Klart vi ska bygga storstad!

I dagens VK har Ola Nordebo en mycket läsvärd krönika om Umeå och strategier för hur staden skall växa fortsättningsvis.

Jag delar grunduppfattningen i allt väsentligt.  Umeå måste axla rollen som Norrlands storstad på allvar, med en urban miljö som kan konkurrera med motsvarande städer söderut. Umeå konkurrerar inte med inlandskommunerna, som vissa annars hävdar. Vi ska bejaka tillväxt och göra allt för att möjliggöra ett positivt investerings- och företagsklimat. Storstäder innebär mångfald, mötesplatser, stort nöjes- och kulturutbud.

En nyckelfråga för den fortsatta utvecklingen är hur vi bygger staden: utspritt, glest och lågt eller centralt, tätt och högt. Som bekant förespåkar vi moderater den sistnämnda strategin. Inte bara av miljöskäl (förvisso nog så viktiga) utan också av livskvalitetmässiga skäl. En majoritet av människorna vill bo i städer och vi ska i Umeå kunna erbjuda Norrlands enda riktiga storstadsmiljö. Ju högre och centralare vi bygger, desto fler ges möjlighet – och har råd – att bo centralt. Samtidigt kommer man ändå inte ha många minuter ut till skog och mark. Det är ju inte direkt brist på vare sig skog eller grönområden i norr om man säger så.

Jag avslutar med att citera Ola Nordebo: "Bygg högre, bygg iögonfallande, bygg progressivt, bygg storstad."

Hear, hear!



 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.