Större satsningar än under (S) på infrastruktur

Infrastrukturpropositionen presenterades igår i Umeå av bl.a. Åsa Torstensson. Från moderaterna deltog vårt förstanamn på riksdagslistan, Edward Riedl. Det är den största satsning hittills, vilket nu redovisas för åren 2010-2021 på järnvägar, vägar och sjöfart. Vårt eget län, Västerbotten, får rekordmycket pengar till bl.a. enskilda vägar, underhåll, bärighet och nyinvesteringar. Detta verkar inte komma fram i medíabevakningen. Man kan fråga sig varför?

För Norrbotniabanan så meddelar regeringen att man vill söka medfinansiering från region och näringsliv för etappen Skellefteå-Piteå. Det är ju ett välkommet besked! Staten är redo att tillskjuta sin del, men den norra regionen och näringsliv måste medfinansiera på samma sätt som man gör i andra delar av landet. För även om det är stora infrastruktursatsningar från regeringen, så räcker inte pengarna till allt.

Dessvärre kommer signaler från just näringslivet att man inte är intresserad av detta och det är ju mycket bekymrande. Jag är just nu uppe i Norrbotten, och här säger exempelvis Vd:n i Norrbottens Handelskammare att företagen inte är intresserade av att delta i medfinansiering av Norrbotniabanan. Bl.a. infrastrukturministern, liksom Maud Olofsson, har upprepade gånger efterlyst ett större engagemang från just näringslivet för Norrbotniabanan. Här krävs det helt uppenbart en fördjupad dialog.

Etiketter: , , , , , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.