Regeringens extrapengar till kommunerna

Igår tog kommunstyrelsens arbetsutskott beslut om hur regeringens extrapengar, tillsammans med ett förbättrat skatteunderlag, ska fördelas inför 2010. Beslut tas slutgiltigt i samband med fullmäktige i november.

Det blir en rejäl förbättring jämfört med den budget som antogs så sent som i juni. 202 miljoner fanns att fördela, och den största delen av detta var ramförst’ärkningar även inför kommande år, tvärtemot det som hävdats från vänsterhåll i debatten. Skola och sociala fick de allra största tillskotten.

Här ser vi att regeringens sätt att hantera den ekonomiska krisen gör skillnad. Under krisåren på 90-talet så minskade de styrande s-regeringarna stödet till kommuner och landsting – den nuvarande Aliansregeringen gör tvärtom och ökar stödet betydligt. T.o.m. MER pengar än vad Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har begärt för att kuna upprätthålla kvaliteten i välfärden. 

Avslutningvis så läser jag att stödet för Mona Sahlin tydligen är mindre än vad det var för hennes härt kritiserade företrädare Göran Persson. Känns inte så förvånande dock. Ska bli intressant att se om de åtminstone kan skapa någon klarhet kring deras politik på den kongress som börjar idag. Det vore välkommet för att vi ska kunna föra någon form av debatt med socialdmeokraterna.

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Lennart

    Du blandar äpplen med päron när du jämför 90-talet med nuet. Sossarna tog över ett skuldsatt bo på 90-talet. 2006 tog alliansen makten i en högkonjunktur. För att använda ett ord som du brukar använda, tycker jag det är ”vettlöst”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.