Förfärligt, säjer Holmlund

 
Centerpartiet verkar inte lämna socialdemokraternas kommunalråd Lennart Holmlund någon levandes ro.
 
Det senaste han hakat upp sig på är att Centerpartiets förslag att skapa ekonomiska frizoner i Inlandet. Idén är att ge specifika skattelättnader i områden med stark utvecklingspotential för att de ska kunna utvecklas ytterligare och ge spin off i en hel region.
 
Vid en presskonferens häromveckan berättade riksdagsledamot Helena Lindahl (c) att, som ett första steg, en utredning bör tillsättas för att undersöka förutsättningar för just ändamålsenliga skattelättnader i områden som har brist på arbetskraft.
 
Två orter där idén om ekonomiska frizoner skulle kunna tillämpas, är enligt Lindahl Storuman och Pajala. Bägge dessa orterna har som bekant stora investeringar på gång. Men risken är uppenbar att regionen inte långsiktigt kan dra nytta av sysselsättningsökningen, utan att arbetstillfällen bara ”luftlandsätts” under en begränsad tid, utan att förankras i bygden.
 
Liknande idéer om ekonomiska frizoner ska enligt uppgift framgångsrikt ha prövats i såväl England som USA. I Svensk kontext kan det vara fråga om lägre arbetsgivaravgifter, sänkt statlig inkomstskatt, sänkt bolagsskatt eller minskad skatt på industrifastigheter.
 
Förfärligt, enligt Holmlund. Inte ska man satsa på tillväxtorter. 
 
För mig var satsningen på Umeå universitet just en sån statlig satsning som gav spin off-effekter. Man bestämde sig för att satsa i Umeå för där fanns då särskilda förutsättningar. Det var en framtida tillväxtort med lärdomspotential, när Sverige på femtitalet alltmer behövde fler med  högre utbildning – och inte bara i storstäderna. Man kunde inte bygga universitet överallt. Men en strategisk injektion av det slag som Umeå fick, skulle kunna gynna hela norra regionen.
 
Utmaningen är idag likartad: Med vilka metoder växlar man upp en regions möjligheter?
 
Visst gläds vi som Umebor över att bo i en av de relativt sett, snabbast växande städerna i Europa. Men den andra sidan av myntet är att Inlandet samtidigt har en motsvarande allt snabbare utveckling, relativt sett, fast åt det andra, negativa, hållet.
 
Det är mot den bakgrunden som Centerpartiet föreslår mer radikala grepp för att stärka utvecklingspotentialen i Inlandet.
 
Förfärligt, säjer socialdemokraternas Lennart Holmlund…. 
 
Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Gun Rehnman

    Vid Landsbygdsriksdagen i Sunne 2010, lade jag och mina kamrater i Bygderådet en motion, den första f ö någonsin i Hela Sverige Ska Leva:s historia, om just detta! Ett LANDSBYGDSPLAKAT, som vi sa, just för att underlätta för människor som vill bo och verka i just dylika områden, Som också finns i hela Sverigea, vilket inte ska förglömmas.Dock kanske inte så glesa som i vårt omland.
    Jag är mer eller mindre tårögd över att detta nu sker, motionen antogs i Sunne och skickades till regeringen. Detta är helt fantastiskt! Jag vet också att man i flera olika sammanhang ifrån olika håll i landet, efterfrågat och föreslagit varianter genom åren och nu ser vi äntligen resultatet!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.