Framgångsexemplet Minervaskolan!

Flera har på VK:s bloggar uppmärksammat artikeln i söndagens DN om Minervaskolan. Jag kan inte annat än göra detsamma. Har ni inte redan läst artikeln, så gör det här.

Minervaskolan – ett lysande exempel på vikten av att värna kunskapsskolan, ett lysande exempel på respekten för bildning, kunskap och en god arbetsmiljö – för elever och lärare.

Vi ska vara stolta över att Minervaskolan finns i Umeå. Här finns ett positivt skolexempel som man kan lära sig mycket av.

Etiketter: , , , , , , ,

En kommentar

  1. Kenneth Bodin

    När du säger ”ack så framgångsrika”, kan du då redogöra för Minervaskolans resultat utifrån den officiella statistiken, tack. Man kan nämligen inte bedriva skolpolitik med anekdotisk kunskapsgrund.
    Jag tycker också att Minervaskolan är en trevlig skola och jag gillar deras fokus på kunskap, inte minst naturvetenskap. Jag tycker också uppriktigt illa om att en del politiker och tjänstemän i Umeå ser ner på den eller ser den som ett hot, då det är en skola full med barn och ungdomar som ska forma Umeås och landets framtid lika väl som alla andra barn och ungdomar i Umeå. Det finns dock en stor tysk undersökning som visar att friskolorna genomgående bygger en image som går ut på att de ska tros vara ”bäst”, medan de i praktiken ligger tvärs och kors i resultatstatistiken. Detta fenomen är oundvikligt när man har friskolor, och givetvis kommer skolor att anamma av samma galna marknadsföring som t.ex. Coca Cola eller McDonalds. Vill vi det?

    För att föregå ditt svar kan jag antyda att Minerva-skolan ligger i mitten någonstans när det gäller resultatstatistik i jämförelse med övriga skolor i kommunen, och möjligen ligger de lägre än genomsnittet om man viktar in den höga andelen högutbildade och högavlönade föräldrar. Minervaskolan är alltså en bra skola, men den är inte exceptionell i någon riktning och kan inte, ska inte, användas som ensidigt instrument i den skolpolitiska debatten! Man kan verkligen också fundera på om det är bra att barn till högavlönade och högutbildade fördäldrar är starkt överrepresenterade. EN sak betyder det i alla fall, och det är att de kommunala skolorna i praktiken måste ta ett mycket större socialt ansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.