Varför lyckades Luleå bättre än Umeå?

 

Det socialdemokratiska kommunalrådet Holmlund är ilsken på centerpartiet för att den fjärde Migrationsdomstolen inte hamnar i Umeå. ”Jag har djävligt svårt att se att centerpartister är bättre på det än Domstolsverket” fräser han i sin lördagspredikan på VK-bloggen.

Holmlunds reaktion blir närmast primitiv. Att Umeå dragit det kortaste strået skyller han på Centern. Tittar man närmare är det dock lätt att inse att frågan är komplicerad.

”Kompetensförsörjning” ligger bakom Domstolsverkets Umeå-förord, medan Migrationsverket förordar Luleå av ”verksamhetsskäl” och hävdar att det inte finns något skäl ”att förlägga en domstol till en ort (dvs Umeå) där knappt någon av parterna i de mål som ska prövas, befinner sig”.

Justitieminister Beatrice Ask och regeringen har vid sammanvägningen lyssnat mest på Norrbotten.

– Kanske borde Holmlund granska varför hans parti- och kommunalrådskollega Karl Petersen i Norrbotten var så mycket mer framgångsrik?

– Kanske borde han fundera över hur det kommer sig att Norrbotten uppträtt så mycket mer professionellt än vad Västerbotten lyckats med?

– Kanske borde Holmlund till och med fundera över hur det kommer sig att allt färre – av de som bor utanför Umeå – verkar ta Umeås kommunstyrelseordförande på allvar som ett samlande namn, medan man med långt större respekt lyssnar (såväl regionalt och nationellt) på exempelvis Petersen i Luleå?

Då blir det kanske lättare förstå vad som hände….
 

4 kommentarer

 1. Göran

  Bra skrivet!! Mycket bra!! Vill även väga in faktor att många anställninger inom de kommunala bolagen här, enligt många sker utifrån ideologisk grund. Vilket inte är fallet i Luleå. Kan denna politiska inavel, så tillvida om den nu är sann, ha haft effekt? Om verktygen i lådan är slöa så går det inte att begära full effekt..

 2. Lars Weinehall

  Svar till Göran (2012-05-07 11:06)
  Göran,
  Min bild av hur ledningarna i de kommunala bolagen i Umeå kommun är tillsatta är att de rekryterats efter professionella meriter. Jag tycker att också att det syns tydligt i deras arbetssätt.
  Hälsningar
  Lars

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.