The Lancets chefsredaktör i Umeå

 

Landstingshuset hade storfrämmande igår. Ingen mindre än chefsredaktören för en av världens allra mest inflytelserika medicinska tidskrifter, the Lancet, var på Umeåbesök.

Richard Horton hade fått kännedom om Västerbottens Hälsoundersökningar (VHU) och ville nu på ort och ställe veta mer om detta internationellt unika program.

Sedan starten i Norsjö 1985 har, som många säkert känner till, nära 140 000  undersökningar genomförts. Mer än 100 000 västerbottningar har deltagit. Nära 40 000 har deltagit två gånger, tex. både som 40-åringar och 50-åringar. En del har till och med hunnit delta 3 gånger under den senaste 20-årsperioden.

Vid tisdagens seminarium i landstingshuset presenterades VHU’s uppbyggnad, utveckling och innehåll. Dessutom illustrerades med en hel del spännande resultat.

Under våren 2012 hoppas den forskargrupp som ansvarar för analyserna att vara färdig med en slutredovisning av som uppnåtts sedan 1990.

Richard Hortons besök visar att nyfikenheten är stor kring folkhälsoarbetet i Västerbotten, framför allt när det gäller kroniska sjukdomar. Särskilt intressant är att VHU-modellen kan vara relevant också i ett globalt sammanhang.

Idag svarar de kroniska sjukdomarna slaganfall, hjärtinfarkt och cancer för huvuddelen av dödsfallen även i låg- och medelinkomstländer (utom södra Afrika). The Lancet är idag forskarsamhällets starkaste röst för behoven att förebygga att dessa hälsohot också slår mot de fattigaste.

Richard Horton såg för sin del den beslutsamhet kring förebyggande som länets landstingspolitiker visat prov på under mer än 25 år, som en förebild för hälsopolitiskt arbete.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.