Inlandsinnovations första investeringar

Idag presenterar Inlandsinnovation sina första satsningar. Inlandsinnovation är det nya statliga riskkapitalbolag för tillväxtinvesteringar i Norrlands inland som Maud Olofsson så framgångsrikt initierade.

Först ut blir Tannak AB, Orexplore AB och Spaceport Sweden AB. De representerar starten för en planerad flerstegsfinansiering i innovativa tillväxtföretag som har exportpotential.

Tannak AB har tagit fram ett system för bevakning av stora djurhjordar. Planerna är att lansera produkten i bl.a. Australien och Nya Zeeland.

Orexplore AB har uppfunnit en portabel röntgenscanner för snabb och exakt analys av metallinnehåll i malmer.

Spaceport Sweden AB etablerar världens ledande och Europas första rymdupplevelsecenter i Kiruna, med rymdresor för privatpersoner och lärande äventyr för breda målgrupper.

Det här är en spännande och efterlängtad början för att öka tillväxtpotentialen och den internationella konkurrenskraften för företag i norra Sveriges inland. Och mer kommer: Finansieringsramen är 2 miljarder kronor.

Jag tror att Maud Olofsson är särskilt stolt idag!
 

8 kommentarer

 1. Jerker Sjögren

  Detta gläder också mej som västerbottning (född i Lycksele)óch tidigare verksam i Inlandsdelegationen. Inlandet har en potential. Bra affärsideer och kapital tillsammans så börjar det lyfta igen.

 2. Hans Mårtensson

  Lars!
  Detta var en god nyhet, att Inlandsinnovation kommit igång. Jag tycker det varit förskräckande tyst omkring denna STORA satsning. Själv har jag ett uppdrag att för Lyckseleföretags räkning söka kontakt med dem, och gläds åt livstecknet.

 3. Ingrid Oscarsson, Dorotea

  Hej Lars.
  Jag hörde själv Åseles kommunalråd berätta följande:
  En företagare kontaktade honom för att diskutera en etablering som skulle ge lilla Åsele 50 nya arbetstillfällen. När han fick höra att ambulansen var indragen och akutsjukvården i området starkt försvagad drog han sig baklänges. Kommunalrådet ringde upp Peter Olofsson, landstingsrådet s, som tillsammans med mp, tagit beslutet om nerdragningarna, och bad om råd. Olofsson svarade: -Varför skall de vara i Åsele, skicka dem till mig…
  Det är nog dags nu att aktualisera den gamla centertanken att HELA SVERIGE SKALL LEVA! Dags att INTE nedrusta inlandet inför kommande fantastiska investeringar. Stöd oss!

 4. Lars Weinehall

  Svar till Jerker Sjögren (2012-03-09 08:43)
  Hej Jerker,
  Jag delar din syn och förhoppning. Förväntningarna är höst ställda på att Inlandsinnovation AB ska bli den kraft som förmår växla upp de förutsättningar inlandet har till sunda och framgångsrika företag.

 5. Lars Weinehall

  Svar till Hans Mårtensson (2012-03-11 22:14)
  Hans,
  Jag känner väl igen din otålighet. Och jag vet att inte minst Inlandsinnovations ordförande Leif Zetterberg också varit angelägen att komma ut på banan så snart som möjligt. Men det tar tid att bygga upp en ny struktur. Och det tar också tid att identifiera, granska och förhandla med de intressanta inlandsföretag.
  Som väl är, så är det mest innan det börjar hända nåt, som otåligheten skaver. När väl hjulen börjar rulla hamnar insatserna istället i fokus. Och därför känns det bra att denna stora Inlandssatsning nu har börjat leverera.

 6. Lars Weinehall

  Svar till Ingrid Oscarsson, Dorotea (2012-03-11 23:15)
  Hej Ingrid,
  Jag delar din oro över att, som man säjer, ”kon ska dö innan gräset börjat växa”. Du har helt rätt i att Inlandsinnovation’s kapital inte räcker långt för att vända utvecklingen, om det inte finns en rimlig service i bygden.

  Olle Edblom har tydligt redovisat Centerpartiets uppfattning i frågan om akutplatser och ambulansservice. Men också att det för inlandet del både handlar om att slå vakt om en grundläggande samhällsservice och att kraftfullt stimulera nyföretagande och kreativa idéer. Båda sakerna behövs för att hela landet ska kunna leva!

 7. Conny Forsström

  Frågan är aningen ”off-topic” men jag undrar hur du som centerpolitiker ser på ditt partis utspel om sänkta ingångslöner (som om dessa inte redan var tillräckligt låga inom t.ex. vården).

 8. Lars Weinehall

  Svar till Conny Forsström (2012-03-23 17:53)
  Conny,

  Off-topic eller ej: Jag delar oron över att både den här och tidigare regeringar inte lyckats få bukt med arbetslösheten hos unga, hos nya svenskar och inte minst hos medelålders långtidsarbetslösa.

  När det exempelvis gäller det lärlingsavtal för unga under 25 år som träffats mellan Industri- och Kemigruppen, Stål och Metallarbetsgivareförbundet, Teknikföretagen och IF Metall kombineras visstidsanställning på ett år (med möjlig förlängning med ytterligare ett år) med utbildning under handledning och en individuell utbildningsplan. Lönen blir 75 procent av minimilön. Här finns en överenskommelse mellan parterna och ett stöd från övriga samhället.

  Jag känner inte till några övertygande belägg för att sänkta löner i sig under en introduktionstid för redan utsatta grupper som vare sig en önskvärd eller en fungerande lösning för en ökad anknytning till arbetsmarknaden. Hur som helst är det ju inte politikerna utan parterna på arbetsmarknaden som äger den frågan.

  Det som behövs är fler jobb. Det viktigaste politiken kan bidra med är nya ”morötter” för företagande och anställning.

  Det senare är ju Inlandsinnovation AB’s miljarder ett exempel på. Och då är vi On-line igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.