Intressant med öppen splittring inom (s) i Umeå

I dagens VK händer något intressant.

2:an inom Umeås socialdemokrati, kommunalrådet Marie-Louice Rönnmark, uttalar sitt stöd för tanken på att Umeå ska ansöka om att få arrangera Vinter-OS år 2022. Därmed går hon tvärs emot sossarnas nr 1, Lennart Holmlund, som igår tydligt avfärdade förslaget som verklighetsfrämmande.

Det här inte till vanligheterna att socialdemokrater träter offentligt i massmedia, eftersom det ur politiskt perspektiv brukar vara ett svaghetstecken och bevis på oenighet. Men när man väljer att gå ut med en åsikt som är den motsatta till gruppledarens så har detta ett tydligt och naturligtvis MEDVETET signalvärde.

Detta är inte det enda intressanta som har hänt på slutet. Bara förra veckan kunde de som var på kommunfullmäktigesammanträdet i Umeå (själv var jag borta men har kunnat läsa om det) bevittna hur två andra tunga socialdemokrater – Margareta Rönngren och Eva Andersson – i talarstolen drev en oppositionell linje som bröt med partlinjen i en viktig fråga. Varpå det blev öppen polemik med Holmlund.

Tillfälligheter? Eller är det den välbekanta signalen om att det börjar närma sig partiets interna nomineringstider. Är det dags för ett Rosornas krig i Umeå?

3 kommentarer

  1. Åke Forsmark

    Det är ju faktiskt en helt ovidkommande och opolitisk fråga. Dessutom håller jag med Holmlund i denna fråga.

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    Det är bra med delade meningar i politiken, det ger oss medborgare en chans. Men när du och Holmlund är överens hindras möjligheterna för andras idéer och tankar.

    T ex överens om att Balticgruppens Hamrinsberget arena/bad-idé inte kunde prövas som alt. till Nanna. Eller överens om att inte låta min belönade simarena-idé med simmovation få presenteras i Närings- och planeringsutskottet.

    Så sådan överenspolitik om att inte tillåta annat än era förslag få chans, är det sämsta för Umeå. Se också ert snabba avvisande av OS-idéerna, här skulle ingen annan komma över bron.

    Och nu driver ni två på ett Nannabad sedan ni var överens om att satsa på detta, och med majoritet fick de andra (utom Mp och Rp) att haka på. Med en driftsbidrag på 22 mkr/år (10 över badutredningens) som kan växa med åren och inte går att ha säker koll på.

    Demokratin bygger på många delade meningar och på växling med makten. Med ökat m-stöd torde du och Holmlund kunna fortsätta era överenskommelser och försvåra för andras uppfattningar. Det förminskar inåt det växande Umeå utåt.

  3. Tomas Wennström

    Snälla Anders, vi lever väl inte i gamla Sovjetunionen. Visst kan väl även vi socialdemokrater i Umeå tillåtas ha olika åsikter och visioner utan att du behöver börja spekulera om splittring och rosornas krig.
    Glad Påsk!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.