Dialogen med näringslivet




Idag ska vi ägna större delen av dagen åt företagsbesök med kommunens näringslivs- och planeringsutskott. Minst en gång per månad åker vi ut i samlad trupp för att få en bild av dels enskilda företag och deras verksamhet, dels höra deras synpunkter på vad kommunen kan göra bättre för dem.

 

Runt om i landets kommuner, liksom i många undersökningar, brukar DIALOGEN mellan politiker och lokala företagare lyftas upp som en av de allra mest betydelsefulla faktorerna för ett positivt näringslivsklimat i kommunen. Om företagare har lätt att kunna föra fram synpunkter och komma till tals med de ledande politikerna så brukar det också resultera i ett bättre företagsklimat. Av lätt insedda skäl.

 

Men i Umeå uppger många företagare att de är missnöjda med företagsklimatet. Kanske dags för de styrande socialdemokraterna att skärpa sig på den här punkten, och anstränga sig lite mer när det gäller kontakterna med enskilda företagare. Inte för att jag bryr mig om socialdemokraterna för en sekund, men däremot bryr jag mig om Umeå. Och det är inte bra för Umeå med ett dåligt företagsklimat.




Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Här är en ny(gammal?) nårings-politik-idé!
    Låt även näringslivet få besöka er politiker i era sammanträdesrum, helt förutsättningslöst, allt från enskilda idéföretagare som undertecknad till Balticgruppen och alla däremellan.

    Visst, alla kan inte få komma om det blir många intresserade. Men då får en gallring göras, eller ”först till kvarn” eller lottning.

    I alla fall, om ni tagit emot First Camp. campingägaren på Nydala, hösten 2006, efter deras intressanta presentation av ny bad- och simanläggning, då hade Umeå kanske haft denna klar nu. Men FC inbjöds aldrig trots att man i juni samma år bjudit in er politiker till en visning, Öppet Hus, samma år.

    Bjud även in företagare som ni tycker är intressanta och gärna där det kan finnas olika uppfattningar mellan er politiker om deras företagsidéer, t ex i fråga om företagande i det offentliga.

    Svara dessutom på detta förslag, vad du tycket.

  2. Lisbet Olofsson

    Jag har en ÖNSKAN till er. Eftersom jag sitter ung. 2 dagar i veckan och jobbar för ett företag som växer mer och mer så vill jag verkligen BJUDA IN ER för träff.

    Vi har försökt att bjuda in alla landstingspolitiker i Umeaområdet men de är helt ointresserad utom herr Robban Winroth.

    Hur gör vi för att ni ska komma och hälsa på oss?

  3. Anders Ågren

    Svar till Urban Bengtson (2009-08-18 08:05)
    Vi träffar olika företagare med jämna mellanrum, även de som kommer till oss och gör besök på stadshuset. Men formerna för besöken och träffarna får du nog i första hand kolla av med Roland Carlsson. Men om en företagare hör av sig till mig och vill träffas brukar jag inte säga nej.Tvärtom. När det gäller träffen för några år sedan med FC så hade jag inte möjlighet att delta och så är det ibland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.