Hanteringen av Sofiehemsskolan

Enligt de uppgifter jag fått av vår moderate viceordförande i För- och grundskolenämnden, Stefan Nordström, så diskuterades hanteringen av motionen och medborgarförslagen om Sofiehemsskolan vid den senaste beredningen hos nämnden.

Tjänstemännen fick i uppdrag att hantera ärendena snabbt, och med en positiv inriktning. Sofiehemsskolan skulle därmed komma upp till beslut i fullmäktige i mars. Detta fick jag också bekräftat i går i ett annat sammanhang.

Nu på morgonen har jag fått mail med besked om att skolförvaltningen behöver mer tid på sig för att bereda ärendet om Sofiehemsskolan, så ärendet kommer i så fall upp tidigast i april.

Det är olyckligt, eftersom då tvingas elever, föräldrar och personal leva i ovisshet ytterligare. Jag hoppas bara att förseningen inte beror på andra omständigheter än rent praktiska.

En majoritet av ledamöterna i fullmäktige vill behålla Sofiehemsskolan och det måste socialdemokraterna faktiskt acceptera.

Etiketter: , ,

15 kommentarer

 1. Orolig Pappa

  Tack och lov att det finns någon som kan informera oss om turerna i den här affären. Oron bland barnen och lärarna måste nog börja betraktas som ett arbetsmiljöproblem, dessvärre skapat av att inte FoG accepterar majoritetens vilja.
  Tack igen.

 2. Mamma

  Hej!
  Utmärkt så långt som till tjänstemännens uppdrag. Även tjänstemännen på skolförvaltningen har ett barnperspektiv att ta hänsyn till! Umeå kommun måste främst se till barnen och prioritera så att beslutet kan fattas så snart som möjligt.
  Det finns ju en majoritet för att bevara skolan!

 3. Johanna

  Att lägga ned en skola kräver utredning, men att behålla den kan inte vara så krävande. Kan man inte ta beslutet i fullmäktige och sedan OM det där visar sig att skolan trots allt ska läggas ned så utreder man om detta är möjligt då (något som iofs redan borde vara gjort), så kanske alla inblandade kan slippa ha detta över sig. Som jag förstått det är enigheten fortfarande stor i frågan!

 4. Anders Ågren

  Svar till Johanna (2010-01-21 12:19)
  Jag kan bara instämma. Förstår inte varför det ska behöva ta sådan tid. De enda som vill lägga ned skolan är socialdemokraterna och vänstern, men de borde rimligen ge sig nu eftersom en majoritet i fullmäktige kommer att rösta för att bevara Sofiehemsskolan.

 5. Anders Ågren

  Svar till Orolig Pappa (2010-01-20 23:44)
  Ja, det är illa hanterat. Man borde ge ett förhandsbesked till personal, elever och föräldrar så att de skulle slippa oroa sig. Eftersom en majoritet i fullmäktige (i mars eller april)kommer att rösta så att skolans bevaras, så borde nämnden redan nu kunna ge de berörda ett lugnande besked.

 6. Anders Ågren

  Svar till Daniel (2010-01-20 22:59)
  Hej Daniel! Jo, jag förstår att det skapar oro och just därför borde de styrande socialdemokraterna kunna ge besked redan nu om att skolan kommer att bevaras. De kan ju hur som helst inte trotsa en majoritet av de folkvalda i kommunfullmäktige.

 7. Helena

  Man trodde ju i sin enfald att saken var utredd redan innan nedläggningsbeslutet. Så här i efterhand förstår vi att ingen egentligen tittat över konsekvenserna och ingen tar heller på sig ansvaret för att göra det. Politiker, tjänstemän och rektorer skjuter ifrån sig ansvaret till varandra men ingen verkar vilja ta emot bollen. Skolförvaltningen har att anpassa sig till det beslut som tas i fullmäktige och ju förr det tas desto bättre. En förhalning i frågan drabbar ffa barnen och personalen. Det vore rimligt att politikerna gav löfte till oss föräldrar om skolans bevarande före 1 mars.

 8. Anders Ågren

  Svar till Conny Forsström (2010-01-21 23:08)
  Man ska inte ställa kommunala skolor mot ”privata” på det sätt du gör. Det viktiga är att vi satsar tillräckligt med pengar på skolans område, och att elever och föräldrar sedan har möjlighet att välja mellan olika skolor. Om de sedan väljer kommunala skolor eller friskolor ska vi politiker inte lägga oss i. Det viktiga är att en god kvalitet kan garanteras, oavsett driftsform.

 9. Johanna

  Såg att fullmäktige 25/2 är inställt. Innebär detta att vi får vänta ytterligare på ett beslut om Sofiehemsskolan?

 10. Anders Ågren

  Svar till Johanna (2010-02-12 16:16)
  Hej Johanna! Enligt de besked jag har fått tidigare så kommer ärendet om Sofiehemsskolan upp på fullmäktige i april. Att KF i februari ställs in spelar alltså ingen roll för hanteringen av skolfrågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.