Insändare om besöksnäringen idag

Jag fortsätter att på bloggen lägga ut de av mina insändare som publiceras i papperstidningen. Denna kunde man läsa i dagens VK:

Utveckla besöksnäringen i Umeå!
 
Besöksnäringen ökar kontinuerligt i Sverige och antalet jobb blir fler i denna framtidsbransch. På många håll jobbas det målmedvetet, samordnat och strategiskt för att näringen skall stärkas. Göteborg är ett känt exempel, men även Luleå har på senare år visat framfötterna. Nu måste vi i Umeå ta oss i kragen!
 
Turistnäringen i Sverige omsatte 251,7 miljarder kronor år 2009, vilket var en ökning med sex procent. Turismen och handeln är områden där många unga får sitt första jobb, något som är viktigt för möjligheten att kunna etablera sig på arbetsmarknaden. Det är också en bransch där många väljer att starta företag. Trots den expansion som turismen har visat de senaste åren är näringen fortfarande i sin linda och har stor utvecklingspotential.
 
Som Norrlands största stad och tillväxtmotor har Umeå stor potential beträffande besöksnäringen, men det är något som saknas. Jag har under sommaren talat med några aktörer inom besöksnäringen som upplever brister i bl.a. hur kommunen jobbar med dessa frågor. En sak som efterlyses är en bättre samordning av alla resurser som idag är uppsplittrade på många fronter. Man saknar också en gemensam målbild.
 
Shoppingturism är en sorts turism som ökar i takt med att handel och turism samarbetar allt mer. Av detaljhandelns försäljning består hela tio procent av de pengar som turister spenderar. Det finns alla förutsättningar för att den siffran kan öka än mer, men då krävs det att alla aktörer – såväl inom det privata som offentliga – blir bättre på att samordna och jobba mot samma mål.
 
För de regioner som vill växa och har höga tillväxtmål är turismen en bransch som inte får nonchaleras. Det finns många goda exempel i när och fjärran på hur man skapar förutsättningar för en attraktiv besöksnäring. Umeå är en fantastisk stad – nu måste vi se till att ännu fler får uppleva det!
 
Anders Ågren
Kommunalråd (M)
Umeå
Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.