Att bygga mer stad

Senare idag är jag inbjuden att tala för Västerbottens Byggförening, om min syn på kommunens tillväxt och vad som är på gång när det gäller planerade investeringar och byggnationer i Umeå.

Umeå kommuns befolkningsmål på 200.000 invånare år 2050 – ett mål som jag själv föreslog i en debatt för två år sedan och som sedan blivit officiellt antaget – är en utmaning som bl.a. kräver en god planberedskap för var det ska kunna byggas i kommunen

Det ska bli kul att diskutera den här frågan. Tillväxt har högsta prioritet, och Umeå växer ju stadigt ur befolkningsmässig synvinkel – även om alltid kan önska sig att takten skule vara ändå högre. Just nu pågår en rad intressanta och viktiga planeringsarbeten, inte minst fördjupningen för Centrala stan, väcker stort intresse och nyfikenhet.

En av de bärande tankarna är att i så stor utsträckning som möjligt undvika stadsutbredning och istället förtäta staden. Genom att bygga på höjden uppnår vi lättare målen. Ju fler som kan bo centralt, desto mindre blir också påverkan och belastningen på miljön. Att planera och ge förutsättningar för byggande centralt och nära vatten är två för mig viktiga frågor att driva.

Vi hörs!

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Ålidhembo

    Läste idag på VK:n om någon artikeln ang. Sofiehemsskolan.
    Där stod det att kommunen bygger den nya skolan på Ålidhem eftersom att de anser att när det byggs en moské på Ålidhem så kommer det att attrahera (invandrar)barnfamiljer att bo på Ålidhem.
    Då undrar jag? Varför försöker ni medvetet segregera områdena ännu mer? Sedan när blev det positivt med segregerade områden?
    I takt med att Umeå växer kommer problem att dyka upp, just nu bäddar ni bara för mer problem. Vänta 10 år så får du se.

  2. Anders Ågren

    Svar till Ålidhembo (2009-11-19 15:28)
    För det första var mitt parti emot nybygget av skola på Ålidhem, så du måste rikta frågan till socialdemokraterna. När det gäller planering av olika bostadsområden så är ambitionen från mitt parti att det ska vara en bra blandning av hyresrätter, bostadsrätter, villor.

  3. Camilla Näslund

    Roligt med nybyggnads planer! Vad jag dock saknar är design och arkitektur greppet på vår stad. Spektakulär och intressant arkitektur är intressant vart än i världen den finns. Umeå behöver en bättre estetisk profil som kan skapa nyfikenhet för staden. Kolla in all reklam som Malmö fått med Turning Torso.
    Design och arkitektur är ett starkt hjälpmedel i marknadsföringen av staden.
    Krister Olsson har satsat massor på staden mellan broarna som är ett mycket intressant arkitektoniskt projekt. Varför tar inte kommunen tillvara en sådan möjlighet till både PR och arbetstillfällen???/Camilla

  4. Anders Ågren

    Svar till Camilla Näslund (2009-11-20 00:36)
    Hejsan Camilla! Ja, jag delar dina synpunkter ur alla aspekter. Vi behöver mer som ”sticker ut” i Umeå, i synnerhet när det gäller byggnader. Förhoppningsvis får vi se mer av sånt framöver, och JA, gärna med Krister Olsson och Balticgruppen i spetsen. Det är mycket som går för trögt i vår kära stad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.