Sociala medier, nyhetsbevakning och litet tips för 2012

Numera är sociala medier ett självskrivet inslag i den allmänna debatten. Bloggar, facebook, twitter m.m. Bland politiker är det färre och färre pressmeddelande som skrivs – nyheter och utspel läggs istället upp på exempelvis bloggen eller via en twitter kommentar. Även företag, kommuner, myndigheter har fattat betydelsen och genomslagskraften i detta. Syns man inte så finns man inte. Enkelt, smidigt och snabbt.

Men ett tips till massmedia är ju att de verkligen bevakar vad som sker på de sociala medierna. Annars är man ju ohjälpligt två:a på boll efter boll, alternativt att man fullständigt missar vissa nyheter.

Så här skrev Daniel Nordström, VF:s chefredaktör och ansvarigeutgivare, på sin blogg den 19 december:

"För inte allt för länge sedan rådde en diskussion på många redaktioner kring hur mycket tid journalister ägnade åt sociala medier. Det ansågs inte riktigt rumsrent att sitta med Facebook öppet. I dag bör varje journalist ständigt ha sitt Facebook- och twitterkonto öppet under sin arbetstid. Den som inte har det begränsar sin spelplan."

Så himla sant. Jag kan inte förstå de journalister som fortfarande inte finns på twitter och Facebook för att följa de politiska diskussionerna och kommentarerna. De missar ju mycket i stort och smått. De borde istället lyssna noggrant till Daniel Nordströms mycket kloka synpunkter.

 

Och när jag ändå är igång och ger tips till media när vi nu har påbörjat ett nytt nyhetsår, så är det detta med att ringa upp oss politiker för kommentarer eller intervjuer.

Tänk på att vi ofta sitter i möte på dagarna och därför inte kan svara direkt när någon ringer. Lämna meddelande på mobilsvaret, eller ännu bättre: sms:a ditt ärende och vem du är, så kan man läsa av det omgående.

Sitter vi i sammanträde kan man under en dag ha 15 missade samtal från skyddat eller okänt nummer, utan att någon lämnat meddelande. Sen visar det sig på sen eftermiddag att det är en reporter som vill ha kommentar i nån fråga. Reportern är då irriterad för att politikern inte har svarat vid påringningarna, politikern är irriterad för att reportern inte lämnat meddelande utan bara har tokringt. Tänk vad enkelt om reportern istället hade skickat ett sms direkt, utan att ringa vid olika tillfällen under sex timmar och utan att lämna meddelande. Då kan man politikern svara med ett sms tämligen omgående.

Enklare för journalisten, enklare för politikern.

Några som är riktigt duktiga på detta är radion som använder både twitter och sms för att snabbt komma i kontakt. Även TV4 har börjat sms:a och det funkar ju hur smidigt som helst. Då kan man ju även svara direkt när man har tid för en intervju.

Ett tips i all enkelhet när vi nu är inne i 2012.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Men vi som inte är journalister och inte ringer, sms:ar, facebookar eller twittrar, utan använder oss av sociala medier i form av e-brev, kan vi räkna med politikernas intresse? Eller står vi längst ner på skalan för politisk uppmärksamhet?

  För min egen del är det sällan e-posten besvaras av de högst placerade politikerna i Umeå. Inte heller den debatt jag fört på i tidningarna kring bad- och simplaneringen, har någon politiker replikerat eller kommenterat, varken i papperstidningen eller på nätet.

  Men när journalisten frågar så svarar ni politiker, senast i VF före jul vad gruppledarna ansåg om Nannabadproblematiken och framtiden.
  Så frågan är här om du kan göra ett undantag och svara på en allmänhetsfråga som VK antydde i fyrasidorshistorieskrivningen den 29/12.

  VK nämnde badplanerna som en tävling (badprospektet) med olika privata aktörer och ett badbyggetvång, villkor för att få vara med i kommunens bedömning, dvs en villkorad förutsättning.

  Fråga 1: Är det etiskt och juridiskt rätt att en avtalspunkt med de som vann ”tävlingen” får upphäva badbyggetvånget efteråt som nu Umeå kommun gjort?

  Fråga 2: Gjordes någon granskning av er politiker av avtalspunkterna utifrån att badbyggetvånget kunde strida mot badprospektets mening, innan avtalet godkändes?

  Fråga 3: Om inte något gjorts om detta, är du beredd att väcka frågan om man så här efteråt får ändra på spelreglerna och därmed ha hindrat privata aktörer från att få delta?

  Jag har skrivit om detta i min bok ”Umeås Bad Historia och Framtidens Simning” och i debattinlägg i VK den 15/11 2011, så frågorna bör inte vara obekanta för er ansvariga politiker.

  Avslutningsvis: Har du läst min bok? Om ej, kommer du att läsa den?

 2. n'Mats

  OK för sociala medier, twitter och hela faderullan! Men det skadar faktiskt inte att läsa en alldeles vanlig bok ibland heller. Varken för journalister eller politiker.
  Om inte annat så för deras egen språkkänslans skull.

 3. Anders Ågren

  Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2012-01-03 09:11)
  Det var några år sedan jag insåg att det inte var någon större mening att svara på dina mail. Tyvärr. Antar att fler politiker dragit samma slutsats.

 4. Urban Bengtson, idékonsult

  Vad menar du med ”ingen mening att svara”? Och varför ”Tyvärr”? Och varför antar du att fler politiker drar samma slutsats?

  Det är faktiskt flera som svarar och t o m regelbundet så att det blir en dialog. Och ibland tackar för den, vilket jag också gör. (En sådant exempel finns i min bok om bad- och simhistorien).

  Men om du inte vill svara på mina e-brev, så kanske du kan svara på frågorna i denna kommentar och i den tidigare. Eller är det ”ingen mening” heller här?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.