Läget för kommunerna

I dagens VF svarar jag på en av Lennart Holmlunds debattartiklar apropå läget för de svenska kommunerna. Jag konstaterar att kommuner och landsting gjort starka resultat två år i rad, nu senast rekordöverskott, och att även prognoserna för överskotten år 2011 skrivs upp.

 

Sluta svartmåla verkligheten, Holmlund

S-kommunalrådet Lennart Holmlund fortsätter i VF (21/1) att beskriva läget för den svenska ekonomin i så dystra termer som möjligt. Men verkligheten talar ett annat språk. Landets kommuner och landsting gör rekordöverskott, och det vet rimligen de socialdemokratiska kommunpolitikerna också.

Holmlund anklagar regeringen för att ha skönmålat sina prognoser, och höjer ett varningens finger för att det nu kommer att drabba välfärden. Suck, suck.

Svensk ekonomi beskrivs internationellt som Europas tigerekonomi. Förra veckan sade OECD:s generalsekreterare att ”den svenska ekonomin är lika stark som Pippi Långstrump” och konstaterade att Sverige är en ö av välstånd i annars mycket osäkra vatten. Starka statsfinanser, och med en ekonomisk tillväxt som är oerhört kraftfull. Har Holmlund missat detta?

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) presenterade i december en rapport om läget för kommunsektorn, som redovisar starka resultat för andra året i rad. För 2010 visar resultatet på plus 19 miljarder. För år 2011, som Holmlund oroar sig för, visar bedömningen att det ser bättre ut än vad man tidigare trodde. Ett överskott för sektorn på sju miljarder 2011 jämfört med tre miljarder i tidigare prognos.

Tack vare ett bra utgångsläge blir det alltså överskott i kommunsektorn även 2011. Men trots att Lennart Holmlund tar ut extremt hög kommunalskatt av umeborna, så ropar han ändå på mer pengar från Alliansregeringen år efter år. Kanske han borde fundera på hur han hushåller med de resurser han redan förfogar över?

Anders Ågren
Kommunalråd (M)
Umeå

Etiketter: , , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Anders Ågren

  Svar till Lennart Holmlund (2011-01-27 09:19)
  Jo, men nu skrev jag om 2011. Och enligt gårdagens siffror så ökade skatteprognosen för 2011 med 14 mkr. För 2012 minskade den helt korrekt med 18 mkr. Enligt mina noteringar.

  Men min poäng är: Svenska kommunsektorn har gjort rekordöverskott på senare år. All-time high år 2010. Samma sak gäller för vår egen kommun Umeå. År efter år gör vi rejäla överskott. Det är ett faktum.

  Sen skriver jag om kommunsektorn i sin helhet. Och enligt senaste prognosen från SKL så förbättras ekonomin för innevarande år, jämfört med tidigare bedömningar. Rapporten är bara en månad gammal

 2. lf

  tack att du tar ner Anders Ågren på jorden och tack att du håller kommunens (våra skattepengar)på en låg nivå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.