Varför inga kvinnor på Umeås statyer?

Idag har vi moderater lämnat in en motion om att uppmärksamma och hedra två banbrytande kvinnor med statyer i Umeå: dels välkända S-politikern Margot Wikström, dels Helena Ljungberg, som var den första kvinnan i Umeå att väljas in i stadsfullmäktige år 1910.

 

Pressmeddelande 2010-12-14
Anders Ågren 0703416764
Ulla Löfgren 0702100607
 
 
M: Varför inga kvinnor på statyerna i Umeå?
 
Moderaterna föreslår i en motion till fullmäktige att två framstående kvinnor i Umeå-politiken ska hedras med statyer. Det har i olika sammanhang, bl.a. i massmedia (VK 14/8 2008), uppmärksammats att inga namngivna kvinnor har fått hedersbetygelsen att stå staty i Umeå. Sju män, däribland Gustav Rosén och von Döbeln, har blivit hedrade genom ett monument eller en staty, men inga kvinnor. Kvinnor finns bara som anonyma – ofta nakna – skulpturer runt om i staden. Detta vill moderaterna Anders Ågren och Ulla Löfgren ändra på.
 
 
– Det skulle ha en stor symbolisk betydelse, är om vi i Umeå kunde bryta med denna tradition och även hedra framstående kvinnor med motsvarande statyer. Vi föreslår att Helena Ljungberg och Margot Wikström hedras med statyer i Umeå. Två kvinnor, aktiva politiker vid olika tidsepoker i stadens historia, som båda förtjänar att uppmärksammas och hedras för sina insatser, säger kommunalrådet Anders Ågren i en kommentar.
 
– Att det bara är män som finns på statyer och monument är inte unikt för Umeå. I många städer ser det ut på samma sätt, och det har sin bakgrund i vårt lands historia, kultur och traditioner. En historia där mannen har varit norm, och kvinnors insatser ofta har hamnat i skymundan. Nu är det dags att ändra på detta, säger f.d. kommunalrådet Ulla Löfgren i en kommentar.
 
 
Kortfakta om de två namnförlagen:
 
För det första Helena Ljungberg som år 1910 valdes in i Umeås stadsfullmäktige. Hon skrev därmed historia i vår stad. Ljungberg blev den första kvinnan i Umeå att väljas in i fullmäktige, och den första kvinnan i landsorten utanför Stockholm som blev fullmäktigeledamot. Ljungberg var moderat. Denna historiska händelse sporrade fler kvinnor att kandidera och jobba politiskt i Umeå.
 
För det andra Margot Wikström, välkänd socialdemokrat, som år 1980 var den första kvinnan i Umeå att väljas till den tyngsta posten av dem alla – kommunstyrelsens ordförande. Wikström valdes sedan 1995 till ordförande i Svenska Kommunförbundet och spelade en viktig roll även på den nationella arenan.
Etiketter: , , , , ,

En kommentar

  1. Rabbe Sjöberg

    Ärligt sagt så känns det där med politikerstatyer lite grand som de Lenin- och Maostatyer som fanns (finns) i regimer totalt motsatta (M). Varför inte någon kulturpersonlighet? Jag föreslår en diskussion med universitetslektor Björn Olsson. som med säkerhet kan föreslå ett antal ”Bildade borgare”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.