Skvaller eller politisk journalistik?

I fredags spekulerades det i flera kvällstidningar kring centerpartiets ordförandeskifte. Nån artikel hävdade att Maud Olofsson förlorat en kamp med Annie Lööf och att Maud tvingas lämna regeringen. I en annan föreslog en ung centerpartist att Annie Lööf skulle byta ut alla centerstatsråd.

På väg hem med Umeåflyget läste Maud Olofsson om detta och kommenterade det för en av sina sakkunniga från Näringsdepartementet, som var med på flyget. Maud är som bekant numera varken ung eller oerfaren. Hon vet mer än det flesta hur slitsamt partiledarskapet är. Inte minst när man blir kritiserad internt av personer som gärna vill synas lite extra själva.

Därför uttryckte Maud att hennes efterträdare Annie Lööf inte kommer att få det lätt hon heller. Hon är ju ”så ung och oerfaren”. Hon berömde samtidigt Annie Lööfs kompetens och andra ledarförmågor, trots att Annie ännu är ”ung och oerfaren”.

Nån lyssnade. Som inte satte in samtalet i sitt sammanhang. Just ”ung och oerfaren” snappades upp och fick vingar. Ur sitt sammanhang kan det tolkas lite hur som helst. Men tolkningen att Maud kritiserade sin efterträdare tog fäste och i dagens papperstidning av VK blommar det upp till ett ”angrepp”, även om texten inte ger belägg för något angrepp från Maud sida. Västerbottensnytt var i morse inte sen att sprida nyheten. Och så rullar det vidare.

Politisk journalistik eller skvallerreportage? Ibland är det svårt att skilja det ena från det andra!

Etiketter: ,

3 kommentarer

 1. Anders Öhberg

  Noterar också att artikeln innehåller ett par direkta sakfel. Maud Olofsson var inte hos Norrlandsförbundet utan inbjudan av Stiftelsen Norrlandsfonden och Partnerinvest. För det andra var nog inte partisekreteraren Michael Arthursson med på planet.
  För att upprätthålla trovärdigheten som media är det viktigt att vara noggrann med båda stora och små detaljer. I det här fallet fallerade en hel del.
  Anders Öhberg

 2. Lars Weinehall

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-09-06 14:23)
  Nej, men jag tog kontakt med den tjänsteman som Maud Olofsson samtalade med för att höra vad samtalet handlade om. Det hade också VK kunnat göra!
  Hälsningar
  Lars

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.