Global Peak på Universitetet

 Den senaste veckan peakade Epidemiologi och Global hälsa rejält, en av universitetets starka miljöer.

I ONSDAGS Graduation Ceremoni, dvs examen för det internationella masterprogram. Ett 50-tal studenter satte punkt för sina studier (även om det för en del återstår en Masteruppsatsen är slutjusterad och godkänd. Och även om en och annan har en tenta kvar). Glädjen och stoltheten var inte att ta miste på, även om separationsoron också kändes. Huvuddelen har läst tvåårigt program. Några färre det ettåriga programmet. Glädjen över att läst i Umeå var översvallande. Som bekant rankade de utländska studenterna i landet nyligen Umeå universitet som den mest attraktiva studiemiljön i Sverige.

En av masterstudenterna berättade att hon kom till Umeå i tron att det är en isolerad plats. Men insåg snart att nästan hela världen var närvarande vid Umeå International School of Public Health: Studenter från 35 olika länder, många gäster, utländska lärare. En spännande mix av kunskap, erfarenheter, kulturella uttryck, språk, politiska synsätt och levnadsvillkor: ”Umeåmiljön är global”.

Kurskortet från det ettåriga programmets examensdag visar på mångfald. Även om lärarraden längst bak är påtagligt europeisk.

I TORDAGS kom besked om totalt nära 5 nya miljoner till vår verksamhet. SIDA biföll tre ansökningar från några av forskningsmiljöns erfarna forskare:
• Klimatforskare Maria Nilsson och hennes 3 kollegor fick pengar för att arbeta med klimatförändringar och hälsokonsekvenser i samarbete med forskare i Indonesien.
• Senior professor Stig Wall fick pengar för att tillsammans med Karolinska Institutet ska sätta fokus på både kroniska sjukdomar och klimatrelaterade hälsoförändringar
• Docent Nawi Ng fick pengar för att med kollegor utveckla samarbeten kring förebyggande av hjärtkärlsjukdomar i Indien.

I FREDAGS hade vi dubbeldisputation. Två unga vietnamesiska hjärtläkare, Son och Quang, försvarade sina avhandlingar. I vardagslag opererar de kranskärl på hjärtkliniken i Hanoi. Men de tyckte att vården måste ha större ambitioner än att behandla redan sjuka.

Därför har de under drygt 4 år gjort stora befolkningsstudier inriktade på att förebygga hjärtinfarkter och slaganfall. Man har bl.a tittat på de unika erfarenheterna från Västerbottens Hälsoundersökningarna och sedan anpassat det som varit användbart till vietnamesiska förhållanden. Sammantaget bildar deras studier ny grund gör en nationell hjärtkärlsjukdomsförebyggande plan i Vietnam! Det är en alldeles särskild glädje för en forskningsinstitution när doktorander försvara viktiga avhandlingar med bravur! På bilderna är Son uppe till höger och Quang till vänster.

I LÖRDAGS var universitetets vårfest. Två av Epidemiologens nya doktorer promoverades, Ann Sörlin och Le Van Hoi. Och dessutom fick en av våra medarbetare, universitetslektor Joacim Rocklöv, Umeå kommuns fina vetenskapliga pris 2012 för sin forskning kring klimatförändringar och hälsa i ett globalt perspektiv.

På bilden är Joacim överst till vänster, Hoi är därunder och Ann till höger.

Det var en förmån att få vara med på universitetets vårfest 2012 och fira efter en sån vecka. Natten blev kort, då söndagsmorgonens fakirplan inte anpassade sin avgång till festen. Men jag kom iväg till Indonesien och i afton börjar diskussionen med forskarkollegor och politiska beslutsfattare kring ett pågående forskningssamarbete för att utvärdera har långt man kommit med FN:s milleniemål i Indonesien.
 


 

Etiketter:

4 kommentarer

 1. Lars Weinehall

  Svar till Lisbet Olofsson (2012-06-04 09:15)
  Lisbet,

  Det betyder givetvis väldigt mycket för dessa studenter från låg- och medelinkomstländer att kunna ta en masters- eller doktorsexamen i Umeå. I stort sett alla åker tillbaka till sina hemländer och kan med sin nya kompetens bidra till viktig kunskap, oavsett man hamnar inom universitetsvärlden eller på hälsoministerier.

  Men dessa studenter betyder också mycket för Umeå som utbildnings- och forskningsmiljö. Våra seminarier, diskussioner och möten i övrigt berikas av alla de nya perspektiv och erfarenheter som internationella studenter delar med sig av.

  Hälsningar
  Lars

 2. Anders Öhberg

  Imponerande. Det är verkligen roligt att Umeå sticker ut och visar framfötterna. Det är kanske något som Umeås ledande politiker borde tänka på och anpassa sig till. Den dag som alla krafter i Umeå lär sig att dra åt samma håll kan kommunen och därmed länet ta stora steg framåt. Men för det krävs ett inbjudande ledarskap som ser till möjligheterna och inte prioriterar enkel politisk retorik för stunden.
  Hoppas svalkan i poolen var acceptabel.
  Anders Öhberg

 3. Lars Weinehall

  Svar till Anders Öhberg (2012-06-04 12:11)
  Anders,

  Epidemiologens senaste vecka är givetvis skörden av ett långsiktigt lagarbete. Och ett nära samarbete med institutions- och universitetsledning. Precis som du tror jag på lagspel.

  Jag kom fram till Jogjakarta i Indonesien för en stund sen. Här är 35 grader varmt. Ett bad i poolen skulle inte vara helt fel.

  Men då blir det förstås enbart fråga om en ren soloprestation.

  Hälsningar
  Lars

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.