Varför ska inte ett vårdbiträde få sänkt skatt, Holmlund?

Var och varannan dag går socialdemokrater till storms mot att regeringen har sänkt skatten för dem som arbetar.

I Umeå är det Lennart Holmlund (S) som på sin blogg varje vecka upprört skriver att regeringen har sänkt skatten för "dom rika". Vad han inte vill berätta är att att alla som jobbar har fått sänkt skatt, och procentuellt mest sänkt skatt  för dem med låga inkomster.

Jämfört med 2006 får ett vårdbiträde nu nästan 1 500 kronor mer i plånboken varje månad. För metallarbetaren handlar det om nästan 1 700 kronor. För sjuksköterskan närmare 1 750 kronor. I en vanlig LO-familj handlar det om närmare 2 500 kronor mer över varje månad, också efter att a-kasseavgiften är betald. 2 500 kronor varje månad blir 30 000 kronor på ett år. Det gör stor skillnad i en familj.

Det ger större marginaler, ökad trygghet och en bättre möjlighet för den som tjänar lite mindre att kunna leva på sin lön.

Det här påstår Holmlund och övriga socialdemokrater är en politik för"dom rika".

Låt oss vända på frågan – varför vill inte Holmlund att metallare, sjuksköterskor, vårdbiträden etc ska få sänkt skatt? Varör vill han inte att de ska få behålla mer pengar i sina plånböcker? Varför vill han tvärtom höja deras skatt och minska deras marginaler varje månad?

Varför?

Etiketter: , , ,

14 kommentarer

 1. Pelle

  Varför -skall vi som får uppskjuten lön från de dagar då vi arbetade få betala lika i skatt som dom som jobbar nu?

  Varför -skall sjuka tvingas till arbetsförmedlingen hur sjuka dom än är – se JK:s utredning av FK?

  Varför -skapas inga ungdomsjobb om inte privata gör det?

  Varför -misstror alliansen sina medmänniskor att vara lata?

  Varför -skall dom som har höga löner få mer än lågavlönade i plånboken (inte% utan pengar)?

  Varför -kan inte alliansen stötta Norrbotniabanan?

  Varför -missgynnas glesbygd av alliansens politik?

  Några varför som man bör fundera över innan valet!

 2. Alejandro Caviedes

  Alla skattesänkningar ni gjort (jobbskatteavdrag, slopad förmögenhetsskatt, sänk arbetsgivaravgift mm) landar på 97 miljarder om året. Hur kan man höja vårbiträdenas löner om skatterna sänks i den omfattningen. För visst kommer du ihåg att deras löner kommer från skatterna?

 3. lf

  Sänkt skatt betyder mindre till de sjuka ,arbetslösa och pensionärer.Den solidaritet som under årtionden byggts upp för de svagaste i samhället vill ni rasera.Försök inte snacka skit Ågren.Ni kommer att få det bättre.Du har ju aldrig stått på barrikaderna för ett solidariskt samhälle.När du kan säga att en lit.mjölk är billigare för en pensionär än du.Hör av dig!

 4. Johan Karlsson

  Alejandro: En skattesänkning på 1500 kr i månaden måste väl anses som en bra löneförhöjning? Visa gärna när det centrala avtalet gav mer än så, du verkar ju sitta inne med mkt statistik.

 5. Anders Ågren

  Svar till Alejandro Caviedes (2010-01-29 14:56)
  Tack vare skattesänkningarna har vårdbiträden och övriga fått mer i plånboken än vad de någonsin hade kunnat drömma om i en vanlig avtalsrörelse. Alliansregeringen har gett alla som arbetar mer pengar i plånboken och det var verkligen på tiden!

  Det är dessutom staten som finansierar skattesänkningen, inte kommuner och landsting. Så möjligheten till löneökningar finns fortfarande där, men då ställs ju det mot annan verksamhet i kommuner och landsting. Då är det väl alldeles lysande med en statligt finansierad skattesänkning?

 6. Anders Ågren

  Svar till lf (2010-01-29 19:29)
  Vårt välfärdssamhälle bygger på att människor i arbetsför ålder ARBETAR. Annars finns det inte pengar till vård, skola, sjukvård, pensioner. Tyvärr har (S) övergivit arbetslinjen och fokuserat på att det ska bli mer lönsamt att inte arbeta. Alliansen återupprättar arbetslinjen i svensk politik, så att vi kan ha ett starkt rustat och solidariskt välfärdssamhälle.

 7. Alejandro Caviedes

  Till Johan Karlsson och Anders Ågren: senaste avtalsrörelse gav en genomsnittlig löneökning på 13,8% under 3 år. Medellönen för en vårdbiträde idag är 17’401 kr/mån, vilket innebär att de på 3 år fick en höjning på 2’110/mån. Det är dubbelt så mkt som jobbskatteavdragets tusenlapp (som dessutom minskar efter a-kasseavgiftens höjning). Anders har rätt att skattesänkningarna gäller staten och inte kommunen, men genom utjämningssystemet fördelas sedan pengar från stat till kommuner, varför en statlig skattesänkning har konsekvenser för kommunens ekonomi

 8. Alejandro Caviedes

  Men jag måste trots allt erkänna att ni har mod att ge er in i en diskussion om välfärdsarbetarnas löneutveckling med ngn som är fackligt aktiv inom Kommunal. Better luck bext time 😉

 9. Anders Ågren

  Svar till Alejandro Caviedes (2010-01-30 14:35)
  Hej Alejandro!

  Med ditt exempel antar jag att din summa om utfall under 3 år är INNAN skatten är dragen. Det innebär att vårdbiträdet netto fick ca 1400kr/månaden mer att röra sig med. M.a.o. ganska nära det man nu fått med sänkt skatt.

  Varför är det jättebra för vårdbiträdet med höjd lön, medan sänkt skatt som netto ger samma utfall är något fruktansvärt? För den det berör är det ju lika mycket pengar… Är det att (S) inte gillar att sänka skatten, helt enkelt?

 10. Alejandro Caviedes

  Till Anders Å: Alldeles rätt! S gillar inte att sänka skatten helt enkelt.För hur kan det trygghetsnät ett välfärdssamhälle erbjuder individen annars finansieras? Ta jobbpolitiken:Ni har sänkt skatterna med 97 miljarder/året.En undersköterska tjänar 19’140 kr/mån i snitt.Med arbetsgivaravgift 24’882 kr,och om året blir det 298’584.Med 97 miljarder hade ni kunnat anställa 324’866 undersköterskor över hela landet.Snacka om jobbpolitik!Men offentlig sektor behöver också andra yrkeskategorier så jag sänker det till 200’000 jobb som låter mer rimligt. Hur många jobb har jobbskatteavdraget gett?

 11. Johan Karlsson

  I grund och botten handlar det nog om att lägre skatt och mindre bidrag gör människor mindre beroende av staten. För mig är det otroligt positivt. För andra verkar det vara tvärtom. Rätt smart av sossarna måste jag medge. Först konfiskerar man 3/5 av lönen. Sedan betalar man tillbaks en del av detta i form av bidrag och subventioner. Så kan man hota med att bidragen och subventionerna dras in om folket skulle rösta ”fel”. Lite som att sälja tillbaka stöldgodset billigt till den man stulit det från, och samtidigt lura denne att tro att han gjort en bra affär.

 12. Alejandro Caviedes

  Till Johan Karlsson: du får ju tycka att skatt är stöld, men utan detta som du kallar stöld skulle du aldrig kunnat gå gratis skola, fått gratis skolmåltider, fått subventionerad vård och läkemedel när du behövt det mm. Hade du haft råd? Möjligtvis, men inte det stora folkflertalet.

 13. MZA

  Jag har länge undrat över varför inte de som förespråkar sänkt skatt vill ta steget ut och låt säga ta bort skatt helt för de som tjänar låt säga mindre än 20 000 :-/månad. Vad dessa skattepengar går till är väl ändå nästan bara symboliskt om man jämför med vad några promilles progressiv beskattning skulle leda till. Rätta mig gärna om jag har fel, poängen är att diskussionen behövs skjutas över till detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.