Sjukskrivna får snabbare hjälp

Läser i morgontidningen att Försäkringskassan har utvärderat effekterna av förändringarna i sjukförsäkringen, det som kallas rehabiliteringskedjan. Den infördes i juli 2008 och man kan nu se resultaten – de sjukskrivna får bättre och snabbare hjälp.

Sedan rehabiliteringskedjan infördes har handläggningen förbättrats, sjukskrivningstiden har blivit kortare och de påbörjade sjukfallen har minskat säger Försäkringskassan i en rapport. ”Folk hamnar inte mellan stolarna på samma sätt och man får snabbare hjälp att bli frisk”

Precis som meningen var med de nya tidsgränserna i rehabiliteringskedjan, så har samarbetet mellan alla aktörer (den sjukskrivne, arbetsgivaren, Försäkringskassan och ev sjukvården) blivit bättre. Dessutom har tidsgränsen medfört att sjukskrivnas arbetsförmåga utreds snabbare. Det har skett en kraftig ökning av andelen överlämningsmöten med Arbetsförmedlingen, samtidigt som andelen personer som lämnat den tidsbegränsade sjukersättningen och gått över till Arbetsförmedlingen fördubblats.

 
Men socialdemokraterna fortsätter naturligtvis att vara kritiska och vill tillbaka till det gamla systemet.
Etiketter: , , ,

10 kommentarer

 1. leif

  haha. Har dom pratat med dom sjukskrivna, finns ju hundratals berättelser hur dom blivit ”misshandlade” av försäkringskassan. Detta bevisar återigen hur långt ifrån verkligheten ni politiker är. Bara dom kan jobba så är Herr Ågren glad

 2. Isak

  Jag läste också en morgontidning där Emma med svår fog-
  lossning och graviditetskomplikationer har gått sjukskriven
  sedan april. Nu i slutet på juni så har hon ännu inte fått
  någon ersättning. Hon har tvingats att ta lån för att klara
  det nödvändigaste. I övrigt vittnar Herr Ågrens inlägg om
  stor okunnighet om verkligheten. Han får gärna komma med
  satistik om hur många av dom utförsäkrade som fått varak-
  tiga jobb. Moderaternas sjukförsäkringspolitik har haverer-
  at och många sjuka har drabbats dubbelt.

 3. Klara

  Vad har hänt med de sjukskrivna sedan de hamnat hos arbetsförmedlingen? Får de jobb? Nej då! De blir utförsäkrade och utfattiga. Känner själv flera som råkat ut för det! Många får självmordstankar, men, tar de bort sig så blir det ju bara färre att betala till! Mera pengar till skattesänkningar!
  Helt klart vill jag ha tillbaka gamla systemet!

 4. Fredrik Sjödin

  Detta med att skattebetalarnas pengar används på allra mest effektiva sättet måste ju vara helt grundläggande. Menar ni verkligen allvar, ni som klagar på alliansen, att ni kommer att acceptera att skattemedel betalas ut till de som inte behöver det? Det är inte rimligt att arbetsföra 30-åringar får förtidspension som det var i det gamla systemet.

 5. Anders Ågren

  Svar till Isak (2010-06-30 12:00)
  Jag har bara refererat till den artikel som TT gjort om rapporten och utvärderingen från Försäkringskassan. Och det visar sig ju nu att den nya rehabiliteringskedjan fungerar betydligt bättre, än hur det var under den gamla S-regeringens politik. Det finns säkert exempel på felaktiga bedömningar, nu liksom tidigare. Men det positiva är ju att sjuka får hjälp snabbare med det nya systemet. Det är väl ändå positivt?

 6. Klara

  ”Men det positiva är ju att sjuka får hjälp snabbare med det nya systemet. Det är väl ändå positivt?” Skriver Anders.
  Bara siffror som ser bra ut för politikerna men har de sjuka egentligen fått nån hjälp eller är de _tvingade_ till arbetsförmedlingen trots att de egentligen är för sjuka för att jobba men har inget val för att inte bli utfattiga som utförsäkrade!?
  Jag vet att det finns arbetsföra förtidspensionärer men också att de allra flesta är det för att de inte har ork pga. sjukdom! Med gamla systemet kunde de arbeta när de blev friska igen inte tvingade som sjuka för att ge till de rika

 7. Frågande

  Den stupstockspolitik som högern använder sig av i ”den nya” sjukförsäkringspolitiken är väl att jämföra med den ”ättestupa” som fanns för många år sedan när man ville göra sig av med dem som inte kunde arbeta för sin mat!

  Låt oss sätta stopp för denna cyniska högerpolitik som håller på att göra Sverige ”kallare” – sjukförsäkringspolitiken – ”straffskatt” på pensioner – utförsäljning av våra gemensamma företag – privatiseringar inom sjukvården samt andra verksamheter!

  I höst kan vi stoppa dessa högermän/kvinnor!

 8. Isak

  Har vid ett flertal tillfällen efterlyst statistik om hur
  många utförsäkrade som fått varaktiga jobb. Herr Ågrens
  tystnad är ett bevis på att det inte finns några sådana.
  Just nu så hittar man på dom mest konstiga jobb (åtgärder)
  för att snygga till statistiken inför valet. Så upp till
  bevis Herr Ågren.

 9. Fredrik Sjödin

  Jag kan väl bara påminna er som talar om ”det kalla Sverige”, ”jagad av försäkringskassan” och liknande om hur det var under regeringen Persson? Då var det precis samma krigsrubriker, om inte värre, där mer eller mindre försmådda medborgare påstod sig vara hunsade av försäkringskassans läkare. Har ni redan glömt den debatten? Sen hade vi ju artiklarna om 30-åringar som ville jobba men som blev tvångsförtidspensionerade…

  Minnet är kort under valår..

 10. Isak

  Fredrik Sjödins minne är ännu kortare. Den Moderata reger-
  ingen gick in och ändrade lagen som tvingade svårt sjuka
  människor till att söka arbete eller socialhjälp. Mode-
  raterna visste mycket väl vad dom gjorde, men la sen skul-
  den på försäkringskassan. Det var återigen den kalla högern
  som visade sitt rätta ansikte. Om detta kommer vi inte att
  glömma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.