Bra talat, Erik Orring!

Firade nyår hos släkten i Örnsköldsvik, men är nu tillbaka i Umeå och har bl.a. hunnit läsa det nyårstal som Erik Orring här höll vid tolvslaget.

Väl talat, med flera poänger. Inte minst det faktum att Umeås attraktivitet blir sämre av att ha en osedvanligt hög kommunalskatt. Två kronor högre kommunalskatt än jämförbara kommuner är verkligen ingen tillgång. Bara Lennart Holmlund och socialdemokraterna (med stödpartierna på vänsterkanten) kan anse att det är en merit.

Allians för Umeå har ambitionen att sänka kommunalskatten stegvis under fyra år. Fullt genomförd skulle denna reform innebära att en familj i Umeå, där båda arbetar, skulle få behålla ca 5000 kr mer per år.

I september 2010 är det val. Då kan umeborna rösta för att kommunalskatten ska sänkas – rösta på något av Allianspartierna!

Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. Alejandro Caviedes

    hur har ni tänkt att kommunen ska kunna tillhandahålla välfärdstjänster till sina invånare? Vad ska ni skära ner på för att klara skattesänkningarna? skolan, äldreomsorgen, barnomsorgen, vägunderhållet, stadsbelysning, eller möjligtvis kommunalarbetarnas löner? välfärd nåste få kosta!

  2. Anders Ågren

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-01-01 20:11)
    Gott Nytt År, Alejandro! Svaret är egentligen ganska enkelt. På samma sätt som i de över 200 kommuner där man har lägre skatt än i Umeå. Umeå har en av de högsta skattesatserna i landet, men kan inte påvisa bättre kvalitet i sina verksamheter än de kommuner som har lägre skatt. Vi kan börja med att spara i administration, anslagen för utvecklingsanslag, slå ihop förvaltningar, spara i div projekt etc. För att du ska kunna läsa hela budgetförslaget från Allians för Umeå, kolla på http://www.alliansforumea.se

  3. Alejandro Caviedes

    Gott nytt år på dig också! Vad gäller att Umeå inte skulle ha bättre verksamhet än jämförbara kommuner med lägre skatt, har du ngn lista på kvaliterankning som du grundar det på? ska läsa erat budgetförslag för Umeå som du länkat till. Har ni också ngt budgetförslag för landstinget tillgängligt på nätet som man får läsa?

  4. Sven

    Anders ett sätt att göra det möjligt att sänka kommunalskatten är att skära ned på antalet arvoderade politiker – att 65 arvoderade personer sitter på kommunfullmäktige möte och diskuterar hund eller katt på äldreboenden i flera timmar är slöseri med samhällets resurser.

    Att skära i politikerersättningar kommer väl för nära den egna försörjningen för att bli aktuell – svaret blir väl lika det som Edward R lämnade när jag förslog liknande för landstinget ”politiker behövs för att styra.. blaha, blaha”.

    Fortsätt sedan att ”rensa” bland mängden av ”chefstjänstemän” på UK!

  5. Anders Ågren

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-01-01 23:13)
    Jag, och Allianspartierna i Umeå, grundar det på SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting)offentliga jämförelser. Vissa av dem har vi med i vårt budgetförslag. Men annars borde du kunna hitta dem på SKL:s hemsida också.

  6. Anders Ågren

    Svar till Sven (2010-01-02 11:09)
    Hej Sven! Moderaterna i Umeå har inget problem med att minska antalet politiker, tvärtom har vi i olika sammanhang föreslagit just detta. Bl.a. en minskning av antalet nämnder och därmed antalet politiker. Antalet ledamöter i KF går det inte att minska beroende på lagstiftningen, för antalet ledamöter är kopplad till befolkningsstorleken. Ev kan man minska det från 65 till 63 om jag kommer ihåg rätt.

    God fortsättning på det nya året!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.