Högmod går före fall

I den gamla klassiska grekiska litteraturen och mytologin brukade man tala om hybris, övermod, som en av de värsta synderna man kunde göra sig skyldig till. Att förhäva sig, och tro att man var oövervinnerlig.

I dessa dagar är det synnerligen trevligt att vara moderat.

Det känner man själv varje dag när man läser tidningen och möts av nya glädjesiffror. Rekord i opinionssiffrorna, sossarna går katastrofalt dåligt, och vår egen statsminister Reinfeldt får de bästa popularitetssiffror som någonsin uppmätts i Sverige. Allt går som på räls.

Just därför kan det vara värt att påminna om de gamla grekernas visdom. Låt oss inte drabbas av hybris. Allt kan snabbt ändras, och det är mycket viktigt att den moderata förnyelsen fortsätter. 

Vi har inte fått de moderata valframgångarna gratis utan det ligger mycket arbete bakom. Vi har kommit långt med utvecklingen av de nya moderaterna – partiet är i grunden förändrat till det bättre – men låt oss inte bländas av dagens fantastiska opinionssiffror och tro att vi utan ansträngningar kan ligga kvar på dessa nivåer. För att vinna valet 2014 krävs det fortsatt förnyelse, och utveckling av den moderata politiken – högmod går före fall.

Etiketter: , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Krister Klermalm

  Det som går på räls i dessa dagar fungerar inte så bra.
  Fortsätter ni med eran högmodiga ”arbetslinje” utan förbättringar för dessa som är i innanförskap med socialförsäkringarna – kan det blir erat fall.

 2. Anders Ågren

  Svar till Krister Klermalm (2010-12-29 00:46)
  Nej, järnvägen har tyvärr haft eftersatt underhåll under lång td. Tur att vi har en regering som nu försöker rätta till tidigare S-regeringars försyndelser på detta område. Det blir ju extra tydligt när det varit så extremt väder den sista tiden. Iövrigt är det bra att vi har en regering som satsar på rehabilitering och vård, för att så många som möjligt ska kunna komma tillbaka i arbete.

 3. Anders Ågren

  Svar till Jan Nilsson (2010-12-29 00:36)
  Tack så mycket Jan. Ja, alla som vinner stort behöver påminnas om att inget varar för evigt. När framgångsrika romerska befälhavare kom hem och hyllades på Roms gator och torg hade de alltid en tjänare som stod bakom härföraren i vagnen och viskade ”Kom ihåg att du är dödlig”. Inga liknelser i övrigt, men det är lätt att slå sig till ro när alla siffror pekar uppåt. Det misstaget ska vi inte göra.

 4. Krister Klermalm

  Ni Moderater och i Alliansen älskar tydligen historia utan har någon undermening åt tidigare år av att göra eller inte att göra.
  Jag har inte tyckt om socialdemokraternas egenmakt majoritet och inte heller gör jag det med Alliansens orättfärdiga politik..
  Hoppas innerligen att politiken förändras av en regering som upprätthåller mänskliga rättighterna som ingen av er gör.
  ”Det som går på räls i dessa dagar fungerar inte så bra” åtsyftade jag till socialförsäkringssytemen som ni har försämrat.

 5. Krister Klermalm

  Ingen vidare god satsning ni har gjort på rehabilitering och vård, där det blir ännu sämre efter nyår då läkarna får mindre styrkd underlag för den sjuke i besluten om sjukförsäkringen.
  Hur våga ni säga att det är en bra satsning om det kastar mäniskorna ut ur sjukförsäkringen utan vettig beslut ifrån Försäkringskassan.
  Inte har Arbetsförmedling blivit snabbare i sin handläggning heller för att kunna komma i arbete.
  Släng ut dessa ineffektiva tjänstepersoner så kommer staten göra vinster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.