Sekab-turerna fortsätter med NYA planer på utlandssatsningar! Nu får det vara nog.Igår hade styrelsen för Umeå Energi uppe ett ärende om nya ägardirektiv för Nekab/Sekab. Frågan var förövrigt uppe till information för ett tag sedan när vi hade koncernstyrelse i UKF senast, och jag markerade då tydligt inför styrelsen mitt motstånd till förslaget. Men frågan gick vidare till vårt dotterbolag Umeå Energi AB som skulle hantera ärendet.

Trots att vi från de kommunala ägarna till Sekab tidigare tydligt har markerat att utlandssatsningarna ska avvecklas i den takt det är möjligt utifrån ekonomi och andra faktorer, så kommer alltså ett förslag som öppnar för nya Sekab-satsningar i utlandet.

Enligt förslaget i ägardirektivet skulle målet för Sekab vara att nå en ledande position i Europa på gröna kemikalier, vilket enligt skrivningarna kan kräva investeringar i bl.a. anläggningar och utrustning. Investeringarna kan förväntas ske både i Sverige och i Europa i övrigt.

Jaha.

Trots att vi för något år sedan var ense över de politiska blockgränserna att inte investera kommunala skattepengar utomlands i fabriker och annat, som Sekab hade gjort i bl.a. Afrika men även i Europa (Polen, Ungern), så har man tydligen ingenting lärt.

Vice ordföranden i styrelsen för Umeå Energi, Gunilla Berglund (M), hanterade ärendet på ett korrekt och bra sätt. Företrädare för de borgerliga partierna i energibolagets styrelse lyckades, efter votering, säga nej till förslaget som berörde satsningar och investeringar utomlands.

Bra! Det måste bli ett slut på alla dessa tokigheter och lek med skattebetalarnas pengar.

Nya utlandssatsningar för Sekab?? Hur tänker socialdemokraterna?

 

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Fredrik Gustafsson

  Det är investeringar i grön kemi, och inga investeringar i biobränsle.

  Förlusterna man gjort i Sekab har att göra med biobränsle investeringarna, i Tanzania bland annat. Så korrigera ditt inlägg och ta bort afrika, exemplet för det har ingen relevans med ärendet. Det är bara för att vilseleda läsare och förstora upp det hela.

  Du är ju historielärare i grunden så gör det som du är bra på! Var saklig och tydlig och förhåll dig till sanningen när du uttrycker dig. (S) vill investera i grön kemi, och inte drivmedelsproduktion i Afrika.

  Så nu backar vi bandet och tar det hela från början.

 2. BL

  Är det förenligt med kommunallagen att ett kommunalt företag satsar på investeringar i utlandet för kemikalieframställning ?
  Vad gäller Afrika är SEKAB f.ö. bundet av leveransavtal med Carstedts m.fl. SEKAB-styrelseledamöters företag (vilket också är delägare i SEKAB). Även med intressenter i Ghana finns leveransavtal. Så Afrikaäventyret är inte avslutat – bara en ny ägarkonstellation. Och i Polen fortsätter etanoläventyret.
  Det framstår det som helt otroligt att någon har förtroende för SEKAB-styrelsen.
  Håller med Anders: nu får det vara nog!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.