Insändare om tillväxt i dagens VK

Jag träffar fler och fler som har slutat att prenumerera på papperstidningarna, och endast förlitar sig till det som finns tillgängligt på internet. Senast igår pratade jag med en person som bara läser tidningarna på nätet.

Därför har jag tänkt börja lägga ut de debattartiklar och insändare som jag får publicerade i tidningar som VK, VF, Norran och Västerbottningen – här på min blogg.

Nedanstående insändare var införd i dagens VK. Och ni som redan har läst den i papperstidningen kan helt enkelt klicka vidare och läsa annat 🙂

 

Viktigt med fortsatt tillväxt i Umeå!
 
Umeå fortsätter växa befolkningsmässigt och för oss som tror på tillväxt är detta mycket positivt. Umeå är nu uppe i 114 075 invånare, och 2009-års ökning stannade på 1347 personer.
 
Norrland behöver en stark tillväxtmetropol. Moderaternas ambition är att Umeå skall bli just denna. Ett kraftcentrum för tillväxt i norr. Avsikten är dock inte att konkurrera med Skellefteå och Lycksele eller för den delen övriga Norrlandsstäder som Luleå och Sundsvall.
 
Målsättningen är att ta upp konkurrensen med de större städerna i söder och börja spela i en högre division. Och detta kan ske utan att resten av länet utarmas. Exempelvis så väljer ca 6000 umebor att flytta från Umeå varje år. Många av dessa flyttar söderut. Tänk om vi lyckades behålla en större del av dessa människor i Umeå – genom att kunna erbjuda jobb, goda karriärmöjligheter och attraktiva bostadsområden.
 
Ett starkt Umeå på frammarsch ska inte ses som ett hot mot resten av länet. Tvärtom är ett expanderande Umeå en förutsättning för Norrlands långsiktiga positiva utveckling. Ett Umeå i stark tillväxt ger ringar på vattnet för övriga kommuner i regionen. I rapporten ”Tillväxtens geografi” som publicerades av Kommunförbundet år 2004 konstaterar man ett väldigt tydligt samband mellan storlek och tillväxt. Fundamenta talar också för fortsatt geografisk koncentration av boende, företag och arbetsplatser.
 
Storleken spelar roll. Norrland behöver en stark tillväxtmotor, som också har förmågan att dra till sig nödvändiga infrastruktursatsningar, företagsetableringar och annat. Umeå måste axla den rollen.
 
Anders Ågren
Kommunalråd, m
Umeå
Etiketter: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.