Installation av rektor vid Umeå universitet

Igår var det dags för Årshögtiden vid Umeå Universitet. Som vanligt en mycket trevlig och intressant tillställning och det här var tredje gången som jag hade förmånen att vara med. Jag och min fru Åsa, som följde med, fick många bra pratstunder med vänner och bekanta. Såväl centerledaren Maud Olofsson som landshövdingen Chris Heister var på plats.

Bland höjdpunkterna igår var förstås att Lena Gustafsson installerades som ny rektor, Margot Wallström blev Medicine hedersdoktor vid medicinska fakulteten och tidigare rektorn Göran Sandberg fick universitetets förtjänstmedalj för alla sina insatser, där han stärkt Umeå universitet som forsknings- och undervisningsuniversitet. Mycket välförtjänt!

Lena Gustafsson höll ett bra tal där hon också betonade vikten av samverkan mellan universitetet, näringslivet och offentliga aktörer som kommun och landsting. Vi har ju återkommande samverkansträffar mellan kommunledning och universitetsledning, och vi har hunnit ha ett möte där Lena varit med i sin nya roll som rektor.

Under kvällen var det många som ville diskutera det nya politiska läget i Umeå, när nu socialdemokraterna kommer att styra tillsammans med vänsterpartiet de kommande fyra åren. Många var bekymrade, och sådana synpunkter kom även från lite oväntat håll. Intressant. Men det är som det är – nu har vi fyra år på oss från Allianspartierna att bli ännu bättre på att mobilisera och visa på ett alternativ till det vänsterstyre som nu kommer regera vår stad.

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Företagare

    Vad menar du med att mobilisera och fyra år på er att visa på ett alternativ till vänsterstyre? Att du ska visa alternativet om fyra år? Eller att visa på alternativ från och med nu samt i fyra år? Har du gett upp att finna majoriteter för förslag umeborna gillar under denna valperiod?
    Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har ju inte majoritet i kommunfullmäktige. För upp fler frågor dit om det inte går att övertyga i nämnder/utskott.

  2. Anders Ågren

    Svar till Företagare (2010-10-24 19:58)
    Min poäng är att det kommer ta fyra år innan vi kan göra skillnad på allvar. Och för det krävs en Alliansmajoritet. Vi kommer självklart att de kommande fyra åren försöka påverka alla förslag och beslut i rätt riktning. Vi kommer också att visa på ett politiskt alternativ till S/V-styret. Givetvis. Men problemet i fullmäktige är att där skulle Alliansen behöva stöd av såväl Miljöpartiet som Rättvisepartiet Socialisterna för att få majoritet för alternativa förslag. Och det blir knappast några tillväxtbefrämjande förslag med stöd av de två partierna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.