Varför svek miljöpartiet Sofiehemsskolan?

Igår inträffade något märkligt. Efter en lång debatt stod det klart att Sofiehemsskolan kunde räddas av en majoritet av partierna i fullmäktige. Endast (S) och (V) var förespråkare för att skolan skulle stängas.

Därmed fanns det hopp. Mer pengar till för- och grundskolenämnden, och ett uppdrag från Alliansen till nämnden att ompröva nedläggningsbeslutet utifrån nya förutsättningar med mer pengar. Det enda som krävdes var att ledamöterna från moderaterna, centern, folkpartiet, kristdemokraterna, rättvisepartiet och miljöpartiet skulle rösta på det förslaget.

Alla gjorde som de skulle, med ett undantag.

Miljöpartiet valde att lägga ned sina röster i den avgörande voteringen. Resultat: Socialdemokraterna och vänstern vann, och Sofiehemsskolan förlorade. Trots att mp sade sig vilja rädda skolan.

Lennart Holmlund (S) och hans gäng var naturligtvis lyckliga över segern i omröstningen. Så lyckliga och nöjda, att Holmlund kände sig tvungen att i efterhand på bloggen försvara gruppledaren för Miljöpartiet, Alireza Mozahafi, och hävda att denne utsattes för "vuxenmobbing" och "trakasserier" under debatten.

Allvarligt? Att poängtera konsekvenserna av miljöpartiets agerande kallas alltså för "vuxenmobbing"? När Lennart Holmlund börjar ta dessa ord i sin mun så har det nog gått inflation i begreppet vuxenmobbing.

Frågan är vilket pris (S) har tvingats "betala" för att miljöpartiet svek sin linje och nu istället medverkade till en nedläggning av skolan.

Men kampen för Sofiehemsskolan går vidare.

Etiketter: , ,

5 kommentarer

 1. Lennart

  Det är med fullmäktige som med Robinson. När pakter spricker vänds vreden mot dem som spräcker pakten. Istället för att ösa sin vrede över MP skulle Alliansen också kunna rannsaka sig själv och fråga sig varför man inte tog MP:s åsikter på större allvar. Skolpolitik är knappast så enkel att det handlar om att räkna skolor. Det kan också handla om alla skolors möjlighet att bedriva bra verksamhet.

 2. Anders Ågren

  Svar till Lennart (2009-12-01 09:13)
  Ja, fast vi tog ju hänsyn och lyssnade till miljöpartiet. De ville rädda Östra Ersbodaskolan OCH Sofiehemsskolan. Men eftersom alla partier vill behålla Östra Ersbodaskolan, så kvarstod hotet endast mot Sofiehem. En skola som samtidigt inte har några problem med elevunderlag utan tvärtom fungerar mycket bra. Och den skolan ska nu läggas ned. Var är logiken?

 3. Anonym Studerande

  För att lägga lite salt i såret skulle jag vilja påminna er,främst Moderater att om ni vill skaffa röster från ungdomar måste ni besöka gymnasier. Göra som Vänsterpartiet, bjuda på godis och stå där då och då försöka informera eleverna. Bara så ni vet så är vi ju i Umeå och det är väll inte oväntat att nästan alla av lärarna sympatiserar med sossarna. Får ständigt höra från lärare som propagerar på lektionerna om skräckscenarier om hur Sverige skulle vara om ni fick bestämma. Mera skillnader mellan rika och fattiga, fattiga&sjuka ska inte få ersättning, ungdomar ska inte få barnbidraget osv 🙂

 4. Anders Ågren

  Svar till Anonym Studerande (2009-12-01 15:11)
  Det låter ju riktigt illa om det är som du säger att lärarna står och medvetet sprider lögner om moderaterna och Alliansen. Som den där s-läraren i Skellefteå, som nu är anmäld. Vi i (M) försöker vara ute på skolorna, och då framförallt vårt ungdomsförbund MUF. De har lyckats värva ganska många nya medlemmar i Umeå under senare år och är mycket aktiva. men jag ska tala med dem och se om tempot kan höjas ytterligare.

 5. Komvuxare

  Vadå sprider lögner?

  Högerpartierna har ju ändrat det politiska landskapet till de besuttnas fördel!

  Ungdomar – arbetslösa – sjuka – pensionärer får betala mer skatt på sina små intäkter än de som har löneaställning får – Anders är inte detta sanningen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.