Bra med ny gästhamn, upp ur sandlådan och 200 000.

Ny gästhamn
Jag välkomnar å det varmaste planerna på en ny marina och gästhamn i Umeå. Det behövs. Det har ju funnits förslag på att driva en i kommunal regi, men det här är en fråga som bäst löses av privata aktörer. Kommunen ska så klart vara behjälplig i den mån – och de frågor – som det behövs. Det ligger i Umeå kommuns intresse att detta blir av. Lokaliseringen på Ön blir också perfekt.

Helt klart har båtturismen stor potential. Idag finns det ca 600 000 ägare av fritidsbåtar i Sverige. Samtidigt är det omkring 900 000 svenskar som säger sig tänka köpa fritidsbåt i framtiden. Båtturismen är alltså på stark frammarsch. Västerbotten ligger sist i landet beträffande antal gästnätter, så vi har mycket att göra. En stor potental, om man så vill. Det ligger i Umeå kommuns intresse att kunna fånga upp denna turistgrupp. Många kör idag bara förbi Umeå med sin båt. En båtägare jag talade med i somras dömde ut Umeå som det sämsta besöksmålet efter hela svenska kusten, i synnerhet beträffande gästhamn och bekvämligheter. Om det här projektet genomförs enligt tidplan, och blir färdigt redan till sommaren, blir det ett rejält lyft för Umeå som besöksmål. Ännu en viktig pusselbit för att göra Umeå mer attraktivt för besökare och turister.

Sandlådenivå om kommunala bolag
Kliv upp ur sandlådan, Holmlund. Debattnivåer som vi kan läsa om idagens VK gynnar ingen. Att börja tala om krig och att det ’aldrig kan bli fred’ mellan han själv och organisationen Svenskt Näringsliv är ju bara barnsligt. Och himla onödigt. Det gynnar då verkligen inte Umeås anseende. Att det råder delade meningar om kommunala bolag är ju ingen nyhet direkt. I vissa fall kan de vara befogade, i andra inte. Från borgerligt håll har vi under många år drivit kravet på att avveckla verksamheter som bedriver osund konkurrens gentemot näringslivet. I Umeå har vi ju nu gemensamt – Alliansen och socialdemokraterna – beslutat att genomlysa all kommunal verksamhet, såväl i bolagsform som i förvaltningsform, för att se om kommunen gör sig skyldig till s.k. osund konkurrens gentemot det privata näringslivet. En sak som ska undersökas är bl.a. Folkets Hus och dess underverksamhet. Och om genomlysningen påvisar osund konkurrens, så ska man återkomma med förslag till oss politiker på hur denna kan avvecklas snarast. Om detta är vi ju politiskt överens och jag ser lugnt fram emot den rapporten. Tills dess kan väl alla försöka hyfsa tonläget?

200 000
Fler och fler som sätter sig in i frågan verkar nu inse att 200 000 invånare inte alls är någon utopi eller skott från höften. Det är ett tufft mål, men inte omöjligt. Dagens VK hade ett bra reportage av Brodin, som väl sammanfattar motiven till varför fortsatt tillväxt i Umeå är nödvändigt. Men det handlar så klart om vägval för Umeå – är tillväxt bra eller är tillväxt dålig? Hur som helst så har jag med råge uppnått mitt syfte när det gällde att starta debatten om en ny tillväxtvision för Umeå. Nu är vi inne på konkreta förslag och områden som måste hanteras för att detta ska bli möjligt. Fortsättning följer!

2 kommentarer

 1. PerOlof C Johansson

  Samma dag som jag hörde talas om Umeå politikers stolta planer med gästhamn och 200 000 innevånare så förstod jag att den ytterst närliggande och mycket viktiga frågan om man som folkvald verkligen får utan anledning och motivation får förstöra kommunala medel,rasera fungerande verksamhet, radikalt förändra anställdas arbetsvillkor och möjligheter. Det finns en kurs som kallas Hållbar utveckling som prackats på Umeås lärarkår. Där pratas det om bland annat att vi ska lära oss själva och ungdomarna om att ta vara på och återanvända både material och kunskaper och erfarenheter. Det pratas om att vi ska gå ifrån slit och släng och satsa på bestående värden. I detta sammanhang kan ni ”visionärer” oblygt lägga ner Ålidhemsskolan som förmodligen kommer att behövas redan före år 2050 då det vimlar av folk i Umeå.
  Ni kan fortsätta ett projekt som vid en närmare granskning blir drygt 100 miljoner dyrare genom att Kolbäcksskolan inte gick att bebygga med en andra våning ( som givetvis Ålidhemskolan kan) Ni kan dessutom förstöra den verksamhet som har lyckats integrera handikappade elever med särskole elever och ”vanliga” grundskoleelever vilket är unikt i SVerige. Finns det någon som kan ge exempel på en vanlig grundskola i Sverige som har en lucia i permobil bland gående kamrater. Dessutom har man mage att kalla verksamheten som på musikdelen minskas med närmare 60% i yta för kultur och resurscentrum…. Resursklasserna ska flytta och all den trygghet som byggts upp ska raseras. Ålidhemsgården ska tryckas in i en skola vilket ytterst sällan har varit en lyckad satsning. Mitt i detta elände så finns det ingen i kommunens ledning som har så pass mycket själkritik och civilkurage att de ens höjer rösten. Bedrövligt. Att prata gästhamnar och befolkningsmål det är enkelt men att ta vara på de värden som finns liggande framför egen dörr det klarar ni inte. Hållbar utveckling ett patetiskt projekt mitt i detta otänkta obegåvade sätt att bedriva skolpolitik.
  200 000 varför inte 400 00 innevånare och två gästhamnar och en rymdstation…ni vågar kan och törs säkert tänka den tanken också

 2. Anders Ågren

  Jag brukar normalt inte besvara kommentarer på min blogg – då skulle man inte få ägna sin tid åt annat än det – men i det här fallet gör jag ett undantag.

  Vi moderater vill INTE lägga ned Ålidhemsskolan och bygga nytt. Vi har röstat emot det förslag som du är upprörd över. Jag tycker det är lika vansinnigt som du. Man bränner skattebetalarnas pengar i onödan.

  Rikta din kritik mot dem som förtjänar det – socialdemokraterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.