8 av 10 umebor positiva!

Nedanstående insändare har jag fått publicerad i dagens VK:

8 av 10 umebor positiva till höga tillväxtambitioner!

Det finns olika uppfattningar om Umeås framtida utveckling och detta speglas just nu i en intressant artikelserie i VK. Bland befolkningen finns det en positiv syn på fortsatt tillväxt. I en opinionsundersökning (VK 24/5) är 78 procent positiva till det omdebatterade befolkningsmålet på 200.000 invånare senaste år 2050.

Därmed kan vi en gång för alla avliva myten att umeborna är tillväxtfientliga. 8 av 10 applåderar alltså våra höga befolkningsmål. Detta glädjer mig särskilt, då det var vi moderater som lyfte frågan om höjda tillväxtambitioner i samband med ett fullmäktigemöte i november 2007.

Nyckeln till framgång är att göra Umeå till en ännu mer attraktiv stad än idag. Vi måste kunna erbjuda en miljö där människor kan förverkliga sina livsprojekt. Det handlar om allt ifrån tillgång till jobb, skola i toppklass, positivt företagsklimat till attraktiva och trygga bostadsområden. Och såklart mycket mer. En ökad befolkning leder till större arbetsmarknad och bättre karriärmöjligheter. Fler företag kommer att etablera sig här, vi kommer få se en kraftig jobbtillväxt och det leder i sin tur till ökade skatteintäkter – vilket säkrar välfärden.

 I valet 2010 gick (M) till val på att "bygga stad" i Umeå. En stor del av den kommande befolkningstillväxten ska ske i de centrala stadsdelarna, vilket innebär en förtätning av centrum genom att vi tillåter högre hushöjder liksom att kompletteringsbygga nya kvarter och bättre utnyttja marken. Även detta får stöd i opinionsundersökningen. 55% är positiva till att bygga höghus i centrala delarna. Det förslag till fördjupad översiktsplan som KF kommer att ta beslut om under 2011, uppfyller i många delar dessa ambitioner.

8 av 10 umebor vill att staden ska växa starkt även fortsättningsvis. Det är uppmuntrande läsning för oss som jobbar för såväl ekonomisk som befolkningsmässig tillväxt. Tillväxt är en garant för vår gemensamma välfärd: skola, vård och omsorg.

 Anders Ågren

Kommunalråd (M)

Umeå

Etiketter: , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Dennis

  Synd att inte en så pass stor stad som Umeå redan är, inte kan erbjuda publikt intressanta arrangemang som även lockar folk utifrån. Detta oavsett om man tänker på musikartister eller idrott. Kan det vara att då blir det kommersiellt och ses då som en styggelse av majoriteten i staden?

 2. Anders Ågren

  Svar till Dennis (2011-05-28 10:41)
  Ja, det är en svaghet för Umeå. Håller med dig. Ett av problemen är att vi ännu inte har någon evenemangsarena som kan ta emot större arrangemang. Vi har ju inte ens så att vi får arrangera delfinaler i Melodifestivalen för att ta ett exempel…. Däremot tror jag att en majoritet i staden faktiskt uppskattar kommersiella arrangemang.

 3. Urban Bengtson, idékonsult

  Majoritet tycker det är bra med höga mål på befolkning. Men frågan om 200 000 till år 2050 är realistiskt svarade kommunexpertis i VK på att det är inte så.

  Jag lyssnade på sifferresenomanget i fullmäktige 2007 och då sades 150 000, 200 000 och 250 000.

  Inga av dessa invånartal för Umeå blir trovärdiga förrän man också anger önskvärd utveckling för Västerbotten, då just länet är det Umeå får många nyinflyttade från. Så än en gång, vilken befolkning ser du i Västerbotten år 2050, trolig, som mål eller vision?

  En annan mer konkret fråga: Tycker du en ny bad- och simanläggning i Umeå ska ha bassäng med djupdel för hoppare, dykare och undervattenssporter?

  Enl. uppgift vill Lerstenen, med kommunens goda minne ta bort detta från badprospektets krav på Nanna. I så fall kan inga magistermärken tas då där måste man göra dyk på tre m djup och hopp från tre m höjd.

  Att inte ha hopp/djup-del i en bassäng är inte att ha tillväxtambitioner för bad och simning och ger tillbakagång för Umeå.

 4. Cristoffer

  Som Anders svarar på Dennis kommentar, Vi behöver utöver en evenemangsarena se till att det finns hotellrum så det räcker. (under Umeå Kulturnatta fanns det inte så många rum kvar att boka)
  Umeå har en lång väg att gå innan vi kan ta emot så mycket folk och det ska bli intressant att se under programåret 2014 då KFUM har världsfestival här om hur de löser boende åt sina deltagare, men vart ska då resten av turisterna bo?

 5. Anders Ågren

  Svar till Cristoffer (2011-06-01 17:26)
  Det är ju flera hotellprojekt på gång i centrum, och vi måste göra allt för att dessa planer ska kunna bli verklighet. För annars har vi onekligen problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.