”Undvika att lägga sig i”? Det kallas demokrati, Holmlund!

Lennart Holmlund (S) menar irriterat på sin blogg att jag lägger mig i socialdemokraternas interna arbete när jag i en insändare uppmanat umeborna att rösta bort Holmlund i valet 2010.

Han skriver: "Moderaterna bör undvika att lägga sig i. Moderaternas gruppledare i Umeå Anders Ågren har uttryckt att han tycker jag bör sluta och inte ställa upp i valet. Lite märkligt att lägga sig i vad andra partier och personer ska göra men vi har ju en pensionsålder av 67 år."

Suck. Det vore mig fullständigt främmande att försöka påverka ett annat partis nomineringsarbete – hur (S) utformar sina valsedlar är en fråga för just dem. Men poängen i min insändare är ju just det att i slutändan är det umeborna – VÄLJARNA – som avgör vem/vilka som ska styra kommunen och inte det socialdemokratiska partiet.

Men Lennart Holmlund ser uppenbarligen inte den skillnaden, därav hans irritation. När jag uppmanar umeborna att rösta på något av Allianspartierna för att få maktskifte i valet 2010 ser Holmlund det som att jag lägger mig i sossarnas interna nomineringsarbete (!!!!).

Snacka om att partiet, makten och kommunen har blivit ETT i Holmlunds värld. Bifogar insändaren nedan så kan läsaren av min blogg avgöra vem som har rätt.

Dags att pensionera Holmlund (S) i valet 2010!
Lennart Holmlund (S) har i dagarna offentligt låtit meddela att han tänker fortsätta med politiken ett bra tag till, trots att han redan har rekordet över vem som styrt Umeå längst. Så någon pensionering när han uppnår pensionsåldern är inte aktuell. 14 år (!) som kommunstyrelsens ordförande räcker alltså inte. Nu vill han i praktiken sitta 5 år till.

I samma veva har han tydligen börjat förespråka höjda skatter i Sverige, som om han vore pånyttfödd vänsterpartist/miljöpartist. Att han styr över en kommun som redan har det högsta skattetrycket på sina kommuninvånare räcker alltså inte – nu vill han att bördorna ska bli ännu tyngre.

Vi ska vara glada att det i slutändan är umeborna som bestämmer hur länge Lennart Holmlund och socialdemokraterna kan sitta vid makten, och inte Holmlund själv. Det är inte bra för demokratin om ett parti (och en person) styr i ensamt majestät för länge. Demokratin och debattklimatet mår bra av maktskiften, oavsett färgen på det styrande partiet. Det finns en uppenbar risk att partiets intressen blandas ihop med kommunens ju längre tid man sitter vid makten.

I valet 2010 hoppas jag därför att umeborna lägger sin röst på ett av Allianspartierna så att vi kan pensionera Lennart Holmlund (s) från politiken. Visst har han uträttat positiva saker för Umeå genom åren – rätt ska vara rätt – men det är aldrig bra att sitta för länge vid makten. Det räcker nu. Det är dags för ett generationsskifte i Umeåpolitiken!
Anders Ågren
kommunalråd, m
Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.