Stoppa nedskräpningen i Umeå!

De senaste åren har Umeå blivit allt mer skräpigt. Det finns tyvärr väldigt många i kommunen som inte förstår att skräp ska kastas i papperskorgen. Det var en insändare i VK idag på ungefär samma tema, där vi jämfördes med Sundsvall och där var det uppenbarligen inte samma problem.

Omfattande klotter på kommunala lokaler och privata fastigheter bidrar också till att göra Umeå fulare. Det kostar kommun och fastighetsägare stora summor pengar i onödan varje år.

Vi vet ju att ju snabbare klotter och annan skadegörelse åtgärdas, desto större är chansen att komma tillrätta med problemen. Klotter som får sitta kvar länge inbjuder bara till mer klotter och mer skadegörelse. Alliansen förslog sist vi antog budget för Umeå kommun att 1 miljon kronor extra per år skulle satsas på intensifierad renhållning och klottersanering under åren 2007-09. Tyvärr fick vi inget stöd från socialdemokraterna i kommunen. Det är synd.

Kommunen kan inte själv lösa alla problem med nedskräpning. Därför är det viktigt att så många som möjligt även fortsättningsvis involveras i arbetet – bl.a. privata fastighetsägare, men även privata näringsidkare vars verksamhet de facto bidrar till nedskräpningen. Det arbetet är påbörjat, men det måste intensifieras!

41 kommentarer

 1. Johan

  Umeå kan mycket väl vara Sveriges mest stinkande skräphög just nu. Rådhustorget vill man över huvud taget inte komma i närheten av, men hela tätorten är väldigt skräpig.

  Hur svårt kan det vara för kommunen att försöka städa undan lite. Uppenbarligen satsas alldeles för lite pengar på detta.

  Nedskräpnning är väl dessutom olagligt. Låt gärna ordningsvakter bötfälla nedskräparna. Umeå skulle snart bli stormrikt på bötesintäkter om nedskräparna fick betala en liten slant.

 2. mel

  jag har bara bott här i 4 år,men bara på den tiden så har det blivit mkt skräpigare.Samma sak med klottrandet.Det känns lite trist för jag flyttade ju hit för att jag tyckte det var så vackert och lugnt här…men det är det inte längre.Hoppas att det tas tag i innan det går för långt bara..

 3. A. Trent

  För några år sedan var det en tidning som korade Umeå till Sveriges skitigaste stad. Som det ser ut i dag hålls den tätplatsen fortfarade med god marignal.
  Att nedskräpning ska vara dyr för nedskräparen borde ju vara en självklarhet.
  Ta Kina och Hongkong som exempel. Där kostar det ca 2500 kronor bara att spotta på trottoaren.
  Att ta 5000 kr för klotter, 1000 kr för en snusblaffa ,ett fastkletat tuggummi eller en oupplockad hundskit är rimligt, 500 för fimpar och karamellpapper och diverse kartonger likaså.
  Löner till övervakarna skulle tjänas in på nolltid.

 4. ¨Mats Rosin

  Klottret är inte värst, glaskrosset på gator och cykelbanor är faktiskt mångdubbelt värre. Även om det syns mindre!

 5. PunKK

  Ordningsvakter varken får eller bör bötfälla eller agera annat än i väntan på högre ordningsmakt. De har nämnligen inte en tillräcklig utbildning och dessutom har de oftast en förbannat taskig attityd. Mer polis, mindre låtsaspolis borde vara en självklar inriktning. Vare sig det rör sig om guljackor med ett par för många steroider innanför västen (goes out till krogvakten på Pipes, sluta fäktas med stolar och vara ett arsle 🙂 ) Jag tycker att du borde tänka till litegrann Johan, det är faktiskt inte folket som skräpar ned som är problemet, även ofrivilligt spill av plast och papper avlägsnas sällan om än någonsin av ansvariga inom kommunen.

  Vad gäller nedskräpningen så är det nog priset man får betala om man har kommunalpolitiker som Lennart H., han är mig veteligt den enda mannen som får ståfräs så fort orden badhus och centrum nämns i samma mening. Visst är det underbart att se hur kommunalskatten förvaltas? Vad gäller klottret så anser jag inte ett Umeå är värre än någon annan stad, sen kan man ju fråga sig hur fan folk tänker när de gör fasader i vitt kakel eller gångtunnlar med vita släta väggar. Det uppmanar ju tamejfan till klotter.

 6. ojsan

  Kan hålla med om att Umeå är rätt så skräpigt. Skulle kanske hjälpa en del om det fanns soptunnor att kasta sitt skräp i. Har bott i Umeå hela mitt liv och de senaste tio åren har soptunnorna försvunnit en efter en. Återinför soptunnorna i centrala Umeå!!!

  Jag tycker dock inte alls att grafitti bidrar till nedskräpningen, utan snarare många gånger förgyller en annars grå och trist stadsbild. Gör den mer levande. Tack alla modiga konstnärer!

 7. christer carlsson

  Nedklottring är mycket trist, men att kommunen inte städar upp stan i övrigt är tragiskt och inte försvarbart, ta t.ex en promenad på v.kyrkogatan, särskilt bakom p-huset Nanna, prata om bakgård mitt i centrala Umeå. Följ sedan kyrkogatan ner till älven och gå i riktning mot Strömpilen, hur många papperskorgar finns det, nästan inga. Skärpning Holmlund

 8. Mats

  Jag har faktiskt aldrig sett en så skräpig stad som Umeå. Sopor ligger i drivor längs cykelvägarna uppe vid universitetsområdet. Tråkig syn…..

 9. Maria

  Håller fullständigt med dig om Anders Ågren!

  För övrigt anser även jag att graffitti förskönar vår grå stadsbild – hurra för alla er konstnärer!

  Däremot tycker jag precis som andra att övrig nedskräpning är trist, så fler soptunnor snarast tack. Några konstnärer får gärna dekorera soptunnorna med graffitti först förstås.

 10. Byggnisse

  Om Holmlund och andra slutar med sina personliga byggnadsmanifestationer på Öbacka strand med mera. Som jag ser som nerskräpning av rekreations områden. Då kan det möjligtvis finnas pengar över till att informera mot klotter och annat.

 11. mernil

  Jag har länge förordat en åldersgräns på sprejfärg, på samma sätt som på fyrverkerier – Argumenten är det samma, stora kostnader för samhället vid missbruk, låt vara att olyckor med fyrverkerier ochså orsakar stort personligt lidande för de drabbade.

  Alltså en uppmaning till umeås handlare: Gå samman och inför en gemensam 18-årsgräns på sprejfärg och visa att ni tar ert samhällsansvar.

 12. Kalle

  Mer sopkorgar behövs, massor av dom.
  Att öka städningen ger bara bränsle till attityden att man inte behöver plocka upp efter sig. Låt skiten ligga tills människor börjar öppna ögonen efter sopkorgarna.
  Det är en skam för alla studenter att visa upp Umeå campus, drivor av skräp varje eftermiddag. Ingen lär ju ändra sitt beteende heller eftersom det städas upp från gräsytorna varje dag. Jag skulle inte vilja vara den som ska guida en gästföreläsare på campus efter kl 15…

 13. Ken

  Det är sanslöst att tro att Umeåborna skulle vara mera sopiga än folk i andra städer.

  Åtminstone i centrum är istället problemet att soptunnorna blir fulla på en gång och de töms PÅ TOK för sällan.
  Värsta exemplet är väl Rådhusparken där det ofta blir stora drivor med sopor runt soptunnorna. Visst kan man ifrågasätta varför folk inte tar hem (?!) sina sopor när tunnorna blir fulla, men grundproblemet är ändå helt uppenbart att de töms för sällan!

  I de flesta städer man besöker finns renhållningsarbetare som är igång precis hela tiden, men i Umeå ser jag dem bara om jag är ute på en löprunda tidigt på morgonen.

  Det är som sagt en sak att slänga skräp omkring sig (sätt åt dom!) men något HELT ANNAT att misslyckas med att lägga sitt skräp i en sanslöst överfull soptunna!
  Skärpning kommunen!

 14. Johan

  Vem är det som bestämmer den goda smaken? Nyligen stod du i TV och basunerade om Made-festivalen och den usla förvaltningen av skattemedel. Nu skanderar du mot en annan kulturell instutition. Tänk efter före är mitt tips Anders så du inte skaffar dig för många ovänner i dina ohållbara resonemang.

  Konsten är fri. Från tycke och smak.

 15. Torbjörn Hjelm

  Ågren har helt rätt i att klottret har ökat .Ett par klottrare som skriver ILSKA o ch ALGO över hela centrala Umeå verkar ha varit mest aktiva.De skulle få rengöra efter sig själva eller betala kostnaden för klottret. Nedskräpning och att slå sönder flaskor kan man inte skylla ifrån sig.Det är väl mer en brist på ansvar för Stadsmiljön samt respekt för varandra som finns hos dem som gör sådant och då tror jag inte mer skräpkorgar hjälper. TOBBE

 16. Saralena

  Jag tycker att alla som anser klotter vara konst eller att det förgyller stadsbilden ska bjuda hem klottrarna hem till sig först, så de får utöva sin verksamhet där istället för att gå ut och tvingar på alla andra medborgare detta. Vi är oerhört många som tycker att det istället är ett av de sämsta yttrycken för mänsklig ”kreativitet” som existerar. Ang. vita kaklade ytor som ”uppmanar” till grafitti: ”Uppmanar” en lättklädd kvinna till att bli antastad? ”Uppmanar” en person med pergar i näven dyr mobiltelefon eller dyra smycken till personrån? Felet ligger inte på detta plan (och jag tror inte så många heller vill se militärkamouflagemålade offentliga ytor för att klottret inte ska synas så mycket) utan, felet ligger hos de personer som inte respekterar vår gemensamma lagstiftning utan anser sig stå över den.

 17. Gunnar Stensson

  Det är allt grus och sand och gamla löv och hundbajs som ska tas bort. för de stinker fördjävligt tillsammans. Klotter och graffitin ska vara kvar. man blir glad av att se spår av hur kreativa och duktiga ungdommarna varit under nätterna. Livar upp umeås gråa stadsbild.

 18. Banjo Kazooie

  Finns alldeles för få soptunnor och de töms för sällan, som många andra redan påpekat. Att du inte fattar detta är väl pga din snedvridna verklighetsuppfattning, som så många andra politiker också har. Ni befinner er i en helt annan värld, elitister är ni allihopa..

  F.ö så kan jag meddela att när tags och målningar saneras inom 24 timmar så eggar det bara på målarna. Då kommer Umeå med all säkerhet få uppleva massiva klotter-attacker och hela staden kommer bli helt sönderbombad på en natt. Tänk på det..

  Och FÖRRESTEN, alla gnäller och gråter över tags hit och dit, men hörrni.. Vad bombarderas ni med mest då? Vad bombarderas ni med vars ni än går, både eran hörsel och syn? Jo, REKLAM. På TV:n, i radion, på bussarna, i busskurerna, ja precis överallt. Men den har ”rätt” att vara där i det offentliga utrymmet för att dom som satt upp den har pengar. Så eftersom ni tycker det är ok med reklam, så skulle ni tillåta ett företag fylla erat hus med reklam? För det är det argumentet många använder mot graffiti.

  Wake the f*ck up.

 19. David

  Jepp, konsten är fri. Men att måla på husfasader och dylikt är inte tillåtet. Är det ens egen husfasad så är det kanske en annan femma, men det rör det sig extremt sällan om i klottersammanhang. Sen om man utövar graffiti, akvarell eller hällristning spelar ingen roll, det är vandalism alltihop. Tycker man att det är en inskränkning av friheten och orättvist att man inte får utöva sin konst på allmän eller andras egendom så får man ta upp det på politisk väg precis som allt annat.

 20. NEKÖP´SORB

  Det fins många som smuttsar ner det är en attetyd jag inte ser något större problem i personligen men jag vet att om man går och sätter sig vid en bänk och vill käka en glass så sparar man inte papperet i fickan och väntar på nästa soptunna man villha en brevid sig!

  Vad gäller graffitin som fins på gatorna så borde det finnas mer av detta och mindre gnäll… det fins mycket som förändras till det sämre och mycke till det bättre det ena är inte bättre än det andra. Sattsa överskottet som ”fans” i år på nått bättre än sanering vist allt klotter förskönar inte men precis som med reklam så är det en vanesak.

 21. Calle

  Krativt klotter? Du skrev att du blir glag av att se spår efter kreativa och duktiga ungdommar. Hur kreativt och duktigt tycker du det är när det står ”… är en hora” på en busshållplats vid grubbe? Jag tycker man skall vara försiktig när man lovordar klotter. Självklart kan man se grafitti som en konstnärlig uttrycksform, låt då dess representanter motivera sina konstverk och på så sätt göra sig förstådda.

 22. mel

  jag vet inte men jag tycker inte att det är ok med klotter…graffiti är ok om det är på plats som är anvisad men inte fan vill jag ha det på mitt hus/bil/garage. sen kanske man skall införa städdagar i skolan som man hade förr där man fick förståelse för hur det blir när man skräpar ner.

 23. PunKK

  Klotter och graffiti är PRECIS samma sak, det görs av samma människor och i samma ändamål. Min fråga är nu: hur i helvete kan mnågon normalt funtad människa anse att KLOTTRET är den här stadens största problem!? Springer alla gnällkärringar, manliga såsom kvinnliga) omkring med skygglappar som endast tillåter dem att se små skitproblem som KLOTTER!? Var är jobben för gemene man, var är bostäderna som en hårt jobbande svensson kan ha råd med? Varför i helvete går våra pengar till en kukmätartävlig mellan kommunalpolitiker? Skärpning nu, klotter är inte ett problem. Saneringskostnaderna är rent ut sagt löjliga, slår man ut alla dessa hundratusentals kronor som nu läggs på sanering över alla tags som blivit sanerade så får man typ.. tja.. 6-7000kr per tag? Låter det rimligt och sant? Nej just det. Saneringsvätska, transport, vatten och en lön till sanerarna. De måste tamejfan tjäna mest pengar på minst arbete av alla i hela Sverige isåfall.

 24. Jag som plockar skiten

  Plockade skräp i går på ett bostadsområde på tomtebo fyllde 3 st 240 liters säckar. I dag ett område på carlshem bara ett stenkast där ifrån vart bara en säck. inom området är det lika många boende. Det som skiljer är Ålder & klokhet. Folk upp till 40års. ålder har stora problem med att mycket faller mellan fingrarna.

 25. Marianne Wainio

  När man kommer åkandes norr i från pararellt med mariedal, rusta så ser det för jä…. ut efter vägen, man skäms riktigt , vem har ansvaret o städa där???Skynda fort o ta bort skräpet, det ger dåligt intryck för Umeå stad

 26. Jörgen

  Det måste dels bli bättre städning av stadens gator men också fler papperskorgar. Redan liggande skräp gör det troligare att mer kommer till. Häromdagen tog jag en take away-kaffe och gick mot biblioteket. Det visade sig dock svårt att bli av med den tomma muggen. Efter en del letande hittade jag en korg på andra sidan Vasagatan. Man ska inte behöva leta efter korgarna. det inbjuder till att göra det lätt för sig, dvs släppa den där man står.

 27. Ulf Gustafson

  De finns en mängd arbetslösa i Umeå som lyftar A-Kassa, sätt dessa i arbete att städa i centrum, är de kliniskt rent hela tiden så skräpar folk inte ner lika mycke, låter man de vara skräp överallt så blir de bara värre, man tänker att ett papper till spelar ju ingen roll.
  De måste finnas ett tioa tal personer som 7-16 varje dag bara går runt och städar i Centrum, skulle de alltid vara rent och fint så är jag säker på att folk skulle skärpa sig, som de är nu så skiter dom flesta i de eftersom kommunen också skiter i sitt ansvar.
  För några år sedan körde ni runt med sopmaskiner varje morgon och de var rent och fint åtminstånde ett tag, varför har ni slutat med de?
  Och som sagt finns de ingen papperskorg då åker skräpet på backen, inte fan stopppar man ett hamburger papper i fickan.
  Problemet ligger helt och hållet i kommunens händer, så länge dom inte gör något åt saken så kommer de fortsätta att se ut som de gör nu.

 28. Johan

  Varför har jag då som individ i samhället ingenting att säga till om all reklam som trycks i ansiktet på mig, på offentliga platser? Att Umeå kommun låter sig köpas av Clearchannels två offentliga toaletter mot att de får ha reklamtavlor i hela innerstaden? Jag har aldrig någonsin fått vara delaktig i ett sånt beslut. På samma sätt får inte politikerna vara med och besluta om var jag som individ ska sätta upp mina budskap. Det offentliga rummet är till för alla.

 29. Tom

  Johan! Du har sannolikt inte hört talas om den representativa demokrati vi har i vårt samhälle och därmed vem som har rätten att bestämma om våra offentliga rum. Alternativt har du inte förmågan att ta till dig hur vårt samhällssystem fungerar, det system som är skapat av våra företrädare valda vid allmänna val.

 30. Johan

  Tom, självklart. Jag syftade mer på:
  ”…så får man ta upp det på politisk väg precis som allt annat…” Min poäng är att jag som individ i samhället har ytterst, om någon, liten möjlighet att påverka beslut som sådana. I teorin har jag såklart förtroendevalda som tar beslut åt mig men i praktiken är möjligheten att påverka sådana beslut i det närmaste obefintlig. Som gatukontorets representant sade vid debatten om grafitti på Bildmuseét för några år sedan: ”…det kostar ca 60.000:- / vecka för att få annonsera i en busskur via clearchannel, alla som vill ta plats i det offentliga rummet har möjlighet”. Allting har sitt pris och de som inte har såna fantasisummor för att få lite utrymme, blir begränsade till bibliotekets anslagstavlor och stadens arkitektur. Lite den paralellen jag vill komma åt. Och såklart tillhör jag en kreativ skara människor som vill att samhället utvecklas, på gott och ont, till att bli en plats där alla med olika förutsättningar kan vistas och dela på utrymmet. Fler lagliga platser för människor att utrycka sig på är definitivt en lösning bland många, men så länge som viss konst jämförs med glasspapper och tomburkar kommer aldrig en verklighetsförankrat debatt att kunna föras.

 31. Håkan

  Det är typiskt av moderaterna att ta upp denna typ av frågor, nedskräpning, för att folk skall tänka och sysselsättas med annat medan man återinför gamla tiders klass-samhälle i lugn och ro.

  Den politik och den sociala filosofi moderaterna(alliansen) fört hittils är ingenting annat än katastrofal och det kulminerade i den vårbudget som varken är bra för sysselsättningen, näringslivet eller gemene man, utan enbart ger mer rikedomar åt dom som redan har mer än vad dom någonsin kan göra sig förtjänta av.

  Om alla skulle ha lika rättigheter, stabil ekonomi och social trygghet så skulle ingen heller skräpa ner.

  Detta sista påstående är kanske inte helt sant då moderata politiker, som tex Carl Bildt, kontinuerligt uppvisar en oförmåga att förstå att samhällets regler även gäller för dom.

 32. Får man säga så som politiker?

  Hi hi, mera sånt Håkan! Det var det bästa hittills!
  Vi kanske inte ska vara så kaxiga? Även de ”stora” gubbarna kan….

 33. jens

  själv klart har alliansen helt rätt!
  hur kan man inte vilja ha bort klotter från stans alla gator och torg…. men att lägga pengarna på att tvätta rent?
  framtids Scenario: 8 månader senare… en mijon av skattepengarna har nu gått till att tvätta rent massa väggar och busskurer… 9 månader senare….
  återigen så ser jag klotter i centrum och i bostadsområderna, kanske man bör lägga en miljon till bara för att få rent igen.
  verklighets Scenario: Alliansen inser fakta och kommer på att FÖREBYGGANDE av klotter kan vara ännu bättre för umeå, i alla fall som steg 1 mot klottrarna, steg 2 skulle kunna vara att klottrarna får stå för hela kallaset om de åker dit. Ingen kommer någonsin vilja klottra på en vägg om de vet att de får punga ut med t.ex. 10.000kr…. eller?

 34. Kim nilsson

  Jag kan tänka mig att bjuda hem många av alla umeås grafiti målare hem till mig så kan de få klottra på lite saker om de vill… inget större problem…

  Fan det sämsta argumentet som gjorts i detta sammanhanget.. det handlar om ytor utomhus, även så äre itne så att ”klottrarna” (målarna) går ut för at förstöra till skillnad från de som slår sönder busskurer och de som kopplar ihop dessa två har många knutar att lösa innan de kan delta i en diskution om saken.

  Det är en skada vist men ALL graffiti som sker är tänkt att vara kreativ på ett sätt som inte alla kan ta till sig, precis som en designer som gör en tunnel inte alltid kan tänka på alla utan går utifrån egen kunskap osv osv.

  Onödig diskution det går inte att säga att det ena är fel eller rätt… smuttskastning är inte rätt lösning. Det är bättre att finna en väg därimellan.. så som att skaffa fler lagliga centrala väggar där de får träna och bli duktigare 🙂

 35. Norris

  Håller helt med om Dina synpunkter David. Jag VILL INTE se klotter eller graffiti på fasader etc. Men nu tvingas jag till det av klottrare / graffitimålare (samma sak?). Jag har inte tvingat någon av dem att titta på den konst som jag tycker om men de gör så att jag måste se deras. Kan de inte hålla till någonstans där de som gillar den har sortens kladdande får samlas och beundra varandra och sina ”alster” ? Då slipper vi andra se eländet. Men det som är allra värst är ändå att de ibland är och kluddar på gatuskyltar. SKÄRPNING!

  Till PunKK: ordningsvakter får inte trampa omkring på torgen som någon extrapolis här i Umeå utan de arbetar på en krog eller ett disco. Mig veterligen har det endast varit ett fåtal tillfällen då ordningsvakter blivit utkallade att hålla ordningen på torgen och det har varit vid ex.vis skolavslutningar och andra större evenemang som Brännbollsyran. Det är Polisen som sätter ut det antal vakter som behövs. Om Du har haft problem med en enskild vakt på Pipes: anmäl honom då till Polisen. Då får han utgå ur tjänst under utredningen och Du slipper få en stol (?) i huvudet… Det finns drygt 100 vakter i Umeå och att kalla dessa för steroidknaprande är väl att dra alla över samma kam, eller hur? En taskig vakt betyder väl ändå inte att precis alla andra också är det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.