Låt oss bygga STAD!

B-M Lövgren (fp) uppmärksammar i en bra blogg vinsterna med att bygga på Ön, inte minst ur ett miljöperspektiv. Ju centralare vi bygger och bor, desto mindre bilåkande och mindre utsläpp blir det. Att ’bygga stad’ – och gärna högt! – på den norra delen av Ön kommer att bli en god investering för framtiden. Fler människor kommer då också få möjlighet att bo i en fantastisk omgivning nära vatten.

En efter en kommer pusselbitarna nu att börja falla på plats. Från Alliansen har vi ju varit starkt kritiska mot en bristfällig översiktlig planering men nu är processen för centrala stan med omnejd i gång och det är inte en dag för tidigt.

Attraktiva bostadsområden på Öbacka och Ön. Två nya resecentrum – Umeå Ö och Umeå C. Ny godsbangård. Nya häftiga storhotell. Staden mellan broarna som förhoppningsvis får en nystart inom kort. P-garage under Rådhusesplananden, samtidigt som vi måste göra något nytt när det gäller utformningen av Rådhustorget. Gågatan i centrum får just nu en ansiktslyftning. Nytt badhus med 50-meters bassäng. Ja, det är bara några saker som nu är i röret.

Det kommer bli mycket debatt så klart. För och emot. Precis som det ska vara. Men förhoppningsvis lyckas vi i slutändan få en bred majoritet och en bred acceptans för att göra något vettigt av allt detta och inte dra allt i långbänk.

Nu är tid att gå till handling och tillsammans göra nåt riktigt bra av centrala Umeå. Och be en stilla bön att all utveckling inte ’dödas’ av okynnes överklagningar.

3 kommentarer

  1. Elof

    Det är klart att det kommer att överklagas när umeå kommuns ledande politiker i sin iver att förtäta staden är beredda att efter ett debattinlägg på DN, fullständigt strunta i Riksdagens beslut avseende miljömålet ”God bebyggd miljö”.

  2. Manne 60

    Tror du att det finns någon vilja kvar hos Christer Olsson att bygga något, hotell eller andra byggnader nere vid kajen.
    Politikernas oförmåga att sätta planerna i verket och i stället skjuta allt på framtiden har nu gjort att en helt ny fastighetsägare skrider till verket och kommer att bygga Sveriges största hotell. Vem som blir operatör är väl osagt och det får vi väl se i framtiden. Christer som satsat en massa miljoner står bara och ser på med uppbundna händer.
    Det finns knappast utrymme för två nya stora hotell. Underlaget för en stor profilerande byggnad mellan broarna har helt plötsligt kommit i en ny dager.
    Troligen har politiken och långbänken sabbat en seriös entreprenörs arbete och förstudier.

  3. Gunnar

    Tycker det är svagt att ingen politiker i Umeå vill kommentera debattinlägget i VK den 23 aug ”Grön stad-Klimatsäker stad”.
    Debattinlägget i DN passade sig väldigt bra att kommentera, men inlägget i VK som bygger vetenskapliga fakta lämpar sig tydligen inte för kommentarer. man får väl bara hoppas att ni politiker tar till er fakta och inser vad som är mest trovärdigt och vetenskapligt belagt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.