Precis: Umeå måste välja väg

Idag har VK kört igång en artikelserie om Umeås framtid och vägval. Det är en positiv satsning! Rubriken "Umeå måste välja väg " fanns på förstasidan i tidningen.

Från det parti som jag representerar, moderaterna, har vi varit tydliga med vilka visioner och vilken väg vi förespråkar. Såväl under mandatperioderna, som under valrörelserna så har vi haft samma budskap. Vi bejakar tillväxt, vi bejakar en förtätning av staden, vi bejakar ett Umeå i städig förändring, vi bejakar ambitionen att växa till 200 000 invånare till år 2050. Det är inte en fråga om matematik – det handlar om att göra Umeå till den plats där människor kan förverkliga sina drömmar och livsprojekt!

I valet 2010 gjorde vi vårt bästa valresultat på 80 år i Umeå, och trenden är stigande. Vi moderater känner ett starkt stöd för den vision vi har för kommunens framtid.

Om detta har jag skrivit återkommande gånger på debattsidorna och på bloggen. Läs gärna vad jag skrivit om befolkningsmålet eller för den delen om Umeå som storstaden i norr.

Avslutningsvis noterar jag att VK valde att lyfta fram Kai Wartiainen som starkt kritisk mot kommunens planer. Det är ena sidan av myntet. Men jag noterar vid en genomläsning av artikeln att han fortfarande är positiv till höga befolkningsmål, att Umeå mycket väl kan nå befolkningsmålet om 200 000 invånare och att det INTE är för djärvt som målsättning. Tänk om vi hade kunnat fått se det som rubriken på artikeln istället : "Välkomnar höga befolkningsmål!" Men av någon anledning så är det tyvärr vanligare att regelmässigt välja att vinkla en nyhet/artikel negativt…..

Nu är det dags att stänga av datorn och gå en sväng på stan – dags för KULTURNATTA!

Trevlig helg på er alla!

Etiketter: , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Så länge 200 000-siffran i Umeå inte relateras till hela Västerbotten, blir den en omöjlighet. Med 2050 som årtal för 200 000 invånare i Umeå och knappt 260 000 i hela länet, blir det 60 000 ”över”.

  Ska då övriga länet mer än halveras, från nuvarande c:a 145 000 till 60 000, dvs på 39 år minska med nästan 2 200 invånare i snitt varje år?

  Eller ska hela Västerbotten också få ett mål, 300 000?

  Med Umeås 200 000 blir det ändå 45 000 mindre i Skellefteå, Lycksele och alla andra kommuner, utom Umeå. Det är c:a 1 150 färre varje år, fr o m nästa år t o m 2050.

  Det var ni politiker som gjorde matematik av Umeås framtid när 150 000-målet ifrågasattes och det sades fördubbling med bud och motbud i fullmäktige kring siffrorna. Därför behövs ovan matematik för Västerbotten också i framtidsdiskussionen.

  Ge din åsikt här.

 2. Anders Ågren

  Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2011-05-21 13:30)
  Det är inget noll-summespel där kommunerna inom Västerbottens byter invånare…vi har inflyttning och utflyttning med resten av Sverige, och världen för den delen.

 3. Anders Ågren

  Svar till lf (2011-05-21 17:14)
  Några tunga instanser är inte emot vad jag vet, men nog finns det såväl andra partier som diverse massmediarepresentanter som inte är positiva till Umeås tillväxtambitioner.

 4. lf

  Vilka tunga partier är emot Umeås tillväxt.Massmedia måste väl kunna försvara sig själv.Jag tror att denna blogg kan läggas till ”värdelöst vetande”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.