Mobbning på arbetsplatsen får aldrig accepteras

I dagens Västerbottens-Kuriren fick jag den här insändaren publicerad:

 

Acceptera aldrig mobbning på arbetsplatsen!

Det finns siffror som säger att ungefär nio procent av den arbetsföra befolkningen i vårt land, eller ca 500.000 personer, har utsatts för mobbning på sitt jobb det senaste året. Man kan vara utsatt för mobbning från andra kollegor, man kan också vara mobbad av chefen. Detta får aldrig accepteras!

Här har både arbetsgivare och fack ett stort ansvar. Ta signalerna på allvar och gå till botten med problem och varningssignaler. Ofta kan systematisk kränkande behandling pågå under lång tid, utan att den drabbade får hjälp eller ens tas på allvar. Många vittnar om att man försökt slå larm och be om hjälp, men att det inte leder till några reaktioner. Inte sällan leder den ohållbara situationen på arbetsplatsen sedan till sjukskrivning och ett psykiskt lidande hos den som varit utsatt.

Umeå kommun är regionens största arbetsgivare och även hos oss utsätts personal för kränkande behandling på sin arbetsplats. Fullständigt oacceptabelt! Problemet måste uppmärksammas och man måste våga tala om det. Vi måste gemensamt – arbetsgivare och fack – ta kampen mot mobbning på arbetsplatserna.

Anders Ågren
Kommunalråd (M)
Umeå

Etiketter: , , , , , , ,

6 kommentarer

  1. Eija Lind

    Hej,

    Va glad jag blir när du tar upp detta med mobbing på arbetsplatserna. Det är vanligare än många tror.

    Önskar dig en fin vår!
    Hälsningar
    Eija Lind

  2. Anders Ågren

    Svar till Eija Lind (2011-05-05 16:49)
    Hej Eija!
    Ja det är vanligare än vad många tror. Tyvärr väljer många att titta åt andra hållet när kollegor behandlas illa av antingen chefen eller andra kollegor. Här har vi alla ett ansvar att sätta ned foten.

  3. Björn Hultman

    Man kan ju fråga sig hur vi som vuxna kan tjata på barn att de inte ska mobba, när vi gör precis lika dant själv. Barn lär sig av vuxna, det är alltså vi som påverkar detta.

    På arbetsplatser gäller det att varje chef tar detta på allvar och verkligen jobbar med att varje kollega ska känna sig trygg på sitt jobb. En bra chef ska bry sig om sina kollegor och ta reda på mer om den fått veta att kränkningar sker. Hjälper vi varandra och finns där, så kommer vi få en tryggare arbetsmiljö, dessutom bör tydliga regler finnas på vad som gäller och va som händer om man bryter reglerna.

    Jag föreläser ute i skolor om ämnet och har mött på elever som berättar att de blir kränkta av läraren. Ett bevis på att vi vuxna är inte ett dugg bättre!

  4. lf

    Ja,jag tycker precis som du.Men det är ju sällan chefen eller de i ledande ställning som mobbas.
    Om man mobbas av de i ledande ställning är det mycket svårt
    Det är i de flesta fall de som är längs ned i rangordningen som drabbas.Har du något konkret förslag om hur man skall göra om man drabbas av mobbing av arbetsledningen?

  5. Anders Ågren

    Svar till lf (2011-05-15 16:51)
    Ja, ett konkret förslag är ju att omedelbart gå till sina fackliga företrädare. Här måste ju facket agera direkt i så fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.