Två bra beslut

Byggnadsnämnden i Umeå beslutade att inte stoppa Hilding Holmqvists planer på att bygga ett nytt storhotell i centrala Umeå. Det var ett bra beslut. Ett tjänstemannaförslag vill ju annars göra tummen ned för projektet. Nu arbetas det vidare med gestaltningsfrågor och annat för att den planerade byggnaden ska smälta in bättre i den omkringliggande miljön. Vi måste bli bättre på att välkomna och uppmuntra dem som vill investera i vår kommun. Har under de sista veckorna träffat flera företagare och investerare som berättat om hur de känner sig motarbetade av olika instanser i den kommunala apparaten. De undrar om Umeå verkligen vill ha nya privata investeringar till kommunen. Det här är mycket illa. Även om inte ALLT kanske stämmer till punkt och pricka så är det illa nog ändå. Det sprider en negativ bild av ’klimatet’ i Umeå.

Ett annat välkommet beslut var Miljödomstolens besked idag om att Botniabanan nu kan byggas enligt planerna, med de kompensationsåtgärder som Banverket föreslagit. Projektet är tillräckligt försenat som det är – nu är det dags att komma till skott så att banan kan vara färdig 2010. Botniabanan är bra för miljön. Ytterligare förseningar med byggandet innebär bara ännu mer kostnader för skattebetalarna. Vi moderater hade när det begav sig en annan uppfattning om hur banan skulle dras – vi förordade en västlig dragning. Även om jag fortfarande anser att den dragningen hade varit bäst så får man finna sig i demokratiskt fattade beslut. Vi förlorade den striden. Nu hoppas jag att Botniabanan kan färdigställas snarast möjligt utan fler förseningar.

4 kommentarer

 1. Göran Bergqvist

  Moderaterna har vaknat sent och insett att det finns en miljö som vi är beroende av och som har sina begränsningar. Nästa steg är att inse att det finns olika aspekter på miljön. Att påstå att ”Botniabanan är bra för miljön” är ett hån mot de som får sina värden förstörda av Botniabanan, oavsett om det är de som äger hus nära banan eller rastande gäss. Botniabanan kan t ex leda till minskade koldioxidutsläpp om den leder till att färre reser med bilar tankade med fossila bränslen. Miljö är viktigt, men också lite komplext och svårt, ungefär som allt annat. Läs på!

 2. Urban Bengtso, idékonsult

  Demokratiskt fattade beslut i fråga om Botniabanans dragning handlar ytterst om Umeå kommunfullmäktiges beslut här. Som du skriver var moderaterna genom din företrädare Anders Sjölund pådrivande för en västlig ingång. Centerpartiet, Miljöpartiet och Rättvisepartiet ställde också upp på öst-väst-dragning. Men de andra fyra partierna, s, v, fp och kd, hade fler ledamöter och östdragningen fick kommunens förord.
  Det var ingen bred majoritet. Och ganska snart fick ni moderater och det andra väst-partierna rätt i kritiken. Och nu ännu mer rätt i de omfattande miljöåtgärderna som ska vidtas, som ännu ingen vet om de fungerar.
  Det var inget bra beslut om dragningen som Miljödomstolen tog, som den egentligen inte tog själv utan var uppbunden av ett s-regeringsbeslut 2003 som bakbundit miljöprövningen. Detta kallar jag inte demokrati.
  Ang. företagare och investerare som känner sig motarbetade i den kommunala apparaten vore det bra att få veta vilka de är. Men de kanske inte vågar av rädsla för att hamna snett hos kommuntjänstemän och er politiker? Det är dålig demokrati. T ex blev First Camp (som driver Nydalacampingen) besviken på att man inte fick presentera sig för kommunen i vintras utan alliansen, s och v tog hastigt beslut om Nannabadet. Det var varken demokrati i egentligen mening eller företagsvänligt.
  Men det går att ändra sig i de flesta sammanhang när verkligheten säger annat. Botniabanan ska stå i 100, kanske 200 år. Med ett växande Umeå där kustområdet blir allt attraktivare blir östdragningen en barriär, både blidlikt och bokstavligt, hämmande för Umeås utveckling. Badet ska stå i 30-40 år och på Nanna hämmar det kulturell och kommersiell utveckling samtidigt som friluftsområdena växer och där behövs baden bättre.
  The times are changin, skrev Bob Dylan om bl a att förloraren idag blir vinnaren i morgon, och tvärtom. Hela texten är väl värd att läsa, den ger demokratin fler aspekter.

 3. Insatt

  Kan du moderatledare förklara varför det är så viktigt att Botniabanan är klar 2010?

  Slipper vi problemen med växthuseffekten då? Kan man resa till Stockholm på 5,5 tim då? Eller är det fortfarande en kostig söder om Nyland? Blir det bättre miljö i Umeå stad då? Kommer godshanteringen för Volvo att blir bättre då? Kommer fler människor att uppskatta Umeå för sin framsynta planering och tillvaratagande av sin närmiljö?

  Eller har det att göra med din egen politiska karriär? Eller dina sociala relationer med stadshusets hetlevrade ansikte utåt?

  Jag och många tusen umebor bara undrar nu och flera hundra tusen framtida umebor kommer att förundras de närmsta tvåhundra åren …

 4. ingalenaholmgren

  Vad var det västliga dragningen fastnade i? Holmlunds prestige eller?Prestigen är alltså viktigare än miljötänkandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.