Dax sätta punkt.

I april meddelade jag ordföranden i Centerpartiets valberedning Stefan Tornberg, Luleå, att jag inte kandiderar vid årets partistyrelseval. I och med riksstämman i Åre i september sätts punkt för ett uppdrag som engagerat mig under mer än 35 år. Även om jag också i fortsättningen hoppas kunna dra mitt strå till stacken, sätter jag i september punkt för mitt nationella partiuppdrag.

Jag blev som vice ordförande i Centerns Ungdomsförbund ”automatiskt” ersättare i partistyrelsen 1973 och sen ledamot som CUF-förbundsordförande 1974-76 (bilden).

Efter två års paus valdes jag på nytt till partistyrelsen och eftersom ersättare kallades till alla sammanträden kunde jag delta i fullt ut. Voteringar förekom knappast, vare sig under Thorbjörn Fälldins, Karin Söders, Olof Johanssons eller Lennart Daleus styre. När Centerpartiet valde ett verkställande utskott på fem personer 2001, blev jag ledamot. Från att ha varit yngst blev jag äldst i partiledningen. Men nu tackar jag för mig.

Det har varit en lång resa. När jag började på nationell nivå 1968 var Gunnar Hedlund ordförande. Erlander, Sträng och Palme var våra huvudmotståndare. Linjerna var tydliga. Man debatterade en sak i taget. Medlemmar i partierna kunde sakfrågorna långt ute i kvarter och byar. Politiken var gripbar och komplexiteten måttlig. Sakfrågor diskuterades i månader. Och relaterades både till värdegrund och praktik. Den interna trätan och diskussionen inom partierna var i regel aktiv.

Idag är det tvärtom. Komplexiteten hög, liksom tempot. Innan den ena sakfrågan hunnit diskuteras på allvar tar nästa över. Idédiskussionen kommer i kläm. Men så är också den partipolitiska aktiviteten idag högst måttlig i byar och kvarter. De interna diskussionerna beskrivs som ”konflikter”, som kristillstånd, trots att de liksom ”stamceller” vitaliserar och förnyar.

Folkrörelserna var mer anpassade till långsamheten. Men den tiden vill ingen tillbaka till. Utmaningen för Centerpartiet och andra folkrörelser är att lyfta det offentliga samtalet från dagssländor till värdegrund. Då kan samtalen pågå länge.

Samtidigt som jag (och några till) slutar i partistyrelsen finns nu en kö av kompetenta kandidater som vill in. Åtminstone tre vill bli partiledare: Anna-Karin Hatt, Annie Lööf och Anders W Jonsson.

Modellen för öppenhet inför ordförandevalet som Stefan Tornberg och valberedningen nu praktiserar är mycket bra för att vitalisera en folkrörelse. Den ger plats för interna samtal och diskussioner om de olika kandidaterna kring vilka gröna, trygga, socialliberala idéer som ska prägla Centerrörelsens arbete kommande decennier.

Genom åren har jag fört anteckningar om ögonblicksbilder och interna diskussioner och har nu ett stort antal fullskriva anteckningsböcker i bokhyllan. Kanske blir det så småningom dags att summera.

Men just nu dominerar känslor både av glädje och tacksamhet över alla minnen, alla goda vänner runt om i landet och alla upplevelser i stort och smått som arbete i en svensk folkrörelse berikat mitt liv med.
 

Etiketter: ,

19 kommentarer

 1. S

  Efter så många år av engagemang och hårt arbete kan du nu med ro ta ett steg tillbaka för att ängna dig åt andra åtaganden. Roligt att läsa om vilken fantastisk resa du haft med C, och jag ser verkligen fram emot att läsa din ”summering” om den blir av. 🙂

 2. Jan-Erik Vahlström

  Jag håller inte riktigt med dig åtm i en sak, nämligen när du säger att Erlander, Sträng och Palme var era huvudmotståndare. Iof så var dom i det andra lägret, men på den tiden präglades politiken mer av samförstånd än i dag. Centerpartiet och socialdemokraterna var ju väldigt nära varandra. Vad som sedan har hänt är ju att centern har gått väldigt långt till höger, speciellt under Mauds ledarskap. Till och med den fråga som centern kämpade hårdast emot, nämligen kärnkraften, övergav man över en natt. Regeringsmakten var viktigare än ideologin. Min förhoppning är i alla fall att centern skall hitta tillbaka under en ny ledning.

 3. Lars Weinehall

  Svar till Jan-Erik Vahlström (2011-08-25 11:06)
  Jan-Erik,

  1. Jag delar ej din minnesbild om vilka som var ”huvudmotståndare” på 60- och 70-talet. Då var det c och s som var huvudmotståndare på nationell nivå. Centerns kamp för en aktiv lokaliserings-/regionalpolitik var en direkt kontrast till den socialdemokratiska avfolknings- och koncentrationspolitiken. Samförståndet fanns under 50-talets koalition. Och under 90-talets krispolitik.

  2. Jag håller inte heller med dig om den påstådda ”högervridning” som Maud påstås stå för. Vi har de senaste åren ofta beskyllts för detta i den socialdemokratiska retoriken. Men beläggen saknas. Jag har tolkat denna retorik som uttryck för en socialdemokratisk besvikelse över att Maud så aktivt bidrog till maktskiftet 2006.

  3. Det är inte heller så att vi övergav kärnkraftskritiken ”över en natt”. Det avgörande var att vi, liksom en hel forskarvärld, såg de svåra hot som klimatkrisen innebar, och bedömde det så att det absolut viktigaste var att få ett slut på dödläget i den svenska energipolitiken, för att kunna storsatsa på alternativen. Det lyckades. Men det är verkligen inte så att centern blivit kärnkraftskramare. Ibland får man prioritera om, när verkligheten förändras.

  4. Jag håller med dig i ett avseende: Jag ser också fram emot en ny ledning och ett starkare centerparti.

 4. Magnus Andersson

  Stort tack för alla år och allt engagemang, även om du och jag bara hann med fyra år i partistyrelsen tillsammans, du har under de åren jag varit med verkligen varit klok, eftertänksam och en person som kan öppna låsta situationer.

  Stort tack!

 5. Lars Weinehall

  Svar till Magnus Andersson (2011-08-25 11:59)
  Magnus,
  Tack för dina vänliga ord och för många spännande diskussioner i partistyrelsen. Det är nåt speciellt att ha haft förmånen att vara förbundsordförande i CUF!

 6. Lennart

  1973 – då var Anna-Karin Hatt ett år och Annie Lööf inte ens påtänkt, hon föddes ju först tio år senare.

  Du har kort sagt en imponerande erfarenhet!!!

  Synd bara att erfarenhet inte är någon större merit i dagens politik. Erfarenhet och kunnighet, verkar inte kunna mäta sig med ungdomlig okunnighet!?

  Så känner i alla fall jag det, men jag är ju också en gammal stöt, ett år äldre än dig! Den gamla stöten i mig har i alla fall läst dina blogginlägg med stort intresse, trots att jag inte alltid delat dina åsikter.

 7. Lars Weinehall

  Svar till Lennart (2011-08-25 22:20)
  Lennart,

  Jag läser med intresse ditt skrivande. Intressant och bildande!

  Det är nog så i politiken att takten blir att högre och de yngre har lättare att hålla den takten.

  Idag är det exempelvis ganska vanligt med snäva tidsbegränsningar för inlägg på stämmor och kongresser. Ibland 2-3 minuter. De unga hinner med så mycket på den stunden. Jag har föreslagit att vi andra ska få ett ålderstillägg så att vi hinner säja det vi tänker. Men än har jag inte fått nåt stöd för det.

  Hur som helst. För min del har det varit en givande resa. Jag har ju varit angelägen att arbeta heltid som läkare och forskare. Så mitt bidrag i diskussionen har varit att reflektera över politikens frågeställningar utifrån mina erfarenheter och dess perspektiv. Det har verkligen känts meningsfullt, även om det inte ger rubriker.

 8. Lars Weinehall

  Svar till Christine Svensson (2011-08-28 08:47)
  Christine,
  Tack för din kommentar.

  Absolut, jag bloggar vidare. Jag sätter bara punkt för drygt 35 år i Centers partistyrelsen.

  Det är en liten utmaning varje gång man bloggar. Att det ska kännas viktigt. Och att hitta en bild eller illustration som på nåt sätt kompletterar texten.

  Men kul är det även om det tar en stund!

 9. Lars Weinehall

  Svar till Mats Rosin (2011-08-29 17:33)
  Mats,
  Jag är också ganska nyfiken på vad jag skulle hitta. En sak är ju att föra anteckningar just när något sker, och göra en tolkning när en viktig händelse just inträffat eller under tiden man successivt i en styrelse arbetar sig fram till ett nytt politiskt beslut.

  En helt annan är att i efterhand kunna tolka det på ett rättvist sätt i backspegeln. Jag misstänker att det är lättare sagt än gjort.

  Vem vet, det kanske trots allt kan bli verklighet. Hur som helst är mycket av den här samtidshistorien oskriven.

 10. ingrid carlsson

  Snubblade just över din blogg. Ser att du snart slutar i förbundsstyrelsen. Som du ser av min mailadress är jag inte C, inte ens CUF-are utan socialdemokrat, men jag har varit. Aktiv CUF-are i S:a Kalmar, i Gävleborg och i Sörmland. Var ombud då du blev förbundsordförande. Jag har CUF och CUF:are att tacka för mycket, inte minst dig! Många kurser, många stämmor, några förtroenderåd. Då hette jag Ingrid Grundström. Lärde mig så otroligt mycket i CUF. Jag känner verkligen 20 år i C-CUF var bra år. Minns ditt avskedstal i CUF att du ville samla alla i stora parken och festa och att du skulle kunna kvarta i många CUF-hem under resor landet runt. Letat efter dig på FaceBook men … icke. Däremot har jag funnit flera andra gamla CUF-are där, som jag återknutit kontakten med. Du och andra på RO spelade stor roll för mitt politiska liv och jag är fortfarande ”bekännande decentralist” även om det finns de som hävdar att det är främmande för mitt parti. I vart fall är det givet för mig. Tack för att du varit en av dem som som spelat stor roll för att fylla mitt kunnande och min politiska värld!

 11. Lars Weinehall

  Svar till ingrid carlsson (2011-09-03 23:55)
  Hej Ingrid,

  Tack för din vänliga hälsning. Det är många, många tusen runt om i landet som både haft stor glädje av CUF-tiden och som inte fortfarande dagligen har stor nytta av den grundutbildning i föreningsteknik, argumentering, systematiskt arbetssätt och samhällskunskap som CUF gav. Många arbetar vidare och bidrar i andra föreningar och sammanhang.

  Vi var många då. När jag var förbundsordförande i mitten av 70-talet hade CUF mer än 55 000 medlemmar. Jag möter ofta i mitt nuvarande arbete ”gamla medlemmar”, som berättar om stämmor och förbundsfester, riksting och Mem-träffar. Som berättar om många härliga minnen och vad det betytt i deras liv.

  Idag är former och förutsättningar annorlunda. Men jag hoppas ändå att det också i fortsättningen ska finnas starka mötesplatser, som lär ut och för traditionen med praktiskt demokratiskt arbete vidare. De gamla folkrörelserna är måhända inte så vitala längre. Formerna förändras. Men behoven kanske är större än nånsin.

  Jag kommer också ihåg när jag avgick som CUF-ordförande 1976. En junilördag i Ystad. Samma dag som det var kungabröllop. Men det brydde vi oss inte om. Vi var unga. Vi hade framtiden för oss. Vi skulle tillsammans med Thorbjörn Fälldin vinna valet. Och sommaren hade bara börjat….

  Önskar dig god fortsättning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.