Dags för skatteåterbäring till umeborna?!?

Umeå kommun går mot ett osannolikt bra resultat för år 2010. I år igen, ska väl tilläggas. Det prognostiserade överskottet för hela kommunkoncernen i Umeå – 312 MILJONER KRONOR – motsvarar omkring 1,5 kr i kommunalskatt.

 Resultatet visar flera saker. Dels att regeringen mer än väl har stöttat kommunerna med ökade statsbidrag under krisen (Umeå gör liksom resten av Kommun-Sverige överskott), dels att S-styrda Umeå har för hög kommunalskatt.
 
En prognos är en prognos.
 
Men med den är prognosen skulle man av överskottet kunna ge en rejäl ”skatteåterbäring” till Umeås alla hushåll. Fördelat på Umeås ca 54.000 hushåll skulle det innebära en skatteåterbäring på ca 5700 kr per hushåll. Fördelat på varje invånare skulle det motsvara ca 2700 kr/umebo.
 
Nu är det inte tillåtet att göra på det här sättet, och man kan inte riktigt räkna så heller.
 
Men siffrorna visar en uppenbar sak. Umeås höga kommunalskatt medför att umeborna betalar tusentals kronor för mycket i skatt VARJE ÅR.
Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Signar

    Hej
    Nu om någonsin är det väl dags att påminna Umeåborna om att man betalar en orimligt hög skatt i förhållande till det som levereras. Det finns utan tvekan investeringar som måste komma till, men dessa behöver nödvändigtvis inte till fullo belasta årsresultatet utan kunna fördelas över åren. Balansräkningen. Det betyder att det måste finnas gott om utrymme för en rejäl skatteåterbäring i Umeå, med bibehållen och till och med stärkt välfärd. Allt annat är att överbeskatta medborgarna. Jag förutsätter att Alliansen i Umeå samlat går fram med förslag på en påtaglig skattesänkning inför valet.

  2. Anders Ågren

    Svar till Signar (2010-06-15 19:17)
    Hej Signar! Alliansen föreslår en sänkning av kommunalskatten med en krona för den kommande mandatperioden. Då skulle vi komma en bra bit på vägen. Umeborna har möjligheten att välja inriktning i valet den 19 september. Med Alliansen blir det sänkt skatt i Umeå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.