Reinfeldt flaggar för sänkt skatt för pensionärerna

Såg just på Aktuellt att statsminister Fredrik Reinfeldt nu flaggar för ytterligare sänkt skatt för landets pensionärer.

Regeringen har hittills denna mandatperiod sänkt skatten för pensionärerna två gånger, och nu meddelar alltså Reinfeldt att skatten kommer att sänkas ytterligare för pensionärerna.

Men exakt hur mycket det blir, avgörs av den ekonomiska utvecklingen (som nu verkar bli bättre än tidigare förväntat) och att man lyckas bibehålla stabila statsfinanser. Hur som helst ett gott betyg. Trots den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet och depressionen så kan man dels värna välfärden, dels fortsätta underlätta genom skattesänkningar.

Ytterligare sänkt skatt för pensionärerna var ett efterlängtat besked, som kommer att mottas positivt på många håll.

Etiketter: , ,

23 kommentarer

 1. leif

  Alla med föräldrar eller annat som är pensionärer vet hur ni bland alliansen skitit i dom tills nu. Jobbat i hela sitt för Sverige och när dom blir gamla jävlas staten med dom. Bra jobbat alliansen.

 2. Margarete Nudel

  jag applåderar också honom i vanliga fall men debatten igår var sååååå platt och tråkig… bättre kan han!

 3. lf

  Ha,ha, ja nu kommer ni under galgen med detta utspel.Ni anser i grunden att ”vanliga pensionärer” och med det menar jag att de som arbetat och betalat en relativt hög skatt för att ha en tryggad ålderdom de kan ev. få lättnader.Ni har aldrig brytt er om vanliga pensionärer,och deras situation.Men ni är på valdagen väldigt intresserade av våran röst.
  Låt oss inte luras av de borgerliga!

 4. Heidi Piisinen

  Jag tycker att det är synd att människor inte inser att förändring tar tid och att i en ekonomisk kris som härjat i hela världen är det svårt att göra alla nöjda. Jag vet bara att med alla höjningar och ändringar sossarna tänkt göra blir jag tvungen att sluta anställa och avskeda i alla fall 6-7 av tjejerna som jobbar åt mig. Man måste börja någonstans och sen tar det tid att få till det. Sverige är typ det land i världen som lever mest på bidrag, vi måste komma ifrån det. Det hjälper i slutändan ingen.

 5. Anders Ågren

  Svar till leif (2010-01-25 18:22)
  Vilket struntprat, Leif. Alliansregeringen har sänkt skatten två år i rad för pensionärerna. Socialdemokraterna styrde Sverige tolv år i rad, bl.a. i en strålande högkonjunktur, men hade aldrig en tanke på att sänka skatten för pensionärer. Sossarna snackar – Alliansen genomför.

 6. Anders Ågren

  Svar till Margarete Nudel (2010-01-25 18:29)
  Ja, visst kunde debatten ha varit lite hetare men jag misstänker att det kommer att bli så närmare valet. Hur som helst tyckte jag att Reinfeldt vann debatten klart. Sahlin var pressad och stressad.

 7. Anders Ågren

  Svar till lf (2010-01-25 19:25)
  Som sagt. Till skillnad från socialdemokraterna så har Alliansen sänkt skatten för pensionärerna. Två år i rad dessutom. Och nu utlovar Reinfeldt ytterligare skattesänkningar för pensionärerna. Mona Sahlin kan prata hur mycket hon vill, men frågan kvarstår: varför sänkte inte (S) skatten för pensionärerna när de satt vid makten?

 8. Anders Ågren

  Svar till Heidi Piisinen (2010-01-25 20:01)
  Sverige är också det land där människor har varit mest sjukskrivna i hela världen. Nu har det under denna mandatperiod äntligen börjat gå åt rätt håll…..

 9. Pär Andersson

  Om det går åt rätt håll är en tolkningsfråga. Om man frågar en relativt välbeställd egenföretagare eller en trygg högavlönad tillsvidareanställd får man ett svar. Annat blir det om frågan ställs till en sjuk, en lågavlönad, en fattigpensionär eller någon annan som inte har möjlighet att få del av skattesänkningar utan får skatten höjd och inte längre har råd ens med eventuell fackavgift. Visst går det åt rätt håll för somliga, men andra ser sådana uttalanden som ett slag i ansiktet…

 10. Wotan

  Även om man har sänkt skatterna för pensionärerna är det långt ifrån samma nivå som arbetande fått. Detta trots att pension inte är bidrag utan uppskjuten lön. Vad finns det för försvar att pensionärernas lön ska beskattas hårdare än andra löntagares?

 11. Anders Ågren

  Svar till Pär Andersson (2010-01-25 21:04)
  Sjuka får numera rehabilitering och vård. De allra fattigaste pensionärerna har fått större skattesänkningar än övriga pensionärer. De lågavlönade har fått de mest betydande skattesänkningarna (procentuellt sett.) Finns ingen regering i modern tid som gjort så mycket för låg- och medelinkomsttagare som den nuvarande Alliansregeringen. För vem är det ett slag i ansiktet? Möjligen för de socialdemokratiska partistrategerna.

 12. Anders Ågren

  Svar till Reinfeldt ljög i debatten (2010-01-25 21:20)
  Danmark, Finland, Norge och Nederländerna men även länder som USA, Storbritannien och Kanada har ett liknande system som nu Sverige har. Det är inget unikt för Sverige. Unikt är däremot att ha ett extra generöst jobbskatteavdrag för dem som är över 65. Så var det med det.

 13. Wotan

  Ågren: ”Så var det med det.” Men så var det ju inte alls? Det är ju bara Sverige av de länder du räknar upp som beskattar pensionärerna högre än andra löntagare.
  Kolla länken i inlägget nedan.

 14. Pär Andersson

  ”De allra fattigaste pensionärerna har fått större skattesänkningar än övriga pensionärer”. Vilka är de? Eftersom jag har två pensionärer i min närhet som båda fick sänkta pensioner nu den 18e vet jag att du ljuger mig rakt i ansiktet. Den ena pensionen har sjunkit med 51 kronor och den andra med 120 kronor. Och det är på nivåer i 6.000-kronorsklassen. Vad menar du med ”de allra fattigaste pensionärerna”?

 15. Isak

  Bäste Herr Ågren, du säger att ”numera får sjuka rehabili-
  tering och vård”. Skulle vara intressant att höra vad det
  är för nytt som har tillkommit som inte fanns tidigare.
  För mig så liknar det kejsarens nya kläder.

 16. Anders Ågren

  Svar till Pär Andersson (2010-01-25 22:48)
  Pär! Under 2009 sänktes skatten för 90% av pensionärerna, genom ett förhöjt grundavdrag som gav en pensionär med ingen eller låg inkomstpension 2300-3500kr i årlig skattelättnad. För en garantipensionär innebar detta sänkt skatt mellan 3500-4400kr per år. År 2010 sänks nu skatten för pensionärer i ytterligare ett steg.

  Att sedan pensionärer fick sänkt pension i januari har att göra med pensionssystemet, som även (S) står bakom. Utan Alliansens skattesänkningar hade det sett ännu värre ut.

 17. Pär Andersson

  Ja naturligtvis är det sossarnas fel att pensionärerna får mindre i plånboken (för det är väl det saken handlar om) under borgerligt styre. I andra fall är det i alla fall det som minniskrna får kvar att leva på som är i fokus för nyliberalerna. Varför gäller det inte pensionärerna? Det hade väl gått att kompensera för sossarnas felsteg genom att sänka skatten för denna grupp liite till i valtider, eller hur? Men det är antagligen den allomfattande jobblinjen som gäller även dagens pensionärer trots att det är dessa som med sitt arbete har skapat dagens relativa välstånd.

 18. Lennart

  Inslaget i Aktuellt som du refererar till var inte förtroendeingivande. Jag fick intrycket av att Reinfelft sa det han sa, för att han visste att han måste säga något… men hans flackande med blicken och hans rödrosiga kinder gav ett famlande intryck. Den mannen litar jag inte på! När han sa att pensionerna ska höjas, men varken kunde säga när och hur mycket, då är det bara munväder i min värld. Jag såg plötsligt den gamla Nixon-affischen framför mig: Skulle du våga köpa en begagnad bil av denne man!

 19. lf

  Ta nu tillfället i akt och erkänn att ni har behandlat pensionärer styvmoderligt. Vi är inte så dumma som ni tror,
  Ni tycker att vi är vanliga pensionärer inte har relevant åsikt. Vi deltar i politiken på ett högst påtagligt sätt.
  På valdagen ska ni få se på annat.

 20. Anders Ågren

  Svar till lf (2010-01-31 18:38)
  Nej, pensionärer är inte dumma. De ser att den enda regering som sänkt skatten för pensionärer är den nuvarande Alliansregeringen. Socialdemokraterna hade 12 år på sig, men sänkte ALDRIG skatten för pensionärer. Och nu utlovar Reinfeldt och övriga fortsatta skattesänkningar för pensionärerna – det är positivt!

 21. Anders Ågren

  Svar till Lennart (2010-01-27 13:03)
  Reinfeldt kanske inte har ditt förtroende, men däremot har han svenska folkets stöd. Noterar att Mona Sahlin är desto mindre populär. Inte ens de egna socialdemokratiska väljarna verkar vara särskilt entusiastisk över henne. Bådar gott inför valet i september!

 22. Anders Ågren

  Svar till Pär Andersson (2010-01-27 08:04)
  Att pensionerna sänktes fr.o.m. januari är en konsekvens av pensionssystemet som både Allians och socialdemokrater är överens om. Däremot hade det sett ännu värre ut för pensionärerna om inte Alliansen hade sänkt skatten för pensionärer två år i rad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.