Positivt med friskvård

Läser i en tidning om vikten av friskvård för de anställda och de positiva resultat som ett företag eller en kommun kan få om man har en genomtänkt stategi med satsningen. I Umeå kommun har vi sedan ett antal år på olika sätt uppmuntrat personalen att utnyttja diverse friskvårdssatsningar. Det är en sund personalvård.

En forskare vid Mälardalens högskola konstaterar i en intervju att fyra av fem företag som satsat på friskvårdsprogram också kan visa på ökad produktivitet. Ett av fem har samtidigt minskat sin sjukfrånvaro.

Oavsett det rör sig om offentlig sektor eller det privata näringslivet så är friskvård för personalen en vettig och nödvändig satsning!

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Olle

  Friskvård är till godo för den enskilde men varför har alliansregeringen stoppat möjligheten att dra friskvårdspengen för golf?

  Golf är en av de sysselsättningar som ger det bästa friskvårdsutbytet – med samma förutsättningar för både kvinnor och män – för den ”lilla” peng man betalar enligt stora studier – varför får man dra av dyra årskort på gym men inte årsavgiften på golf?

  Logiken saknas – men Anders Borg har sagt nej till det förslag som var lagt för att jämställa alla friskvårdsaktiviteter – kan du förklara varför?

 2. Urban Bengtson

  För 35 år sedan lanserade jag som förskollärare på dagis i Umeå förslag att få möjlighet till att träna/motionera på arbetstid, bl a utifrån att det var friskvård som lönade sig som du beskriver. Facket lokalt var positivt, men inte arbetsgivaren, Umeå kommun. (Även facket centralt sa nej).

  Idag, 35 år senare, har jag skapat en simarenaidé med ”simmovation” som gör det roligare och lättare att simma. Ändå är ansvariga kommunpolitiker i Umeå, både i kommunstyrelsen och fritidsnämnden ointresserade att ta del av idén/innovationen.

  Varför? Det handlar ju om friskvård som lönar sig, nu som då.

 3. Alejandro

  det finns sällan tillfällen då jag håller med dig, och det här är ett av dem. vad gäller kommunen tycker jag att det är konstigt att det finns ingen möjlighet till friskvård på arbetstid (vilket är vanligt i andra kommuner och på vissa andra arbetsplatser). sker friskvården utanför arbetstid (t.ex. i form av subventionering av gymkort mm), blir det bara några få som utnyttjar möjligheten

 4. Lisbet Olofsson

  FASIKEN SKREV PÅ FEL INLÄGG.-..

  Det är ju det som är mest intressant.
  Hur många nyttjar friskvården? Detta är en fråga som jag försöker debattera men får inte så mycket gehör för den.

  Många företag köper sig fri med att ha friskvård på arbetet men man gör ju även som chefen gör, inte som han säger. Så är inte ledningen ”friskvårdare” och anammar detta så kommer inte personalen att använda den vettigt.

  De redan frälsta ja men inte dem man får igen mest pengar på.
  Många hade betald friskvård men det utnyttjades och folk handlade mat på den tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.