Visst händer det saker i Umeå

Då och då kommer kommentarer om att "ingenting händer i Umeå" och att utvecklingen står stilla. Så är det naturligtvis inte, även om även jag ibland skulle kunna önska att saker och ting hade ett snabbare tempo. I dagens VK radas sida efter sida upp med saker som är på gång.

Den stora infrastruktursatsningen – ringleden – som efter 20 års långbänk nu byggs för fullt. Återstår bara för Vägverket att besluta om den exakta dragningen av Västra Länken.

Konstnärligt Campus nere vid älven, där vi redan börjat se hur den nya Arkitekthögskolan kommer att se ut. Detta kombinerat med nya konsthögskolan och Bildmuséet blir ett av Umeås nya landmärken när det står färdigt.

Kommunen fattade igår beslut om reservationsavtal med Lerstenen, beträffande det nya badhuset och utvecklingen av tomterna Mimer och Nanna.

Igår kom också regeringens besked om 33 miljoner kr till miljösatsning på bostadsområdet Ålidhem, som ett av tre stora projekt i landet. De övriga utvalda orterna var Stockholm och Malmö.

Så visst händer det saker på olika fronter. En av de uppenbara långbänkar som nu återstår att lösa är Staden mellan broarna.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Johanna

  Vädjar till er politiker som vill rädda Sofiehemsskolan att lyfta fram vad 130 nybyggnationer på Ålidhem får för konsekvenser då skolan läggs ned. Att statsdelen skall miljösatsas rimmar också illa med den ökade trafik till området som blir verklighet då föräldrar börjar skjutsa sina barn till skolan med bil. Vintertid går det i dagsläget dåligt att cykla och gå med småbarn och snön ligger ofta djup då snöröjningen inte är så högt prioriterad i villaområden. För de som inte har bil och tvingas gå 1 km extra med trötta barn blir detta också en stor försämring.

 2. Urban Bengtson

  En fråga om avtalsförslaget för badplaneringen, har du läst det noga?
  Vad kostar det om kommunen tar över då privata aktören inte klarar tids- eller kostnadsramar. Vilken tid och vilken kostnad? Vad blir slutnotan då? Privata aktören har inga ritningar för att bedöma attraktionskraften och avtalet har olösta saker här. Här är två länkar, en till Västerbottensnytts beskrivning och avtalet.

  http://svt.se/2.33919/1.1814676/avtal_om_aventyrsbad_ar_klart?lid=puff_1815007&lpos=lasmer

  http://svt.se/content/1/c8/01/81/46/76/4%20Reservationsavtal%20Nanna%20Mimer.pdf

 3. Sven

  Händer mycket säger du – vid senaste kommunfullmäktige använde ni 2 timmar till att diskutera om det skulle vara katt,hund eller inget husdjur på äldreboenden – vilket ”nys” – 65 välavlönade gjorde detta.

  Beslut tas men många är ”vansinniga” några exempel: Badhus mitt i stan på en tomt som har ett bättre användningsområde, ringleden med (Holmlundskroken) till klockarbäcken som ger längre färdväg för både Volvo och andra, E4 genom några av stadens mest utbyggda bostadsområden, kyrkbron – händer mycket (vansinne) i Umeå – hur mycket är du delansvarig för?

 4. Erik

  Jag som har bott i Umeå hela mitt liv, så har man såklart märkt att det äntligen börjar hända saker i stan! Och det är positivt.
  Dock så är det negativa med Umeå att det i princip finns inga jobb här, och staden är inte så attraktiv för sig själv. Vilket gör att de flesta ungdomar flyttar här ifrån.
  Kan bero på att vi har haft gubbar från de röda partierna som har fört en misslyckad politik här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.