Viktigt med god planberedskap för handeln!

I dagens VK skriver jag på insändarplats om vikten av god planberedskap för handeln. Inte minst därför är det viktigt med det nya planerade handelsområdet Entré Syd i Umeå.

 

Viktigt med god planberedskap för handeln!

Det har i massmedia höjts vissa kritiska röster mot det nya planerade handelsområdet "Entré Syd", som finns med i förslaget till ny fördjupad översiktsplan för Umeå. Kritikerna menar att handeln ska koncentreras till färre platser.

Från moderaterna har vi under lång tid drivit linjen att företag som vill etablera sig i Umeå ska kunna erbjudas olika platser att välja mellan. Vill ett företag etablera sig på Ersboda ska det finnas tillgänglig mark där att tillgå, vill man ligga på Klockarbäcken eller Strömpilen ska det finnas möjlighet där.

Från moderaterna är vi positiva till att kommunen i den framtida planeringen möjliggör handelsetableringar på Entré Syd, om det finns företag som vill etablera sig just där. Det är också av den anledningen som vi under många år drivit frågan om att skrota den kommunala handelspolicyn, eftersom den inskränkte etableringsmöjligheterna för företag som ville etablera sig i Umeå. Det är konsumenterna som ska avgöra om en företagsetablering är lyckad eller inte. Och detta gör de genom sitt val av var man handlar.

Om Umeå ska fortsätta växa och utvecklas är det viktigt att vi kan attrahera fler företag och därmed nya arbetstillfällen. God planberedskap för handelsetableringar är A och O i det avseendet. Nu är vi på rätt väg.

Anders Ågren
Kommunalråd (M)
Umeå

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Kurt Uddenhage

  Hade det inte vara bättre att satsa på Entré Syd före Klockarbäcken?

  Media Markt känner sig svikna att kommunen inte gör mer för att få dit butiker enlikt VK förra året. Man får intrycket att Klockarbäcken inte längre är så hett?

 2. Anders Ågren

  Svar till Kurt Uddenhage (2011-07-21 11:57)
  Det har varit problem under flera år att lyckas få företag att etablera sig på Klockarbäcken. Problemet var att socialdemokraterna under en lång tid hänvisat enbart till Klockarbäcken (för större etableringar), trots att det var uppenbart att företagen helst ville ligga i anslutning till Ersboda. Företagen valde att avvakta, eller etablera aig på andra orter istället.

  Från moderat sida har vi hela tiden haft en annan linje – nämligen att låta företagen själva avgöra om de ska etablera sig på Ersboda, Klockarbäcken eller Strömpilen.

  Nu har kommunen tvingats överge sin tidigare linje, och öppnar upp för fler företagsetableringar i Umeå genom att lyssna mer på vad företagen vill. Jag är övertygad om att det kommer ge effekt i såväl nya företag som nya arbetstillfällen. Entré syd blir ett bra alternativ i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.