Stabilt ekonomiskt resultat

Igår redovisades Umeå kommuns bokslut för 2009. Kommunen går återigen med överskott. Det blev hela 132,8 miljoner kr i plus.

En stabil ekonomi, trots att Sverige och världen genomgår den värsta internationella ekonomiska krisen sedan 1930-talet.

Förklaringarna är många. Överskott från vattenkraften, återbetalningar från SKL, sänkta kostnader pga minskade sjukskrivningar etc etc. Att regeringen har kunnat öka statsbidragen trots krisen har naturligtvis också varit en balanserande faktor i sammanhanget. Ni kommer väl ihåg kritiken mot regeringen från (S) om att stödet till kommunerna inte var tillräckligt? Vi kan så här i efterhand konstatera att kommunsektorn i Sverige som helhet går plus, och Umeå är en av alla dessa kommuner med överskott.

Samtidigt vet vi att Umeå, till skillad från flertalet kommuner i landet, har en betydligt högre skatt. I runda tal 400 miljoner kr mer per år får umeborna betala än  kommunmedborgarna i jämförbara kommuner. Utöver detta tillkommer intäkterna från vattenkraften, som förra året slutade på svindlande +157 miljoner kr.

Självklart måste den höga kommunalskatten på sikt sänkas.

Etiketter: , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.