Det fjärde steget

I dagens nummer av Västerbottens Folkblad skriver jag och moderaternas partisekreterare Per Schlingmann om vikten av att värna arbetslinjen och det fjärde steget i jobbskatteavdraget som nu har införts.

Har klippt in debattartikeln nedan, för den som orkar läsa 🙂

 

Nu kommer det fjärde steget i jobbskatteavdraget

Jobbskatteavdraget har gjort det enklare för vanligt folk att leva på sin lön i Sverige. Det fjärde steget av avdraget som infördes vid årsskiftet är en av flera viktiga delar i en samlad politik för fler jobb.

Vid årsskiftet infördes det fjärde steget i jobbskatteavdraget och med januarilönen kommer alla som jobbar få ut ytterligare lite mer i lön.

En central del i vår politik för fler jobb har varit att göra det enklare för människor att leva på sin lön i Sverige. Med lägre skatter på vanliga inkomster blir det mer lönsamt att arbeta och fler får möjlighet att konsumera vilket dämpar den ekonomiska krisens effekter. Vi är stolta över att de största skattelättnaderna har gått till personer med små och medelstora inkomster.

För en sjuksköterska i Umeå som tjänar 22 000 kronor innebär det 1571 kronor mer varje månad. Jobbavdragen innebär också att ett vårdbiträde har fått en hel månadslön mer per år att röra sig med. För många kan det betyda att de kan ta med barnen på semester eller att det finns pengar kvar sista veckan varje månad.

Utöver att många får livspusslet att gå ihop enklare när man får behålla en större del av sin lön är jobbskatteavdraget också viktigt för att skapa fler jobb. För att skapa förutsättningar för fler i arbete måste trösklarna sänkas in på arbetsmarknaden. En förstärkning av jobbskatteavdraget är därför särskilt viktig nu när vi ska arbeta oss tillbaka ur finanskrisens spår – inte minst för att hindra arbetslösheten från att bita sig fast på en hög nivå. Genom jobbskatteavdraget ökar även människors inkomster vilket stimulerar konsumtionen och förhindrar att fler jobb försvinner.

Tillsammans med satsningar på omställning och rehabilitering så att människor kan komma tillbaka till arbetsmarknaden och en minskad regelbörda och sänkta egenavgifter för företagare läggs grunden för den långsiktiga återhämtning som kommer att behövas för att skapa fler jobb. Vi gör även stora satsningar på utbildning, bland annat genom att antalet utbildningsplatser utökas. För att undvika uppsägningar i välfärdens kärna har vi dessutom tillfört 17 miljarder till kommuner och landsting.

De förslag som vänsteralliansen hittills presenterat pekar istället på helt andra prioriteringar. Trots tal om fler jobb och fler företag har socialdemokraternas politik fastnat i gamla spår. Riktningen är tydlig – i deras värld är alla jobb inte lika mycket värda och ersättningar och bidrag ska höjas genom att göra det mindre lönsamt för vanligt folk att gå till jobbet. I ledningen för vänsterpartierna har socialdemokraterna valt att byta arbetslinje mot bidragslinje.

Vi moderater och de andra partierna i alliansen tror istället att arbetslinjen är viktigare än någonsin. Att göra det mer lönsamt att arbeta är en viktig del i en samlad politik för fler jobb.

Per Schlingmann, partisekreterare (M)
Anders Ågren, kommunalråd (M) 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Hårt arbetande

    Jag längtar till det 12:e steget, då kanske beskattningen av arbetare ligger på normalnivå nationellt sett. Tror du Sverige någonsin kan genomföra ett steg med lika skatt för alla rakt över. Den som tjänar dubbelt, betalar då dubbelt upp i skatt. Det skulle kännas mera rättvist!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.