Påhittiga umebor

Inser att jag inte hunnit blogga idag. Ambitionen för år 2010 är att åtminstone försöka skriva ett inlägg per dag. 

Var bl.a. på möte hos Vägverket idag där vi fick information om arbetet med att "mejsla fram" de olika alternativen för dragningen av Västra Länken (som en del av den efterlängtade ringleden runt Umeå). Vägverkets arbete med detta pågår även under våren och under sommaren kommer sedan deras beslut om vilket alternativ de väljer. Inser dock att det på sina håll finns missuppfattningar, där man fortfarande tror att det gamla tunnelalternativet vid Backen kan väckas till liv igen. Men så är det inte, vilket återigen bekräftades från Vägverkets sida idag.

Avslutningsvis vill jag "lyfta på hatten" för den idépanel som Vk hade samlat ihop för att komma med nya idéer i stort som smått. Har ju träffat flera av dem i olika sammanhang. Hade inte läst lokaltidningarna den här veckan förrän nu på eftermiddagen, eftersom jag varit på annan ort. 

Vi behöver fler vilda idéer, men också fler i Umeå som själva vill bidra. Inte bara sitta på sidan och gnälla, utan faktiskt vara med och förverkliga idéer och visioner. Sofia Annér, Per Åkerlund, Önell och övriga i idépanlen är på rätt väg!

 

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Varför tror du på vilda idéer för Umeås utveckling? Det är väl realistiska idéer Umeå behöver idag. Orealism som ett för litet äventyrsbad och felplacerad 50:a, mitt i stan, leder fel och blir kostsamt, ekonomiskt och prestigemässigt.

    Varför gick allt det ”vilda” i alla arkitektförslagen för Staden mellan broarna så snett? I andra sammanhang, näringslivet och idrotten, synas bakgrunden vid missar för att undvika nya inför kommande planeringar.

    Så en ”vild” idé är en opartisk och proffsig utvärdering av alla långbänkar mha universitetet, plus att umeborna får ge sina uppfattningar om varför

  2. Lennart

    Idéer är alltid bra… om det finns en miljö som kan ta emot, förädla och förverkliga de goda idéerna. I Umeå verkar det som om man måste vara rik, för att få se sin idérikedom förverkligad… men att vara rik och idérik är nog inte samma sak…

    Idéer kan även vara bra trots att en del kläcks i fel tid. Jag minns när jag på tidigt 70-tal frågade varför alla simbassänger var fyrkantiga. Varför finns det inga öar, frågade jag och framstod som skvatt galen. På hal is var jag också när jag på 80-talet väckte tanken på en långfärdsskridskobana på campus (med kurvor och små backar). Huvva!

  3. Anders Ågren

    Jag välkomnar alla idéer, såväl vilda som ”relistiska”. Alla går kanske inte att förverkliga, men ju mer som kommer fram – desto mer att spinna vidare på. Jag är den första att instämma i irritationen över långbänkar i Umeå och gör mitt bästa för att komma till skott, och inte bara utreda och utreda och utreda. Visioner utan handling är ju inget att hurra för.

  4. Anders Ågren

    Svar till Lennart (2010-01-08 11:15)
    Ja Lennart, du har några poänger. Viktigt för oss som är verksamma på politisk nivå är att skapa förutsättningar för en miljö där de goda idéerna kan förverkligas. Min ambition är att vi ska bli bättre på detta i Umeå.

  5. Urban Bengtson

    Handling utan visioner är ännu mindre att hurra för. Som beslutshandlingen om privat bad med äventyrsdel och 50:a på Nanna mot Badutredningen om det olämpliga med sådant bad där.
    Och nu beslutet i ett avtal med de privata aktörerna att ta över badet om aktörerna inte klarar tid och kostnader. Det är handling utan ens en utredning om kostnaderna för skattebetalarna.

    Läs Anders E Björkmans utmärkta analys samt förslag om kulturhus och bad i Umeå, på VK-kultur 8/1.
    Se http://www.vk.se/Article.jsp?article=322576

    Visioner, vilda idéer är bra. Ännu bättre är omprövning av handling utan visioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.