Nej till kvinnliga statyer?

Läste i tidningen att en majoritet i kulturnämnden säger nej till moderaternas förslag om att uppmärksamma och hedra framstående kvinnor i vår stad med statyer.

Vi moderater hade nämligen liksom många andra noterat att det endast är män genom historien som har hedrats på detta sätt i vår kommun. Nu var det dags för även denna "manliga bastion" att falla. Men vårt förslag får dessvärre inte stöd av övriga. I alla fall inte i kulturnämnden.

Motiveringen är tydligen att majoriteten i kulturnämnden anser det vara otidsenligt med statyer i det offentliga rummet.

Jaha. Men en av våra allra populäraste skulpturer i Umeås offentliga rum, Standing Man, bedömdes som tur var inte som otidsenlig när samma kulturnämnd köpte in den för några år sedan. Men det klart – hade det varit fråga om att köpa in Standing WOMAN, så hade väl domen från kulturnämnden varit att det är otidsenligt med skulpturer……

I alla fall när det gäller att synliggöra kvinnor i Umeås offentliga stadsbild.

Etiketter: , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Fredrik Sjödin

    ”majoriteten i kulturnämnden anser det vara otidsenligt med statyer i det offentliga rummet.”

    Jo jag tackar jag.. Hur var det: Kulturhuvudstad 2014?

  2. Fredrik Gustafsson

    Tänkte först undra och få det bekräftat för mig själv? Är Standing man en avbild av en lokalprofil? Har kulturnämden beslutat att avbilda Krister Olsson eller Hilding Holmquist? Kom med ett nytt förslag om att köpa in en kvinnlig staty som inte avbildar en kvinnogestalt när detta avslås finns det fog för din kritik och argumentation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.