Regeringen ger mer pengar till kommuner och landsting!

Det kommer mer pengar till kommuner och landsting! Regeringen har lyssnat på oss kommunföreträdare och storsatsar kommande år (2010-2012) på sektorn, i en tid då statens intäkter sjunker ganska dramatiskt. Det är en medveten prioritering från regeringens sida att värna välfärdens kärna, i en mycket bister ekonomisk tid.

Staten tillskjuter kommunsektorn ett tillfälligt bidrag på 7 miljarder kronor 2009. Dessa medel ska användas under 2010. För åren 2011 respektive 2012 blir det en höjning av statsbidraget med 5 miljarder kronor per år, i förhållande till statsbidragsnivån i budgetpropositionen för 2009. Man kommer även att överväga förändringar i balanskravet, vilket har påtalats inte minst från kommuner i Västerbotten. Alliansregeringens förstärkning av resurserna för kommunsektorn blir, tillsammans med tidigare förstärkningar, nästan 28 miljarder kronor högre 2010 jämfört med 2006.

Detta är mycket välbehövligt. Vi som kämpat för detta kan vara nöjda över resultatet. Nu lättar trycket på kommunerna runt om i landet, även om mycket tufft arbete kvarstår.

5 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Jag antar nu att Umeå inte får tillgång till dessa extra pengar för det vore ju totalt fel eftersom vår kommun går med så stort överskott så nu ska ju vi sänka kommunalskatten. Eller hur?
    Dessa extra pengar skall vara ringmärkta för fattiga kommuner i kris, inte välgödda kommuner likt Umeå Kommun

  2. Jonas

    Herr Ågren yvar sig över regeringen. Sanningen är ju den att regeringen tvingas av den allmänna kritiken att stödja kommunerna. Vem vet, de kanske känner sig medansvariga.

  3. Lisa

    Kommunerna ska få detta efter vad de har för befolkning! Små kommuner mindre stora kommuner mer!
    Enkelt och rättvist!

    De små kommunerna som är fattiga får se till att att anpassa sig så att det går runt.

  4. Lars Gidlöf

    Umeå ska inga pengar ha alls, eftersom denna kommun enl Herr Ågren gör så stora överskott så han hela tiden tjatat om skattesänkningar,och stämmer det så ska inte Umeå Kommun behöva dessa pengar, dessa är för de kommuner som ej har så stora ”överskott” som Herr Ågren mm säger att vi har.

  5. Leif Nilsson

    vilket inte är fel i dessa tider men när skall männen och kvinnorna inom politiken visa att man är med i folkets plågor och sänker sina löner i denna svåra tid?

    Det är något du kan driva Ågren, alla politiker sänker sina ersättningar med 10-15 procent, skulle säkert sända bra signaler till folket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.