa att stiga i den politiska rankningen, som jag tillmater lag vikt…)

  …eller handlar bloginlagget endast om (lokal-) politiskt ryggdunkande trots allt…?

 4. Lars Weinehall

  Svar till Riktig foretagare (2011-08-22 22:42)
  Hej igen Riktig företagare,
  Här kommer några ”bullet points” som Maud drivit fram:

  – Svarta jobb har blivit vita genom RUT-avdraget.

  – Hundratals krångliga regler för företagande har tagits bort eller blivit enklare.

  – Skatterna för företagen har sänkts med 50 miljarder.

  – Nu är det inte alls lika dyrt att anställa ungdomar.

  – Ett omfattande nätverk av ambassadörer för kvinnors företagande har Maud inrättat

  – Tack vare att Maud lyckades få slut på den blockering inom energipolitiken som bromsat förnyelsen, storsatsar nu Sverige på alternativen.

  Bara i Västerbotten kommer enligt nuvarande planer 12 miljarder att investeras i grön energiproduktion.

  – Hon har ensam lyckats få riksdagen 2010 att bilda Inlandsinnovation AB. 2 000 miljoner (2 miljarder) ställs därmed till Norrlands Inlands förfogande för investeringar i dagens och framtiden företag.

  Det här är exempel på betydelsefulla insatser, med stor relevans, även för Riktiga Företagare!

  Och det finns många fler exempel.

 5. Riktig foretagare

  Inte peciellt overtygande! I stort sett den enda punkten med relevans, ar ”100 reler som blivit enklare”. Intresant har ar att du namner inte en enda av de hundra reglerna, samt att den unisona uppfatningen bland foretagare ar inte att det blivit speciellt mycker enklare. Sa, det blir tyvarr FAIL pa den punkten. Svepande och typiskt politiker svar, saledes. Att det blivit biligare att anstalla pigor och underbetala ungdomar – tja, det vill jag inte ens kommentera…Bolagskatten har alltid varit konkurrenskraftig i sverige, men det uppvags av den hoga inkomstskatten. Vila foretag ar det som gynnats mest av skattelattnader? Sma? Nix….! Ja, nergimarknaden skall vi inte uppbehalla oss allt for lange kring: resultatet av den svenska ”avregleringen” = skyhoga elpriser och elbolag som gor som bankerna = precis som de vill. Misstaget? Att endast avreglera leverantorsedet och inte producent ledet. Sma detaljer som politiker ”inte tankte pa”. (men det lat bra)…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.